Kísértetek lakják a brit királyi család kastélyait? - Íme a leghátborzongatóbb sztorik

GettyImages-167235360

A brit királyi család rengeteg fényűző és pompás kastély tulajdonosa – ezek közé tartozik természetesen a Buckingham-palota, illetve a hírekben jelenleg érthető okokból gyakran szereplő balmorali kastély –, az pedig köztudomású, hogy egyetlen valamirevaló várkastély sem lehet teljes ott lakó szellemek nélkül. Összeszedtük a leghátborzongatóbb kísértetsztorikat, melyek a Windsor-ház rezidenciáihoz köthetők.

Windsori kastély

A Berkshire megyében található windsori kastély az első angol király, Hódító Vilmos korából maradt fent, és jelenleg a világ legnagyobb, még mindig használatlan lévő kastélyának számít – II. Erzsébet királynő gyakran töltötte itt szabadidejét. A híres kastély a mendemondák szerint rengeteg kísértet otthona, egykori lakói közül például VIII. Henrik, I. Károly és III. György királyok is visszajárnak háborgatni az élőket. Utóbbi uralkodóról, akit életének utolsó éveiben elmebetegsége miatt a kastély egyik szobájába zártak, úgy tartják, ma is gyakran megjelenik egykori lakhelye ablakában, és szomorú tekintettel mered a távolba.

A kastély parkjában található Long Walk (Hosszú séta) elnevezésű híres ösvényt állítólag szintén látogatják túlvilági lények, köztük egy királyi testőr szelleme, aki az 1920-as években az ösvény őrzésére volt kirendelve, amikor főbe lőtte magát. Az öngyilkos katonát nem sokkal később két bajtársa is látta a Hosszú sétán felbukkanni – már ha hihetünk a szavaiknak. Szintén a kastélypark híres kísértete II. Richárd király vadásza, Herne, aki egy alkalommal megmentette urát egy feldühödött vaddisznó támadásától, ezért a király barátjává és közeli bajtársává fogadta.

A windsori kastély a magasból szemlélve.
A windsori kastély a magasból szemlélve.Martin Brewster / Getty Images Hungary

A vadász képességei és az őt övező uralkodói megbecsülés azonban féltékennyé tették kollégáit, akik mindenáron igyekeztek megszégyeníteni és botrányokba keverni őt – Herne végül elkeseredésében felakasztotta magát a park egyik hatalmas tölgyfájára, melynek közelében ma is szívesen felbukkan szellemként. A windsori kastély kísértetei közé tartozik II. Erzsébet királynő édesanyja, a 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirályné is, akinek cipőkopogását gyakran hallani a könyvtár környékén, és a királyi család több tagja is beszámolt már róla, hogy találkozott a szellemével.

Buckingham-palota

Természetesen az 1703-ban épült londoni Buckingham-palotában is lakik néhány kísértet; a leghíresebb közülük VII. Eduárd király személyi titkára, John Gwynne őrnagy, aki a kastély egyik szobájában lőtte főbe magát, miután felesége elhagyta. A személyzet és a látogatók is gyakran beszámolnak róla, hogy csendesebb pillanatokban, éjszakánként mintha egy magányos pisztolylövés hangja sejlene fel a palota falai között... Szintén többen vélték látni egy középkori szerzetes titokzatos alakját, aki még a palota helyszínén egykor állt kolostor lakója lehetett valamikor.

Balmorali kastély

A királyi család kedvenc nyári rezidenciájának számít a skóciai Aberdeenshire megyében található balmorali kastély, melyet a 19. században Viktória királynő férje, Albert herceg építtetett egy több mint 260 négyzetkilométeres birtokon. A kastély – ahol két héttel ezelőtt II. Erzsébet királynő elhunyt – a mendemondák szerint egy pikáns szerelmi viszonynak is otthont adott: Viktória királynőt saját szolgálója, John Brown csábította el, aki a megengedettnél sokkal közelebbi, közvetlen viszonyt ápolt az uralkodónővel, és ezzel magára dühítette a királyi család többi tagját. Máig rejtély, tényleg szerelem szövődött-e a királynő és inasa között, a skót férfi tradicionális kiltet viselő szelleme azonban sokak szerint máig a kastély falai között bolyong, és gyakran jelenik meg az élők szeme előtt.

Balmorali kastély, egykoron
Balmorali kastély, egykoronilbusca / Getty Images Hungary

Hampton Court-palota

A Londonban, a Temze partján található királyi palota a Tudor-kori építészet remeke, mely VIII. Henrik kedvenc lakhelyeként vonult be a történelembe – nem véletlen, hogy az épület híres kísértetei közé tartozik a néhai király két felesége is. Jane Seymour (Seymour Johanna), a király harmadik felesége 12 nappal fiuk születése után gyermekágyi lázban hunyt el a Hampton Court-palota egyik szobájában, gyenge, törékeny alakja a beszámolók szerint gyakran feltűnik a lépcsőkön, melyek ebbe a helyiségbe vezetnek.

Szintén többen találkoztak már Henrik ötödik felesége, Catherine Howard (Howard Katalin) szellemével, akit a király házasságtörés vádja miatt lefejeztetett: a mindössze 19 évesen kivégzett királyné a legendák szerint letartóztatásakor kétségbeesve rohant le a kastély lépcsőin, és zokogva könyörgött kegyelemért. Kísértete az elbeszélések szerint ezt a pillanatot játssza el újra és újra, ezért a palota falai között gyakran hallani keserves sírást és rimánkodást.

A Hampton Court-palota volt VIII. Henrik kedvenc lakhelye.
A Hampton Court-palota volt VIII. Henrik kedvenc lakhelye.Image Source Pink / Getty Images Hungary

Kensington-palota

Szintén Londonban található a 17. században épült Kensington-palota, amely Viktória királynő kedvenc rezidenciája volt, jelenleg pedig a walesi herceg és családjának otthona (vagyis III. Károly király épp mostanság adja át fiának, Vilmosnak). A palota állítólag a szellemek által leggyakrabban látogatott királyi rezidencia, túlvilági lakói közül kiemelkedik egy Peter nevű „vad gyerek” szelleme, akit a 18. században I. György királynak ajándékoztak „emberi háziállatként”. A beszélni képtelen, négy lábon járó 12 éves fiúra, akit a legendák szerint farkasok neveltek fel, egy német erdőben találtak rá, a király azonban kivételesen jól bánt vele, és tudósaival megpróbálta őt a lehető legjobb mértékben „civilizálni”.

Holyroodhouse-palota

Az uralkodó edinburghi rezidenciájaként szolgáló Holyroodhouse-palota véres gyilkosság színhelye volt a 16. században: Stuart Mária skót királynő összeszűrte a levet magántitkárával és bizalmasával, David Rizzio itáliai zenésszel, az uralkodó férje, Stuart Henrik azonban tudomást szerzett a viszonyról, és meggyilkoltatta a csábítót. Rizziót a palotaőrök 57 késszúrással ölték meg a 7 hónapos terhes királynő szeme láttára, a holttestet lerángatták a közeli lépcsősoron, majd lecibálták róla előkelő ruháit és ékszereit.

Nem csoda, hogy a szerencsétlenül járt muzsikus lelke a legendák szerint máig a palotában bolyong, de nem az övé az egyetlen: a mindössze 21 éves Henrik alig egy évvel később rejtélyes robbanásban vesztette életét a kastélyban, melyet állítólag Mária „rendelt meg” bosszúból szeretője haláláért.

Az edinburghi Holyroodhouse-palota.
Az edinburghi Holyroodhouse-palota.Empato / Getty Images Hungary

Anmer Hall

A Norfolkban, a sandringhami birtokon található, 19. században épített házat Viktória királynő építtette, Erzsébet királynő pedig unokájának, Vilmosnak ajándékozta 2011-es esküvője alkalmából. Az elegáns luxuskúriának helyt adó földterület egykor egy Henry Walpole nevű jezsuita szerzetes tulajdonában állt, akit 1595-ben kivégeztek, amiért nem volt hajlandó megtagadni katolikus hitét és áttérni az anglikán vallásra – a katolicizmusban szentként és vértanúként tisztelt férfi a londoni Towerben lelte halálát, a legenda szerint azonban elhunytában még hazasétált birtokára, és lelke máig a környéken bolyong.

St. James-palota

A londoni St. James-palotát VIII. Henrik építette, és több mint 300 éven keresztül szolgált az uralkodói család egyik legfőbb lakhelyeként – itt lelte halálát 1810-ben a cumberlandi herceg (ezt a címet a királyi család ifjabb tagjainak szokták adományozni), Ernő Ágost inasa, Joseph Sellis. A férfira szobájában átvágott torokkal találtak rá és ugyan az ügyet hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították, sokáig tartotta magát a szóbeszéd, miszerint valójában ura, Ernő Ágost végzett vele – a szerencsétlenül járt szolgáló kísértete természetesen átvágott torokkal szokott felsejleni időként a palota lakói és látogatói előtt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra