Így lett Marcy Borders világhírű pornő egyetlen fényképpel

2001. szeptember 11-én megváltozott a világ. Az al-Káida terrorszervezet összehangolt támadása során eltérített több utasszállító repülőgépet, majd a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, illetve a Pentagon arlingtoni épületébe kényszerítette őket. A tornyok és más épületek is összeomlottak, maguk alá temetve az ott dolgozókat. Az egyik túlélő, Marcy Borders fényképe az egész világsajtót bejárta.

Összesen három repülőgép csapódott bele Amerika egy-egy fontos épületébe, a negyediket az utasok hősiességének hála sikerült visszatéríteni, ám azt már nem lehetett megakadályozni, hogy Shanksville mellett lezuhanjon. A négy gép mindegyik utasa életét vesztette. A három összeomló épület is több ezer ember haláláért felelt, hiszen a füstölve égő, omladozó felhőkarcolókból sokan nem tudtak kimenekülni. Összesen 2995 ember vesztette életét azon a napon – 2605 áldozat a tornyokban, 125 a Pentagon épületénél hunyt el –, és 25 ezer sérültet láttak el a kórházak. Öt hónappal a tragédia után még egy halálesetet adtak a listához: Felicia Dunn-Jones a belélegzett por okozta tüdőbetegségben halt meg. Cikkünk főszereplője, Marcy szintén porfelhőbe burkolózva jutott ki az épületből. Ő életben maradt, ám folyamatosan szenvedett az átélt traumától, és nem kizárt, hogy a szennyezett levegő okozta betegségét is. 

81 emelet lefelé, lépcsőn

Marcyról az egyik fotós rendkívüli fényképet készített röviddel azután, hogy kijutott a világkereskedelmi központból. A munkához öltözött, talpig poros, kivörösödött szemű asszonyt Dust Ladyként kezdték emlegetni, a kép pedig bejárta a világot. 2001. szeptember 11-én 8:46-kor a 28 éves, kétgyerekes Marcy Borders és kollégái a Bank of Americánál az északi toronyban dolgoztak, amikor azt érezték, hogy az épület erősen megremeg. El sem tudták képzelni, mi okozza ezt. Aztán megtudták, hogy a Bostonból Los Angelesbe tartó gépet eltérítették, és 12 szinttel felettük becsapódott a toronyba. Marcy teljesen kiborult. Munkatársai próbálták megnyugtatni, kérték, hogy vegyen pár mély levegőt és próbáljon lazítani, de arra sem tudták rávenni, hogy nyugodtan üljön. Székeket, irodaszereket és embereket látott zuhanni, amikor kinézett az ablakon, így azonnal a lépcső felé vette az irányt és megpróbált kijutni. 81 emeletnyi rohanás várt rá lefelé.

Marcy 2002 januárjában pózol, kezében a világhírű fényképpel
Marcy 2002 januárjában pózol, kezében a világhírű fényképpelNeville Elder / Getty Images Hungary

Így lett belőle pornő

Miközben menekült, Marcy egyre borzalmasabb dolgokat tapasztalt: emberek jajveszékeltek, sebesültek, összeégett holttestek hevertek mindenfelé, a túlélők a káoszon áttörve figyelmeztették egymást, hogy maradjanak távol az üvegszilánkoktól. A tűzoltók éppen vele ellenkező irányba, felfelé mászták a lépcsőket, arra kérve Marcyt és társait, hogy csak rohanjanak lefelé, és ne nézzenek vissza. Épp akkor ért le nagy nehezen, amikor a déli torony összeomlott. Egy idegen karon fogta és biztonságos helyre vonszolta a portól fuldokló, nehezen lélegző nőt. A törmelék a látására is hatással volt, a saját kezét sem látta, ha a szeme elé emelte, de nem ez volt a fő gondja: saját bevallása szerint csak az kattogott az agyában, hogy nem akar meghalni. Egy másik épület előcsarnokában helyezték biztonságba, pont ott, ahol az AFP fotósa, Stan Honda állt fényképezésre készen. Egyetlen képet lőtt, aztán Marcyt a többi túlélővel együtt felterelték az emeletre.

Rákos betegek tömkelege

Marcy az átélt borzalmak hatására depressziós lett, és szerhasználatba menekült. Megpróbált ugyan nem áldozatként, hanem túlélőként tekinteni magára, de nem járt túl sok sikerrel. Hiába maradt meg az élete, a félelem innentől kezdve minden napján végigkísérte. Rettegett a magas épületektől, a repüléstől, New Yorktól. Életét New Jersey-beli otthonában töltötte, onnan csak rehabilitációra járt el több alkalommal is, mire megszabadult függőségétől. 2014-ben azonban gyomorrákkal diagnosztizálták, és a következő évben, mindössze 42 évesen meghalt. Hogy a tumort a sok belélegzett káros anyag okozta-e, nem lehet megmondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2009-ben aztán újabb áldozat nevét adták hozzá a szeptember 11-i támadások áldozataihoz, Leon Heywardét, aki limfómában hunyt el. A férfi a támadások idején épp metróval érkezett a tornyokhoz, és látva a zűrzavart segített az emberek mentésében. Közben belekerült a szennyező törmelék- és porfelhőbe, és hiába került ki belőle, hiába volt korábban makkegészséges, hónapokon belül megbetegedett, és 45 évesen életét vesztette. További 3700 túlélőnél és segítségnyújtónál állapítottak meg a terrortámadást követő években rákot.

Borítókép: Youtube

Oszd meg másokkal is!
Mustra