Nem véletlenül van az angol királynő palotaőreinek pont 46 centi magas prémkucsmája

Mindenki ismeri a híres londoni palotaőröket, de kevesen tudják, miért a magas, fekete prémsapka és a vörös zakó a hagyományos öltözetük.

A világ leghíresebb palotaőrei Erzsébet királynő biztonságára ügyelnek a londoni Buckingham-palotában. A vörös zakót, fekete nadrágot és furcsa, hosszúkás prémsapkát viselő őrök mondhatni a brit főváros turistalátványosságának számítanak, de vajon miért pont így öltöznek? Erre a kérdésre válaszol a Live Science írása.

A franciák megijesztése volt a cél

A különös alakú, pontosan negyvenhat centiméter magas sapkák egy kétszáz éves hagyományt visznek tovább: a napóleoni háborúk idején jött divatba ez a viselet, és a célja az volt, hogy a katonák magasabbnak, ezáltal fenyegetőbbnek tűnjenek fel az ellenség (azaz akkor a franciák) szemében. Ma már természetesen csak a ceremoniális feladatokat ellátó katonák – akik a palotát őrzik, vagy az ünnepségeken vigyáznak a királynőre – viselnek efféle fejfedőt, más esetekben ők is „rendes” egyenruhát vagy civil öltözetet húznak.

Vörös posztó, medveszőr kucsma és fegyelem
Vörös posztó, medveszőr kucsma és fegyelemWPA Pool / Getty Images Hungary

A hosszúkás sapkákat tradicionálisan medveprémből készítik, és kizárólag egyetlen faj, a kanadai fekete medve (Ursus americanus) szőrméjét használják hozzá. A prémet a túlságos elszaporodás megelőzése miatt elpusztított állatok bundájából készítik, tehát egyetlen példányt sem ölnek meg kizárólag ebből a célból, de így is sokan kifogásolják a kegyetlennek tartott gyakorlatot. Az Európai Unióban szó esett a szőrmekereskedelem teljes betiltásáról, azonban, mivel az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az Unióból, rájuk nem vonatkozik majd egy esetleges hasonló törvény. A brit hadsereg évente 50–100 darab medveszőr sapkát rendel, fejfedőnként kb. 650 fontos (nagyjából 280 ezer forintos) áron.

A vörös zakóról – melyet csak nyáron viselnek a palotaőrök, télen szürke kabátban vannak – a közhiedelem azt tartja, a vérfoltok elfedése miatt lett ilyen színű. A valóság ezzel szemben sokkal prózaibb: a 18–19. században a vörös színű posztó volt a legolcsóbb, ezért választotta ezt a színt az egyenruhák számára a brit hadsereg. Mai szemmel természetesen furának hat ez a rikító szín, hiszen könnyen magára irányítja az ellenség szemét a csatamezőn, annak idején viszont ez nem volt szempont: a hagyományos európai hadviselésben ugyanis az ellenfelek nem lesből támadtak egymásra, hanem szabályok szerint, rendezett sorokban álltak fel egymással szemben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra