Orgazmusból is megárt a túl sok? Ezzel kísérletezett a Duran Duran névadója a Barbarella című filmben

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A Szomszédok kínosan vicces jelenetében egy fiú Michael Jackson- és Duran Duran-poszterekre cserélne néhány játékautót és könyvet, mire az ország legműveltebb közös képviselője, Bőhm bácsi szigorúan figyelmezteti: „olyan játékot nem cserélünk, ami durran”. De mit jelent valójában a ’80-as évek egyik legnépszerűbb pop-rock zenekarának neve? Természetesen semmi „durranós” nincs a válaszban.

A brit zenei új hullám új romantikusnak nevezett stílusát képviselő Duran Durant 1978-ban alapította Birminghamben John Taylor gitáros és Nick Rhodes billentyűs, hozzájuk csatlakozott Stephen Duffy énekes-dobos és Simon Colley basszusgitáros. A banda a helyi Rum Runner nightclub színpadán lépett fel először, majd hamarosan a szórakozóhely állandó házi zenekara lettek. Duffy és Colley hamar távoztak a zenekarból, több tagcsere után végül 1980-ban jött létre a Duran Duran klasszikus ötfős felállása: a dobok mögé Roger Taylor (nem a Queen dobosa, csupán névrokona) ült, John Taylor basszusra váltott, a gitáros posztot Andy Taylor foglalta el, az énekesi-frontemberi teendőket pedig Simon Le Bon vállalta.

A következő évben jelent meg a banda első, azonos című nagylemeze, melyet a rajta található Girls On Film című dal – köszönhetően a szöveg szexuális jellegű utalásainak és a videóklip kendőzetlenül erotikus, a fétis-esztétika határán mozgó mivoltának – azonnal az eladási listák élvonalába repített. A második, Rio névre hallgató album már olyan világslágereket tartalmazott, mint a címadó dal, a Hungry Like a Wolf és a My Own Way, ezeknek köszönhetően a Duran Duran a Beatles egykori népszerűségével vetélkedő kultuszra tett szert a tinédzserek körében, egyes nyilvános fellépések alkalmával a rendőröknek kellett lezárniuk az utcákat, hogy a tagok kijuthassanak az őket megrohamozó kamaszlányok ostromgyűrűjéből. A banda népszerűségét jelzi, hogy egy interjúban az akkor frissen walesi hercegnévé lett Diana is a Duran Durant nevezte kedvenc előadójának.

A ’80-as évek tiniidoljai: a Duran Duran 1982-ben.
A ’80-as évek tiniidoljai: a Duran Duran 1982-ben.Koh Hasebe/Shinko Music / Getty Images Hungary

De honnét ered a zenekar különös hangzású, rögtön megjegyezhető neve? Az alapítók, John Taylor és Nick Rhodes még a kezdetek kezdetén választották a Duran Duran elnevezést a Jane Fonda címszereplésével készült 1968-as erotikus sci-fi, a Barbarella egyik karaktere, Dr. Durand-Durand után – a film számos bizarr jelenetének egyikében az őrült tudós egy orgonabillentyűkkel működtetett, halálos mennyiségű szexuális örömérzetet nyújtó kínzóberendezés segítségével próbálja megölni a hősnőt. A zenekar tagjai annyira kedvelték Roger Vadim kultikus moziját, hogy később még egy dalban (Electric Barbarella) is megemlékeztek róla.

A ’80-as évek közepére a Duran Duran a csúcsok csúcsán volt (más értelemben, mint Barbarella...), a Wild Boys, a The Reflex, illetve a Roger Moore utolsó James Bond-filmjének főcímdala, az A View to a Kill a korszak meghatározó felvételei lettek, 1985-ben a zenekar fellépett a legendás Live Aid-segélykoncerten a philadelphiai JFK stadionban, 102 ezer ember előtt. A Duran Duran a következő években több tagcserén is átesett – olykor elmentek, majd visszajöttek a klasszikus felállás egyes zenészei –, de kisebb-nagyobb kihagyásokkal máig aktív maradt a zenekar. Az új hullám lecsengésével természetesen a banda ázsiója is csökkent, de később is fűződtek jelentős sikerek a nevükhöz, mint például az 1993-as Ordinary World.

Magyarországon népszerűségük csúcsán, 1988-ban jártak először – a Budapest Sportcsarnokban adott koncert mellett Simon Le Bon felbukkant a Három kívánságban is, Dévényi Tibor műsorában 1600 levélíró közül választották ki a szerencsés nyertest, aki találkozhatott az énekessel. Később még két alkalommal, 2005-ben és 2012-ben lépett fel hazánkban a banda. A Duran Duran a ’80-as évek eleje óta világszerte több mint 100 millió lemezt adott el, többek között az MTV és a Brit Lemezkiadók Egyesülete is életműdíjjal tüntette ki őket.

2019-ben felléptek a holdra szállás ötvenedik évfordulóján a floridai Kennedy Űrközpontban, a koncert során háromszáz drón repült különböző formációkban a zenészek és a közönség feje felett. Rhodes tavaly bejelentette, hogy a zenekar legújabb, sorban tizenötödik nagylemezén dolgozik, ennek premierje azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre csúszik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek