Mi köze a vikingeknek a Bluetoothhoz?

Szimbólumvadász

Bárki, aki használt már mobiltelefont vagy számítógépet, ismeri a rövid távú, vezeték nélküli adattovábbításra használt Bluetooth-szabvány logóját: de vajon hogyan keletkezett, és mit takar a különös, sokszögletű embléma, és mi köze az információtechnológiához a vikingeknek?

Áfonyamániás király volt a névadó

A Bluetooth-szabvány megalkotása az 1990-es évek derekára nyúlik vissza, amikor az Intel, az Ericsson és a Nokia cégek fejlesztői úgy gondolták, szükségük lehet egy közös platformra, amellyel képesek vezeték nélkül adatokat továbbítani egymás készülékei, számítógépei között. A három – később az IBM becsatlakozásával négy – vállalat rövid távú rádiós adatátviteli eljárásait összehangoló szabvány 1997-ben született meg, az alkotók pedig egyedi és könnyen megjegyezhető nevet szerettek volna adni „gyermeküknek”.

I. Harald dán király (911–985)
I. Harald dán király (911–985)BirgerNiss / Getty Images Hungary

Az Intel mérnöke, Jim Kardach és az Ericsson csapatához tartozó Sven Mattisson mindketten lelkes amatőr történészek voltak, akiket lenyűgöztek a néhai viking harcosok, így került a képbe – egy közös italozás alkalmával – a 10. században élt legendás dán király, I. Harald Gormsson, gúnynevén Harald blátönn, vagyis Kékfogú Harald. A viking uralkodó, aki állítólag folyton áfonyát evett, ezért lettek kékek a fogai, mások szerint egy zápfoga miatt kapta gúnynevét, közös királysággá egyesítette a dán törzseket, a két mérnök pedig úgy vélte, ez a tett hasonló ahhoz, ahogyan találmányuk összekapcsolja a különböző technológiákat és kommunikációs szabványokat.

Viking rúnákból rakták össze a jelet

A Bluetooth vagyis Kékfog elnevezést eredetileg csupán ideiglenes kódnévnek szánták, végül azonban a szabvány piacra dobása után is használatban maradt, és világszerte elterjedt – annak dacára, hogy az IBM a personal area networking (személyes területi hálózat), azaz PAN elnevezés mellett kardoskodott –, így idővel egy logóra is szükség lett.

A Bluetooth-jel designjánál az alkotók visszanyúltak a név skandináv gyökeréhez, és a viking rúnákat vették alapul, egymásra vetítették a Harald Bluetooth név monogramját, vagyis a H és a B betűt jelölő két rúnát ( és ). Az így keletkezett, egyszerű, könnyen megjegyezhető, de ugyanakkor frappáns logó – melyet olykor egy ovális kék keretbe illesztenek be –, az azóta eltelt több mint húsz évben is változatlan maradt, és a mobilkommunikáció és a számítástechnika forradalmának köszönhetően napjaink egyik legismertebb, leggyakrabban látott szimbólumává nőtte ki magát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek