Melyik irányban kell letekerni a WC-papírt? Szavazz!

Vannak olyan mindennapi dolgok, amelyek mentén, látszólagos jelentéktelenségük ellenére, kettéválik az emberiség. A WC-papír helyes tekeredési irányának kérdése épp ilyen: ebben a kérdésben nincs olyan, hogy mindegy, nem igaz? Akármelyik táborba is tartozol, minimum meglep, nagy valószínűséggel bosszant, sőt akár idegesít is, ha valahol azt látod, a másik irányból szeretik ereszteni a papírt.

Kétségtelen, hogy tele a világ nagyobb horderejű kérdésekkel, de az is igaz, hogy azokban nem mind tudunk állást foglalni. Sürgető szükségleteink kielégítésekor ugyanakkor a legtöbben a gurigára tekert alkalmatosságot használjuk. De hogy használjuk jól? Nos, erről nemcsak az egyszerű felhasználónak, de a tudománynak is van mondanivalója. 

A WC-papír-vita

Akár hiszed, akár nem, a toalettpapír adekvát elhelyezése kapcsán világszerte ádáz háború dúl. A két párt álláspontja az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem közeledett egymáshoz: az egyik csoport szerint a papírt úgy kell elhelyezni a tartón, hogy a papír kívülről gördüljön alá, vagyis a letéphető rész legyen elöl, a másik párt szerint hátul kell leomolna a feltekercselt papirosnak. 

Az emberek nagy részének nagyon határozott véleménye van arról, hogy melyik is az üdvözítő tekeredési mód, nem véletlen, hogy egy amerikai újság tanácsadó rovatának szerkesztője szerint ez a kérdés az egyik legégetőbb eddigi praxisában. Volt olyan év, amikor 15.000 ezzel kapcsolatos levél érkezett az általa vezetett rovathoz!

A két álláspont képviselői esztétikai, higiéniai és praktikus szempontokra hivatkoznak, amikor saját álláspontjukat védik. Az utóbbi évtizedekben ráadásul a kutatókat is elkezdte foglalkoztatni a kérdés, pontosabban az, hogyan befolyásolja életkorunk, nemünk és politikai elkötelezettségünk azt, amit a papír helyes elhelyezéséről gondolunk. 

Higiénia

Azok szerint, akik úgy gondolják, hogy felülről kell, hogy tekeredjen a papír, ez a megoldás a higiénikusabb, mert csökkenti annak a kockázatát, hogy a legördített papír hozzáérjen a (nyilvános vécében minden valószínűség szerint erősen szennyezett) falhoz. Ezt az álláspontot egyébként a tudomány is igazolja: egy ezzel kapcsolatos kutatásban azt találták, hogy a munkahelyi és nyilvános vécék falai csak úgy hemzsegnek a baktériumoktól, amiket – ha a hátul gördülős megoldásra szavazunk – egy mozdulattal szállítunk át a testünkre. A mobil papírtartókat persze felállíthatjuk a faltól kissé távolabb és ezzel minimalizálhatjuk a kockázatot, ugyanakkor a falra szerelt verzióknál nehéz elkerülni, hogy a papír egy része a szennyezett falhoz érjen. A manóba!

Praktikum vs. esztétikum

Arról, hogy melyik felhelyezési mód esztétikusabb, teljesen megoszlanak a vélemények: ki így, ki úgy gondolja rendezettebbnek a vécébe lépőt fogadó látványt. Ami a praktikumot illeti: az elöl gördítők szerint az ő módszerükkel jobban látszik, hogy hol van a papír vége. Ha pedig nem kell a papír végét keresgélni, elkerülhetjük az egész guriga összefogdosását és időt is takarítunk meg.  

Mit akar a gyártó?

A gyártók, úgy néz ki, a felülről tekerés hívei, mert a nyomott mintás papírok mintázata, márkajelzése akkor látszik jól (jól olvasható irányban és élénkebben), amikor azt felülről gördítjük le. Nem úgy van az! – mondja az  ellentábor. Hát nem úgy van, hogy a gyártó azt szeretné, hogy a 3-4-5 rétegű selymesen puha papiros legpuhább, legkidolgozottabb részét érintsük az altestünkhöz? De igen. Ha ez így van, akkor csakis a hátulról tekerésre szavazhatnak. Elölről tépve ugyanis épp a tenyerünkbe simul a pihe-puha réteg, hátsónknak pedig épp a fapadosabb oldal jut. 

Könnyebb tekerés

Az, ami egyik oldalról könnyebb tekerés, a másik oldalról nézve könnyebb legördülést is jelent, ez utóbbit pedig (vagyis azt, amikor egy óvatlan rántás miatt többméternyi papír tekeredik le és gyűlik össze a földön) inkább elkerülni szeretnénk. Ha így van, akkor érdemes a hátsó gördítést választani. Ebben a pózban ugyanis a legördülő csíkot valamennyire leszorítja a guriga, így az nem tekerhető olyan könnyen, és éppígy nem okoz olyan könnyen galibát, ha egy háziállat vagy totyogó gyerekünk találná megrántani. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mit mond, aki kitalálta?

Sokak szerint igazából nincs mit tanakodni, mert a toalettpapírt a 19. század végén feltaláló illető a szabadalom beadásakor komplett felhasználói kézikönyvet is leadott, ebből pedig világosan látszik, hogy a papírt márpedig felülről kell tekerni – mondják. Jó, jó, hogy régen így volt, de nem lehet, hogy az azóta eltelt évtizedek során rájöttünk, hogy mégis praktikusabb a másik irányból tekerve gördíteni? – kérdezik a másik tábor tagjai. 

Attól függ, milyen személyiség vagy?

Nemrégiben csöppet sem tudományos, inkább vicces megfigyeléssel hozakodtak elő egy 2000 főt bevonó teszt kapcsán. Ennek alapján úgy tűnik, személyiségünk is közrejátszhat abban, hogy melyik elrendezést preferáljuk. A vizsgálatban, amelyben különböző személyiségjegyek mellett a papírtekerési preferenciára is rákérdeztek, az jött ki, hogy a dominánsabb személyiségjegyekkel rendelkező emberek felülről lefelé, míg az inkább alárendelődő személyiségjegyekkel rendelkezők a hátsó (az angol papírterminológiában alsó) tekerést favorizálják. 

És akkor mi legyen?

Ha olyasvalakivel, olyanokkal élsz egy háztartásban, akik nem a neked szimpatikus módon tekercselnek, érdemes praktikus szempontok szerint dönteni arról, hogy is helyezzétek el a gurigát. Az egyszerű „többség dönt” elv mellett például érdemes figyelembe venni azt, hogy a nők jelentősen többször nyúlnak a papírhoz, így ha igazán igazságos döntést szeretnétek, érdemes a háztartás nőtagjainak szavazatait legalább másfélszeres szorzóval számítani. Vagy ha esetleg némi pénzt is megér nektek, hogy legalább ez az egy dolog ne legyen vitás kérdés, ruházzatok be egy plusz papírtartóra, vagy olyanra, amiről így is, úgy is lehet gördíteni. 

És te mit gondolsz? 

Hogyan kell letekerni a WC-papírt?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek