„Csak áthatolhatatlan füstöt láttunk”: egy magyar beszámolója a ciprusi futótűzről

GettyImages-2154831042
Olvasási idő kb. 5 perc

Június 11-én több ciprusi települést evakuálni kellett a gyorsan terjedő erdőtüzek miatt. Egy ott élő magyar mesélt a Díványnak az állapotokról.

Réka és férje mintegy 13 kilométerre élnek a tűz keletkezésének gócpontjától, egy Nea Pentalia nevű településen. A kisváros a sziget délnyugati partja mellett fekszik. A máskülönben napsütéses, gyönyörű panorámájú, friss levegőjű hegyvidéki városban június 11-én délután különös szagokat észleltek Rékáék. 

Miután azonosították, hogy valami ég, ám a lakásukban nem találtak erre utaló nyomot, kinéztek az ablakon és észrevették, hogy füstöl valami a távolban. Réka férje azonnal hívta a tűzoltókat, akik ekkor már munkába álltak a fenyegető lángok ellen. 

A tragédia délutánján is feltűnő volt a tűz pusztítása Cipruson
A tragédia délutánján is feltűnő volt a tűz pusztítása CiprusonDívány

A ciprusi tüzet az elsők között vette észre a magyar házaspár

"Pár órával később már látszott, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hanem futótűzről, amely az erős szél és a napok óta tartó forróság miatt nagyon gyorsan terjedt. A Páfosz városában illetve a környékén élő barátaink elkezdték kérdezgetni, hogy mi biztonságban vagyunk-e, mert látják a füstöt. Többen fel is ajánlották, hogy menjünk át hozzájuk, ha baj van. Rákerestünk az interneten, hogy cikkeztek-e már valamit a tűzzel kapcsolatban, és ekkor olvastuk, hogy 3 falut evakuálni kellett, és további falvak vannak készenlétben. Nem tudhattuk azt sem, hogy hirtelen irányt fog-e változtatni a szél, és majd felénk kezdi-e el fújni a lángokat" - mesélte a Díványnak Réka. 

Evakuálástól kellett tartani Ciprus nyugati felén

Estére már akkora volt a füst, hogy kitakarta a napot is. Pár órával később csillapodni látszott a szél, a helyi hírek szerint a tűzoltóság ura volt a helyzetnek. A távolban azonban már nemcsak a füstöt, de a lángokat is észrevették. 

Ciprus délnyugati részén több gócpont is kialakult
Ciprus délnyugati részén több gócpont is kialakultDívány

"Este 9 óra tájékán, amikor indultunk volna megnézni, van-e előrelépés, a férjemnek egy falubeli azt mondta, hogy ne menjünk sehova, csak haza pakolni, mert felénk tart a tűz. Ezután átmentünk a szomszédhoz megvitatni, hogy ki mit tud az esetről, vajon nekünk is el kell-e majd menni, mert nem tudtuk, hogy az illető honnan vette az információt. Ők megnyugtattak, hogy 3 éve, amikor a mi hegyoldalunk égett le, akkor is időben megállították a lángokat, mielőtt elérte volna a falut" - folytatja a történetet. "Persze ettől nem lettünk teljesen nyugodtak, kezdő tűzvészszemtanúk vagyunk, az éjszakánk is készenléti állapotban telt. Biztos, ami biztos, összepakoltuk a fontosabb iratainkat, értékeinket, arra az esetre, ha sietve kellene távoznunk.

Lefekvés előtt, éjfél körül még kimentünk egy falubeli magaslatra imádkozni az érintett emberekért. Úgy tűnt, hogy egyelőre a tűz áll nyerésre, de bíztunk benne, hogy hamarosan fordul a kocka."

Este már a tűz is jól kivehető volt kilométerekről is
Este már a tűz is jól kivehető volt kilométerekről isDívány

Június 12-én reggelre a hírek szerint a futótüzet sikerült ugyan megállítani, az erdők azonban még mindig lángoltak, s ez Nea  Pentaliából is jól lászódott. Cipruson egyébként egyáltalán nem ritkák az erdő- illetve futótüzek, az viszont igen, hogy ilyen nagy tartományban égjen egyszerre a vidék. Az esős, téli hónapok márciussal lezárulnak, a meteorológiai megfigyelések szerint ez olyan vidéke a szigetnek, ahol a napsütéses, meleg napok száma az évi 340-et is eléri.

Ritka az eső és sok a tűzvész Ciprus ezen vidékén

Esőzések elszórtan jelentkeznek csak a hosszú nyár alatt, Réka szerint jellemzően júniustól októberig nem látnak egy csepp csapadékot sem. Sajnos idén, ahogyan az elmúlt években, ismét kritikusan kevés csapadék esett, így a víztározókba alig érkezett utánpótlás. Ez nagy veszélyt jelent az elkövetkezendő, előreláthatólag szélsőségesen forró hónapokra nézve.

A tűzben hatalmas területen égett ki Ciprus földje
A tűzben hatalmas területen égett ki Ciprus földjeDívány

"Az ország előtt tehát nem ismeretlen a probléma, a helyiek szerint viszont ennek ellenére nem kezelik elég hatékonyan a hasonló vészhelyzeteket. A hírek szerint viszont most döntöttek újabb tűzoltógépek beszerzéséről, úgyhogy remélhetőleg megindultak az ezirányú fejlesztések" - magyarázza Réka. 

A ciprusi településszerkezet és az erős, de véletlenszerűen többször irányt váltó, szeles időjárás miatt viszonylag kevés lakóházat és villát érintett a mostani tragédia, viszont sok növény, haszonállat, és ami még nagyobb baj, a termőföldön majdnem beérett termés veszett oda a tűzvészben.

"Halálesetről eddig csak egy bejelentés érkezett. Egyes becslések szerint összesen 800 hektár égett le. Hogy miért? Feltételezhetően most egy illegális szemétlerakónál keletkezett a tűz, de az ignorancia lehetősége, például egy cigarettacsikk eldobása, de még a szándékosság gyanúja is fennáll" - összegezte az okokat a Cipruson élő Réka. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek