Útlevéladatok kiszivárgására figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

GettyImages-1323133495
Olvasási idő kb. 2 perc

Bizalmas információkat, köztük útlevéladatokat, szerződéseket és titoktartási megállapodásokat lopott egy hackercsoport egy amerikai cégtől.

Bizalmas adatokat szereztek meg a kaliforniai székhelyű OmniVisiontől, miután az okostelefonokhoz, laptopokhoz, webkamerákhoz, autóipari berendezésekhez, orvosi képalkotó rendszerekhez érzékelőket tervező és fejlesztő vállalatot tavaly egy úgynevezett ransomware támadás érte. Mint az a Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán olvasható,

a 2023. szeptember 4. és szeptember 30. közötti információbiztonsági incidens során zsarolóvírus titkosította a rendszereikhez való hozzáférést.

Bizalmas adatokat loptak el

A vállalat közleménye szerint a támadás után, a kiberbiztonsági szakértők és rendvédelmi szervek bevonásával indított, majd április 3-án lezárult átfogó vizsgálat során kiderült, hogy a bűnözők személyes adatokat loptak el a vállalat rendszereiből. Noha azt nem tudni, hogy pontosan mely adatok ezek, ahogyan azt sem, hogy hányan érintettek, a Cactus zsaroló csoport már októberben elismerte, hogy támadásuk során beszkennelt útleveleket, titoktartási megállapodásokat, szerződéseket és bizalmas dokumentumokat szivárogtattak ki.

A támadók ezután az összes birtokukba került adatot kiadták egy ingyenesen letölthető ZIP archívumban.

Személyes adatokat, köztük beszkennelt útleveleket és bizalmas dokumentumokat loptak el
Személyes adatokat, köztük beszkennelt útleveleket és bizalmas dokumentumokat loptak elFuntap / Getty Images Hungary

Nem ez volt az első nagy támadásuk

Mint írták, a nagyjából egy éve létrejött Cactus a VPN-eszközök hibáit megcélozva, magát titkosítva fér hozzá a vállalati hálózatokhoz. A csoportnak a fennálása óta nem ez volt az első támadása: bejutott már többek között az Americold hűtőházi és logisztikai óriás, valamint a Schneider Electric energia- és automatizálási gyártó konglomerátum rendszerébe is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek