Többé nem igaz, hogy nem kell tartani a medvéktől Magyarországon

GettyImages-629765856

Ismét barnamedvét láttak a Pest vármegyei Aszód környékén. A szakértő szerint a későbbiekben is számítani kell találkozásokra, mert véleménye szerint el kell fogadni: meghonosodott a barnamedve Magyarországon.

Aszód környékén nemrég barnamedvét láttak. Az önkormányzat figyelmeztető táblákat helyezett ki, és arra kérte a lakókat, hogy a környéken csak az utakon közlekedjenek, és kerüljék el a ligeteket, bozótosokat. Noha a Magyarországon látott medvékről az a közkeletű elképzelés, hogy Szlovákiából vándorolnak át hazánkba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója szerint ez tévhit. Heltai Miklós az InfoRádiónak elmondta: el kell fogadnunk, hogy medvék élnek Magyarországon.

A vadbiológus szerint kizárt, hogy az összes állat külföldről vándoroljon hazánkba, biztosra vehető, hogy itt is vannak már szaporodó párok. Heltai Miklós szerint ki lehet jelenteni: újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon.

Nem könnyű együtt élni a barnamedvékkel

Egy ilyen hatalmas ragadozóval ugyanakkor nem egyszerű együtt élni. Sőt, a professzor szerint ez egyenesen lehetetlen, legfeljebb együtt létezni lehet csak velük. Nem lehet szó ugyanis pozitív kapcsolatról, ilyen nem jöhet létre a nagyragadozóval. A medve és az ember közötti viszonynak „a kölcsönös tiszteleten és félelmen kell alapulnia” – mondta.

A párzási időszakban a legaktívabbak a barnamedvék
A párzási időszakban a legaktívabbak a barnamedvékJohnny Johnson / Getty Images Hungary

Véleménye szerint az utóbbi időben azért lehet egyre gyakrabban medvetámadásokról hallani, mert ezek az állatok egyre kevésbé tartanak az embertől. „Tudományos kutatások alapján egyértelmű összefüggés van a barnamedve-állomány növekedése és az embereket ért támadások között” – tette hozzá. Mivel az állat ismét meghonosodott hazánkban, a feladat az, hogy minél inkább elkerüljük a ragadozóval való találkozást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek