A Dumbo-polip nem véletlenül kapta egy elefántról a nevét: nézd meg, milyen cuki!

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy mélytengeri élőlényé, a Dumbo-polipé a főszerep.

A Grimpoteuthis vagy Dumbo-polip Walt Disney 1941-es film klasszikusa után kapta becenevét. A fején található, fülszerű úszóknak hála ugyanis a megszólalásig hasonlít mesebeli druszájára. 

Dumbo, a polip

A Grimpoteuthis a fejlábúak osztályának tintahalalakúak alosztályába tartozó mély- és nyílt tengeri lény, aki a világszerte előfordul a bolygó óceánjaiban. Találkoztak vele többek között Ausztrália és Észak-Amerika nyugati partjainál, a Fülöp-szigeteknél, az Azori-szigeteknél, Új Zélandon és a Mexikói-öbölben. Összesen tizenöt faja ismert. A hideg vizeket kedveli, ezért 1000-től 7000 méteres mélységig találkozhatunk vele. Az egyik legmélyebben élő fejlábú. 

Ugyan a legnagyobb kifogott példány elérte az 1,8 méteres hosszt és az 5,9 kilogrammos súlyt, a Dumbo-polipok általában kisebbek. Az óceánban a szifonjukból kilövellő vízsugár és a fejük két oldalán található úszók segítségével közlekednek. Karjaikkal irányváltoztatásra és zsákmányuk elejtésére is képesek. A tengerfenék felett lebegve vadásznak, és miután áldozatukra vetették magukat, egyben le is nyelik. Többnyire soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal és felemáslábú rákokkal táplálkoznak. 

Élet a tengerfenéken

A Dumbo-polipoknak nincs meghatározott szaporodási időszakuk. A hím párzókarjával termékenyíti meg a nőstényt, aki addig tárolja a spermát, amíg a körülményeket megfelelőnek nem találja, hogy lerakja tojásait. Kikelésüket meg sem várva áll tovább, hiszen utódai, más polipokhoz hasonlóan, képesek születésük után gondoskodni magukról. 

A Dumbo-polipok átlagosan 3–5 évig élnek. Bár az emberek nem jelentenek rájuk közvetlen veszélyt az óceán mélyén, természetes ellenségeik, a cápák és a ragadozó lábasfejűek itt is rájuk találhatnak. A Dumbo-polip nem termel festékanyagot, hogy megzavarja a rá vadászó élőlényeket, de kromatofor sejtjeinek köszönhetően képes megváltoztatni a színét, hogy elrejtőzhessen a tengerfenéken. 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele sorozatunk előző cikkeibe is!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra