Itt az aksi, amivel 5 napig bírja a telefonod egyetlen töltéssel

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatócsapata ként tartalmazó új akkumulátortípust mutatott be, melynek kapacitása a manapság használatos lítium-ion akkumulátorok ötszöröse.

Az új technológia lényege, hogy az akkumulátor a lítium mellett ként is használ, ami jócskán megnöveli az elektromosságtároló kapacitást – számol be a New Scientist. A szuperaksi akár öt napon át képes lehet töltés nélkül életben tartani egy mobiltelefont.

Tudósok már korábban is kísérleteztek lítium-kén akkumulátorokkal, azonban ez az első olyan modell, amely idővel kereskedelmi forgalomba kerülhet. A fő probléma az efféle telepekkel az volt, hogy a kénelektród túl gyorsan elbomlott, így az aksi nagyon hamar feladta a küzdelmet. Ennek oka, hogy az elektród a töltés-lemerülési ciklus során jelentősen kitágul, majd összezsugorodik.

Új módszerek

Korábban adalékanyagokkal kísérleteztek a tudósok, amelyek az elektród anyagait egymáshoz kötve  akadályozták volna meg a térfogatváltozást. Az ausztrál szakemberek most úgy oldották meg a problémát, hogy tágasabb teret biztosítottak az elektródnak a táguláshoz, csökkentve ezzel a szerkezeti feszültséget. Emellett az elektród részecskéinek rögzítéséhez kevesebb polimert használtak, jobban megőrizve a szerkezet integritását. A kutatók kétszázszor töltötték újra az általuk kifejlesztett akkumulátort, amely még ezután is megtartotta kapacitása 99 százalékát.

Komoly változásokat hozhat a piacon és az iparban, ha sikerül az új technológiát szélesebb körben is elterjeszteni. A kén-lítium telep ugyanis nemcsak a mobiltelefonokat, de nagyobb méretű akkumulátorok esetén akár az elektromos autókat is képes lehet energiával ellátni. A kén a természetben sokkal gyakrabban megtalálható, és jóval olcsóbb is, mint a manapság használt ritka földfémek többsége, ezért alaposan lecsökkennének az akkumulátorok előállítási költségei.

A tudósok tovább folytatják a fejlesztés tesztelését. Reményeik szerint néhány éven belül – először Ausztráliában – piaci forgalomba kerülhet, és mindenki számára elérhetővé válhat ez a forradalmi akkumulátortechnológia.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek