Nemcsak érdemes nyelvet tanulni felnőttként, de azt is megmondjuk, hogyan

GettyImages-1221479375

Amint kikerülünk a közoktatás inkubátorából, saját hatáskörünk nyelvtudásunkat megszerezni, fejleszteni vagy tökéletesíteni, esetleg új nyelvbe kezdeni. Erre több módszer áll rendelkezésünkre, de vajon melyek az autodidakta módszer előnyei, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha magántanárt szeretnénk fogadni, vagy ha kiscsoportos nyelviskolai keretek között gondolkodunk?

Előző cikkünkben összeszedtük az idősebb nyelvtanuló lehetséges előnyeit a fiatallal szemben, a leküzdésre váró, gátló félelmeket, és néhány tippet, hogy hogyan fogjunk hozzá. Most sorra vesszük a felnőttkori nyelvtanulás lehetséges útjait, módjait, azok előnyeivel és hátrányaival.

Sokan nem ocsúdunk időben azt illetően, hogy a közoktatás keretei között, ha nem is mindig szuper minőségben, de mégis abban a luxusban lehet részünk, hogy valamilyen mértékben megpróbálnak nekünk megtanítani egy vagy két idegen nyelvet. A felsőoktatás során már a legtöbb hallgató külső vagy belső motiváló tényezők mentén kapcsol, és rádöbben ennek jelentőségére. De mi a helyzet később?

Az autodidakta módszer

Talán a legnagyobb elszántságot és önfegyelmet igénylő módszer, de nem lehetetlen. A legjobb példa Arany János költő, tanár, lapszerkesztő és nem utolsósorban műfordító eltökéltsége és sikere e téren. 

Páratlan anyanyelvi szókincsgazdagságának (23 ezer szó feletti szókincs-változatosság még a kisebb művekben is) és kitartásának hála, felnőtt korára 

eredetiben olvasta a latin, görög, német, angol és francia irodalmi műveket.

Műfordítói tevékenységének kicsúcsosodása az 1864 és 1879 között tizenkilenc kötetben megjelent Shakespeare-kiadás, melyben Arany maga többek között híres Hamlet-fordításával remekelt. Na jó, nem kell ennyire magasra tenni a mércét. Az viszont biztos, hogy

ajánlott nem első idegen nyelv esetében választani ezt a módszert,

hanem amikor már van tapasztalatunk egy másik idegen nyelv struktúrájában, találkoztunk már a többféle múlt vagy jövő idő jelenségével, egyszer már megértettük a főnevek nemének misztikus világát, netán a ragozás rendszerét is elsajátítottuk egy nyelvből. Ha az új idegen nyelvként választott nyelv nem hasonlít konkrétan a korábban megtanultra, az még előny is lehet. Egy idegen nyelv szerkezetének ismerete, az a tény, hogy egyszer már átrágtuk magunkat megugorhatatlannak tűnő akadályokon, és felfogtuk a felfoghatatlant, az mindenképp segítség lesz.

Autodidakta módszernél érdemes az online interaktív nyelvoktató felületeket is igénybe venni
Autodidakta módszernél érdemes az online interaktív nyelvoktató felületeket is igénybe venniEva-Katalin / Getty Images Hungary

Túlságosan hasonló idegen nyelvek esetében természetesen előnyt jelent majd a szókincsnél és helyenként a nyelvtanban az, hogy támaszkodhatunk a rokon idegen nyelvre, de

a „hamis barát” jelenségként ismert megtévesztő hasonlóságok zavart okozhatnak.

A francia gateau (ejtsd: gáto) például süteményt jelent, míg a szintén új latin, így meglehetősen közeli rokonságban lévő spanyol nyelvben a gato (ejtsd: gáto) a macska megfelelője. Vagyis nem mindegy, desszertnek mi kerül az asztalra… Az angol embarrasing szó azt jelenti, zavarba ejtő, aggasztó. Teljesen más a használata, mint a formailag rokon spanyol embarazada kifejezésnek, amelynek jelentése: várandós. Számos példát sorolhatnánk, ami viszont az egyéni nyelvtanulónak fontos ebből, az az, hogy körültekintőnek kell lennie, érdemes egyéb nyelvi tapasztalataira építeni, de kellő figyelemmel. A kiejtés elsajátítása ma már nem lehet nehézség az internet világában, az anyanyelvi források dalok, filmek, videók és egyéb szórakoztató módon tanító lehetőségek száma végtelen szinte bármely nyelv esetben. 

Rengeteg online nyelvoktató felület is van, amely interaktívan javítja a saját tudását tesztelő autodidakta tanulót.

Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nem kell máshoz alkalmazkodni az időpontok tekintetében, bármikor le lehet ülni és elővenni a tudást árasztó feladatokat, nyelvkönyveket. Ez utóbbiakból eleinte érdemes olyat választani, amely magyar nyelven tartalmazza az utasításokat, és nyelvtani magyarázatokat is kínálnak. Magasabb szintre jutva már hasznos, ha az instrukció is célnyelven érkezik, abból is sokat lehet tanulni.

Privát órák magántanárral

A magántanár a legdrágább választás, de a leginkább személyre szabott is. A járványügyi helyzet nagyban megreformálta ezt a piacot is, ma már nagyon sokan online tanulnak privát nyelvórák keretei között is. Ez logisztikailag felpörgette az eseményeket, rugalmasabb az időbeosztás, és nem kell bumlizni sem a tudásért, házhoz jön a képernyőn. A személyesen folytatott elődjéhez képest persze kicsit más ez a műfaj, de összességében lehet olyan hatékony. Az egyéni órák előnye a teljesen testreszabott igények kielégítésének lehetősége. Abban a ritmusban lehet haladni, és azok mentén a célok mentén, amelyeket a tanuló vázol. Egy 60 perces online nyelvóra ezért 4-5-6-7000 forinttól indul. Ezt befolyásolja a szint és a gyakoriság is. 

Érdemes egy 90 perces óra helyett heti kétszer 60 percet rászánni,

ha megérett az elhatározás, mert többször kevesebb idő ráfordítása jobb eredményhez vezet.

Nyelviskolában

A kiscsoportos nyelvleckéknél motiváló tényező lehet a társak figyelme, akik előtt jól akarunk teljesíteni. 

Nyelviskolában jó csapat jöhet össze
Nyelviskolában jó csapat jöhet összeizusek / Getty Images Hungary

Ez viszont, gátlásosabb tanuló esetén, fordítva is elsülhet, ezt maga mérlegelje mindenki, hogy meri, nem meri, serkenti-e, ha van közönsége, vagy épp blokkolja. Az egyéni foglalkozásoknál olcsóbb, de az egyénre szabottság korlátozottabb, és alkalmazkodni kell egyéb tényezőkben is a többiekhez: időbeosztás, alkalmak, szintek, órai teljesítmény, továbblépés. Ha viszont egy jól működő csapatnak sikerül összeverődnie, 

baráti társaság is alakulhat belőle, és ez feltétlenül pozitívan hat majd a tanulásra,

ráadásul a szintlépés is együtt lesz lehetséges, ami húzóerőt jelenthet a maguktól kényelmeskedőbbeknek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra