Kísértetek lakják a brit királyi család kastélyait? - Íme a leghátborzongatóbb sztorik

GettyImages-167235360

A brit királyi család rengeteg fényűző és pompás kastély tulajdonosa – ezek közé tartozik természetesen a Buckingham-palota, illetve a hírekben jelenleg érthető okokból gyakran szereplő balmorali kastély –, az pedig köztudomású, hogy egyetlen valamirevaló várkastély sem lehet teljes ott lakó szellemek nélkül. Összeszedtük a leghátborzongatóbb kísértetsztorikat, melyek a Windsor-ház rezidenciáihoz köthetők.

Windsori kastély

A Berkshire megyében található windsori kastély az első angol király, Hódító Vilmos korából maradt fent, és jelenleg a világ legnagyobb, még mindig használatlan lévő kastélyának számít – II. Erzsébet királynő gyakran töltötte itt szabadidejét. A híres kastély a mendemondák szerint rengeteg kísértet otthona, egykori lakói közül például VIII. Henrik, I. Károly és III. György királyok is visszajárnak háborgatni az élőket. Utóbbi uralkodóról, akit életének utolsó éveiben elmebetegsége miatt a kastély egyik szobájába zártak, úgy tartják, ma is gyakran megjelenik egykori lakhelye ablakában, és szomorú tekintettel mered a távolba.

A kastély parkjában található Long Walk (Hosszú séta) elnevezésű híres ösvényt állítólag szintén látogatják túlvilági lények, köztük egy királyi testőr szelleme, aki az 1920-as években az ösvény őrzésére volt kirendelve, amikor főbe lőtte magát. Az öngyilkos katonát nem sokkal később két bajtársa is látta a Hosszú sétán felbukkanni – már ha hihetünk a szavaiknak. Szintén a kastélypark híres kísértete II. Richárd király vadásza, Herne, aki egy alkalommal megmentette urát egy feldühödött vaddisznó támadásától, ezért a király barátjává és közeli bajtársává fogadta.

A windsori kastély a magasból szemlélve.
A windsori kastély a magasból szemlélve.Martin Brewster / Getty Images Hungary

A vadász képességei és az őt övező uralkodói megbecsülés azonban féltékennyé tették kollégáit, akik mindenáron igyekeztek megszégyeníteni és botrányokba keverni őt – Herne végül elkeseredésében felakasztotta magát a park egyik hatalmas tölgyfájára, melynek közelében ma is szívesen felbukkan szellemként. A windsori kastély kísértetei közé tartozik II. Erzsébet királynő édesanyja, a 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirályné is, akinek cipőkopogását gyakran hallani a könyvtár környékén, és a királyi család több tagja is beszámolt már róla, hogy találkozott a szellemével.

Buckingham-palota

Természetesen az 1703-ban épült londoni Buckingham-palotában is lakik néhány kísértet; a leghíresebb közülük VII. Eduárd király személyi titkára, John Gwynne őrnagy, aki a kastély egyik szobájában lőtte főbe magát, miután felesége elhagyta. A személyzet és a látogatók is gyakran beszámolnak róla, hogy csendesebb pillanatokban, éjszakánként mintha egy magányos pisztolylövés hangja sejlene fel a palota falai között... Szintén többen vélték látni egy középkori szerzetes titokzatos alakját, aki még a palota helyszínén egykor állt kolostor lakója lehetett valamikor.

Balmorali kastély

A királyi család kedvenc nyári rezidenciájának számít a skóciai Aberdeenshire megyében található balmorali kastély, melyet a 19. században Viktória királynő férje, Albert herceg építtetett egy több mint 260 négyzetkilométeres birtokon. A kastély – ahol két héttel ezelőtt II. Erzsébet királynő elhunyt – a mendemondák szerint egy pikáns szerelmi viszonynak is otthont adott: Viktória királynőt saját szolgálója, John Brown csábította el, aki a megengedettnél sokkal közelebbi, közvetlen viszonyt ápolt az uralkodónővel, és ezzel magára dühítette a királyi család többi tagját. Máig rejtély, tényleg szerelem szövődött-e a királynő és inasa között, a skót férfi tradicionális kiltet viselő szelleme azonban sokak szerint máig a kastély falai között bolyong, és gyakran jelenik meg az élők szeme előtt.

Balmorali kastély, egykoron
Balmorali kastély, egykoronilbusca / Getty Images Hungary

Hampton Court-palota

A Londonban, a Temze partján található királyi palota a Tudor-kori építészet remeke, mely VIII. Henrik kedvenc lakhelyeként vonult be a történelembe – nem véletlen, hogy az épület híres kísértetei közé tartozik a néhai király két felesége is. Jane Seymour (Seymour Johanna), a király harmadik felesége 12 nappal fiuk születése után gyermekágyi lázban hunyt el a Hampton Court-palota egyik szobájában, gyenge, törékeny alakja a beszámolók szerint gyakran feltűnik a lépcsőkön, melyek ebbe a helyiségbe vezetnek.

Szintén többen találkoztak már Henrik ötödik felesége, Catherine Howard (Howard Katalin) szellemével, akit a király házasságtörés vádja miatt lefejeztetett: a mindössze 19 évesen kivégzett királyné a legendák szerint letartóztatásakor kétségbeesve rohant le a kastély lépcsőin, és zokogva könyörgött kegyelemért. Kísértete az elbeszélések szerint ezt a pillanatot játssza el újra és újra, ezért a palota falai között gyakran hallani keserves sírást és rimánkodást.

A Hampton Court-palota volt VIII. Henrik kedvenc lakhelye.
A Hampton Court-palota volt VIII. Henrik kedvenc lakhelye.Image Source Pink / Getty Images Hungary

Kensington-palota

Szintén Londonban található a 17. században épült Kensington-palota, amely Viktória királynő kedvenc rezidenciája volt, jelenleg pedig a walesi herceg és családjának otthona (vagyis III. Károly király épp mostanság adja át fiának, Vilmosnak). A palota állítólag a szellemek által leggyakrabban látogatott királyi rezidencia, túlvilági lakói közül kiemelkedik egy Peter nevű „vad gyerek” szelleme, akit a 18. században I. György királynak ajándékoztak „emberi háziállatként”. A beszélni képtelen, négy lábon járó 12 éves fiúra, akit a legendák szerint farkasok neveltek fel, egy német erdőben találtak rá, a király azonban kivételesen jól bánt vele, és tudósaival megpróbálta őt a lehető legjobb mértékben „civilizálni”.

Holyroodhouse-palota

Az uralkodó edinburghi rezidenciájaként szolgáló Holyroodhouse-palota véres gyilkosság színhelye volt a 16. században: Stuart Mária skót királynő összeszűrte a levet magántitkárával és bizalmasával, David Rizzio itáliai zenésszel, az uralkodó férje, Stuart Henrik azonban tudomást szerzett a viszonyról, és meggyilkoltatta a csábítót. Rizziót a palotaőrök 57 késszúrással ölték meg a 7 hónapos terhes királynő szeme láttára, a holttestet lerángatták a közeli lépcsősoron, majd lecibálták róla előkelő ruháit és ékszereit.

Nem csoda, hogy a szerencsétlenül járt muzsikus lelke a legendák szerint máig a palotában bolyong, de nem az övé az egyetlen: a mindössze 21 éves Henrik alig egy évvel később rejtélyes robbanásban vesztette életét a kastélyban, melyet állítólag Mária „rendelt meg” bosszúból szeretője haláláért.

Az edinburghi Holyroodhouse-palota.
Az edinburghi Holyroodhouse-palota.Empato / Getty Images Hungary

Anmer Hall

A Norfolkban, a sandringhami birtokon található, 19. században épített házat Viktória királynő építtette, Erzsébet királynő pedig unokájának, Vilmosnak ajándékozta 2011-es esküvője alkalmából. Az elegáns luxuskúriának helyt adó földterület egykor egy Henry Walpole nevű jezsuita szerzetes tulajdonában állt, akit 1595-ben kivégeztek, amiért nem volt hajlandó megtagadni katolikus hitét és áttérni az anglikán vallásra – a katolicizmusban szentként és vértanúként tisztelt férfi a londoni Towerben lelte halálát, a legenda szerint azonban elhunytában még hazasétált birtokára, és lelke máig a környéken bolyong.

St. James-palota

A londoni St. James-palotát VIII. Henrik építette, és több mint 300 éven keresztül szolgált az uralkodói család egyik legfőbb lakhelyeként – itt lelte halálát 1810-ben a cumberlandi herceg (ezt a címet a királyi család ifjabb tagjainak szokták adományozni), Ernő Ágost inasa, Joseph Sellis. A férfira szobájában átvágott torokkal találtak rá és ugyan az ügyet hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították, sokáig tartotta magát a szóbeszéd, miszerint valójában ura, Ernő Ágost végzett vele – a szerencsétlenül járt szolgáló kísértete természetesen átvágott torokkal szokott felsejleni időként a palota lakói és látogatói előtt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra