Ezt hallgatod, amikor összejössz valakivel. Miért határozzák meg a dalok az életünket?

GettyImages-1292211169

Az alapvető érzelmeinkhez és az életünk fontos eseményeihez szinte minden esetben szorosan kötődik egy popdal. Vajon miért, és melyek ezek a dalok?

Ha a háttérben zene szól, amikor éppen összejövünk a szerelmünkkel, azt a dalt valószínűleg sose fogjuk elfelejteni, és mindig beindítanak majd bennünk bizonyos érzéseket. Zenét hallgatunk, amikor szerelmesek vagyunk, de akkor is, amikor éppen szakítottunk, amikor egyedül érezzük magunkat, vagy amikor társaságban vagyunk, amikor dühösek vagyunk, vagy félünk. A dalok átsegítenek minket a nehéz időszakokon, és velünk vannak, ha boldogok vagyunk.

A koncert mint szertartás

„A zene a kezdetektől fogva fontos szerepet tölt be az emberek életében. Nem egyszerűen szórakoztat vagy elűzi az unalmat, hanem 

egyik legősibb funkciója az, hogy a kívánt lelkiállapotnak megfelelő mintázatba rendezi elménket, azaz ráhangolja az agyunkat az aktuális érzésekre”

– mondja Hujber Szabolcs dalszövegíró és nyelvész, aki többek közt a Margaret Island, Zséda, Rácz Gergő és Radics Gigi slágereinek a szerzője.

És valóban: napjainkban szinte nincs olyan ember, aki ne tudná fejből énekelni, hogy „ha esik, test a testbe feledkezve bőrig ázva szeretkezne”, és ne kapcsolódna hozzá valamilyen élménye. Akár egy intim pillanat, akár egy koncerten összeölelkezve tombolás, akár csak egy lélekerősítés egy esős napon.

A zene régebben kifejezetten a vallási szertartásokhoz kötődött, manapság ez már nem mondható el, valami hasonlóság azonban mégis van.

„A popzenei koncertek közönsége bizonyos mértékben még részesül a zene rituális jellegéből – fogalmaz Szabolcs. – Én úgy látom, hogy a könnyűzenei dalszövegek az évek során egyre több olyan tulajdonságot vettek fel, amelyek a szakrális kommunikációban, vagyis a szent szövegekkel kapcsolatosan fennállnak. Ennek az az oka, hogy a társadalmi-technikai fejlődéssel gyorsabb normaváltások járnak együtt, az elbizonytalanodást ellensúlyozandó pedig értelemszerűen a legtöbben már nem a hajdani szent szövegekben, hanem másutt keresik a kapaszkodót. Tehát elmondhatjuk, hogy napjainkra a dalszövegek is mintegy szakrális szövegekként léteznek.”

A dal védelmet is nyújt

A dalszövegíró szerint ugyanis ma a popdalok ugyanúgy képesek jelölni az identitást, őrizni a kulturális hagyományt. 

„És ami szerintem a legfontosabb, hogy énvédő funkcióval bírnak, vagyis ha magányosak, elesettek vagyunk, vagy éppen tragikus eseményeket élünk meg, segítséget tudnak nyújtani.

Mindemellett lehetővé teszik az emlékezést is, gyakran szerelmi életünk fontos mozzanatai, fordulópontjai egy-egy dal mentén rögzülnek” – mondja.

Hujber Szabolcs segítségével össze is állítottunk egy listát, miket jó hallgatni az alapérzelmeink megéléséhez. Íme!

Amikor vidámak vagyunk: FISH! – Ne is figyelj rám

Amikor szomorúak vagyunk: Quimby – Ajjajjaj

Amikor félünk, magunk alatt vagyunk: Halott Pénz – Amikor feladnád

Amikor közösségben vagyunk, bulizunk: Bikini – Ki visz majd haza

Végül pedig álljon itt egy ötös lista a legjobb összejövős dalokból!

1. Maroon 5 – Girls Like You ft. Cardi B

 2. John Paul Young – Love Is In The Air

3. A-ha – Take On Me

4. Ed Sheeran – Perfect

5. Bryan Adams – Let's Make A Night To Remember

Oszd meg másokkal is!
Mustra