Angelina a világsztár, akinek karrierje a Szomorú vasárnappal kezdődött – 8 évesen

Ha ezt szegény Seress Rezső a Kispipában megérhette volna! 2014-ben egy svéd–norvég–iráni–japán származású, 8 éves kislány, Angelina Jordan, a Szomorú vasárnappal került be a norvégiai Got Talent döntőjébe, és meg is nyerte a versenyt, fölényesen. A szakavatott zsűri értette a dolgát: nem műcelebekből és kivénhedt, pénzért mindenre hajlandó beatzenészekből állt, akik előre kitalált-megbeszélt szövegeket nyávogtak el.

Csodagyerek, akinek az istenáldotta tehetség mellé szorgalom, ambíció, tudatosság, kitartás és ész is adatott – állapította meg percek alatt a nagyvilág.

Gershwin és a Szomorú vasárnap

Egyévesen, bár még alig tud beszélni, már hangicsál. Ötévesen Whitney Houston I Will Always Love You című világslágerét dúdolgatja. Hétévesen tűnik fel először a norvég tévében a vékonyka kislány, térdhajlatig érő fekete hajzuhataggal, csonka fogsorral – ugyanis a tejfogait hullajtja, amikor jelentkezik a tehetségkutatóba. Mindig mezítláb lép fel, mert egyszer egy nélkülöző kislánynak odaajándékozta a cipőjét. Ez egyben ügyes marketingfogás is, hiszen rögtön megkülönbözteti őt a konkurenciától…  nem mintha lenne neki ilyen. Aztán odalép a mikrofon elé, lehunyja a szemét és elkezdi énekelni a Gloomy Sundayt, azaz a Szomorú vasárnapot. Mindezt teszi kivételes frazírozással és látható beleéléssel – ugyanis tudja, miről szól a dal. Szülei, nagyszülei és a húga a helyszínen együtt drukkolnak neki.

Hogy egy kislány hétévesen Gershwint, Billie Holiday, Louis Armstrong, Dinah Washington vagy Ella Fitzgerald számait énekelje, ne pedig butácska gyerekdalokat, az valóban rendkívüli. Amikor lehajol hozzá a műsorvezető és megkérdezi, mi szeretne lenni, felkapaszkodik a mikrofonhoz, és kicsit szégyenlősen, selypítve csak annyit mond: szupersztár.

És lőn.

Angelina Jordan
Angelina JordanNbc / Getty Images Hungary

Ma 15 éves, dollármilliomos, Los Angelesben tanul, számos hangszeren játszik, és ha valamelyik lakberendezési magazin szépen megkéri, megmutatja a villáját. Talán Shirley Temple óta nem született ilyen gyerek: nem a szülőknek kell rávenni, hogy szerepeljen, hanem élvezi a fellépést, és tudatosan alakítja a pályáját. Amikor az őt kísérő, klasszikus zenét játszó nagyzenekarban valaki leüt egy hamis hangot, megállítja a próbát és egy másik megoldást javasol finoman… Mindez talán az oslói Waldorf-iskolának is köszönhető, ahova járt és ahol egészen kis korában megtanult angolul. Az évek során, édesapja révén, aki kőolajipari mérnök, számos országban éltek.

Fellépés a Nobel-békedíj átadásán

A középdöntőben Nancy Sinatra Bang Bang (My Baby Shot Me Down) című számával fakasztja könnyekre a zsűrit, aztán a Summertime-mal megnyeri a versenyt. Ez az a Gershwin-dal, amelyet bárhol ad elő, mindenütt óriási sikert arat vele. Az arcán látszik, hogy amíg énekel, mintha valahol másutt lenne – lámpaláznak sosincs rajta nyoma, lehunyt szeme mögött mintha az amerikai dzsesszkorszakba repülne vissza.

Angelina Jordan
Angelina JordanBrian Rasic / Getty Images Hungary

A győzelem után a szakmában dolgozó nagybátyja-menedzsere segítségével elkezdi felépíteni a karrierjét – hiszen szerződéseket még önállóan nem írhat alá. Közben már aktív a környezetvédelemben, és a jótékonykodásban is élen jár, ahogy az egy 21. századi skandináv gyerekhez illik. Ha éppen nem ő nyitja meg az északi országok hajózási kongresszusát – az Armstrong-féle What A Wonderful Worlddel – vagy az oslói Nobel-békedíj-átadó ünnepséget, ahová hivatalos a világ számos politikusa, békeharcosa és nagykövete, akkor lemezeket vesz fel vagy könyvet ír.

Öt éve adta ki a Mellom hjerter (Két szív között) című könyvet, amelyet nagymamája, Mery Zamani iráni művész illusztrált. Ebben azt a már említett történetet meséli el, amikor Iránban találkozott egy szegény árva gyerekkel, akinek nem volt cipője. Ő lehúzta és odaadta a sajátját a kislánynak, aki megígérte, hogy imádkozni fog érte: teljesüljön az álma, és legyen világhírű énekesnő.

Repíts a holdba

14 éves, amikor 2020-ban mikrofon elé lép az America's Got Talent: The Champions második évadában, ahol a Queen Bohém Rapszódia című örökzöldjét adja elő, egyéni improvizatív stílusában. Valójában nincs szüksége már erre a fellépésre, látszik rajta, hogy nincs igazán meghatódva az egész ottani hajcihőtől, ami neki sok újat már nem mond. Simon Cowellre mintha sajnálkozva nézne, akár egy narcisztikus bohóc bácsira, és annak sem rokonszenves Angelina. De azért a kislány igent mond a fellépésre, hiszen a műsort világszerte nézik.  A helyszínen átütő a siker, mindenki felállva tapsol, ám nem nyeri meg a versenyt, és ez nem csak a rajongói körében okoz felháborodást.

Időközben mind az Egyesült Államokban, mind Norvégiában számos tévéműsorban lép fel. A norvégok és a svédek kedvenc nyári szabadtéri műsorában, az Allsang på Grensenben akkor aratja talán a legnagyobb tapsot – 8 évesen –, amikor előadja a What A Difference A Day Makes című, fél évszázados Dinah Washington-számot, klasszikus dzsessz-blues stílusban. Fehér ruhácskájában, Frida Kahlo-s virágfejdíszével különleges színpadi jelenség. A Fly Me To The Moon a másik nagy korai kedvenc.

Angelina Jordan
Angelina JordanNbc / Getty Images Hungary

Hogyan tovább? Az biztos, hogy Angelina Jordan már nem fog eltűnni a gyereksztárok süllyesztőjében. Egész élete a zene körül forog, és úgy látszik, ennek nem árt az sem, hogy időközben felnő. Filmes felkérések és lemezfelvételek követik egymást: volt egy kis vendégszereplése a Netflix  Lilyhammer sorozatának utolsó epizódjában: egy lányt játszott, aki egy bárban énekel. 

Norvégia legmenőbb exportcikke

Tavaly augusztusban aláírt egy szerződést a Republic Records céggel, első kislemeze a részben általa írt Million Miles 2020 novemberében jelent meg.

Sokan hasonlítják Amy Winehouse-hoz, főképp különleges, sokszínű alt hangjának vadsága és sötét, hosszú haja miatt, de bízzunk benne, hogy Amyvel ellentétben, sorsa nem ér hamar szomorú véget. Újabban Michael Jackson és Elvis Presley dalait dolgozza át szívesen. A Falling In Love-ot vagy az It’s Now Or Nevert olyan hitelesen adta elő, hogy elterjedt róla egy buta pletyka, miszerint ő Elvis Presley egyik unokája, de ez csak reklámnak volt jó, semmi alapja nincs. Quincy Jones személyesen hívta meg Londonba, a 85. születésnapjára. Kezdik partnernek tekinteni a mai kor legnagyobb énekesei, köztük Sam Smith, Rihanna és Beyoncé. 2017-ben – 11 évesen! – negyvenezer ember előtt énekelt Szöulban.

Angelina ma már Norvégia híressége, ha úgy tetszik, exportcikke lett. Három éve, egyik nagylemezén hazája fegyveres erőinek nagyzenekara kísérte – velük élőben is fellépett, a norvég miniszterelnök jelenlétében. 2019-ben Barack Obama volt amerikai elnök és más közéleti személyiségek előtt szerepelt a stockholmi Brilliant Minds konferencián.

Az éneklés mellett zongorán, hegedűn, gitáron, fuvolán játszik. A nyúlánk lány kedveli a különleges ruhákat, a virágos fejdíszeket. Fekete hajzuhataga immár a védjegye. 2020-tól Los Angelesben él, és ott jár iskolába. A YouTube-on félmilliárd ember kattintott eddig a dalaira, a közösségi oldalakon sok millióan követik.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra