Csontvázak százai hevernek a világ egyik legismertebb hegyén

Lontai Ildikó
GettyImages-1150038319
Olvasási idő kb. 3 perc

A Mount Everesten több tonna szemét mellett emberi holttestek és csontvázak is találhatók, folyamatosan próbálják ezeket összegyűjteni.

A Mount Everest megkapta a „világ legmagasabb szemétlerakója" elnevezést, miután évente több száz hegymászó érkezik a csúcsra, akik elképesztő mennyiségű hulladékot hagynak maguk után. Nepálban ezért elkezdték a világ egyik legismertebb hegyének megtisztítását, és több tonna szemetet, valamint holttesteket és csontvázakat távolítottak el – írja az Independent.

Csontvázakat is találni a hegyen

A nepáli hadsereg idén több tonna szemetet, holttesteket és csontvázakat hozott le a Mount Everestről és az ország két másik csúcsáról. Az 55 napon keresztül tartó takarítási akció az Everest, a Nuptse és a Lhoce megtisztítására irányult, az „Törekvés a Himalája megmentésére” elnevezésű kampány keretében. Évente több száz hegymászó érkezik ugyanis a csúcsra, akik jelentősen megterhelik szeméttel a környezetet.

Évente hatszázan hódítják meg az ismert hegyet, több tonnányi szemetet hagyva maguk után
Évente hatszázan hódítják meg az ismert hegyet, több tonnányi szemetet hagyva maguk utánWestend61 / Getty Images Hungary

Az ország hadserege 2019-ben kezdett éves takarítási akciókat végezni a világ legmagasabb hegyét is veszélyeztető klímaválság miatt.

Az elmúlt öt év során 119 tonna hulladékot, 14 holttestet és csontvázakat gyűjtöttek össze, de a becslések szerint több mint 200 holttest van még a Mount Everesten.

Évente nagyjából 600 ember próbál meg feljutni a világ egyik legismertebb hegyének csúcsára, és minden hegymászó átlagosan 8 kilogramm szemetet hagy ott: oxigénpalackokat, sátrakat, élelmiszertárolókat. Ez hegymászószezononként 5 tonna szemetet jelent.

Idén a hatóságok a hulladék mennyiségének csökkentését és követését tűzték ki célul azáltal, hogy a hegymászókat nyomkövető eszközök viselésére és saját ürülékük visszahozatalára kötelezték. Rakesh Gurung, a nepáli turisztikai minisztérium hegymászásért felelős igazgatója a a BBC-nek elmondta, hogy a jövőben a kormány egy hegyvidéki csapat létrehozását tervezi, amely figyelemmel kíséri a szemét mennyiségének növekedését, és több pénzt fordít a hulladékgyűjtésre.

„A kormány szakértőkkel együttműködve fogja meghatározni a hegymászók biztonságos számát” – figyelmeztetett Rakesh Gurung. Idén már csökkentették a kiadott engedélyek számát, de jövőre még szigorúbb szabályozást vezetnek be, miután a nepáli legfelsőbb bíróság májusban elrendelte a hegymászó-engedélyek további korlátozását.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek