Ebben a házban lakhatott a kőkorszaki elit

Régészek úgy gondolják, a dél-angliai Avebury kőkör a neolitikus korszak előkelőségeinek egykori otthonát rejti.

A Stonehenge minden bizonnyal a világ leghíresebb megalitikus építménye, a tőle északra található Avebury kőgyűrű azonban méretét tekintve jócskán lekörözi szomszédját. Az ötezer évvel ezelőtt emelt újkőkori emlék olyan hatalmas, hogy két Stonehenge-méretű kőkör is található a belsejében, melyek egyikében a régészek szerint egykoron a kor leggazdagabb rétegének otthonai állhattak. A Southamptoni Egyetem munkatársainak frissen megjelent tanulmányáról a History számol be.

A ház lakóinak tiszteletére emelhették a gigantikus kőemlékművet

A dél-angliai Avebury faluban található kőkori emlékmű már korábban is többször szolgáltatott alapot különböző régészeti elméletekhez, a mostani eredmények azonban új fényben világítják meg az építményről eddig gondoltakat. Az említett, a déli kőkörben található ház alapjait először 1939-ben tanulmányozták, ekkor még úgy gondolták, középkori épületről lehet szó. Joshua Pollard, az említett egyetem régész professzora szerint a ház alapjaiból, illetve a környéken talált tűzkőszerszám-maradványokból és kerámiákból egyértelműsíthető, hogy az épületet a neolitikumban, valamivel Kr. e. 3700 után emelték, évszázadokkal korábban, mint az azt körülvevő kőgyűrűt.

Ebben a házban lakhatott a kőkorszaki elit
Ebben a házban lakhatott a kőkorszaki elitCultura/Craig Easton / Getty Images Hungary

A kutatók szerint a kőgyűrűt a ház egykori lakóinak tiszteletére emelhették, akik minden bizonnyal nagyon fontos szerepet tölthettek be a helyi közösségben és a korabeli elithez tartoztak. Az építmény – mint alapzatából következtetnek a régészek – egy szépen megmunkált, szilárd, faszerkezetű lakóház lehetett, mely jelentősen eltér azoktól a jóval egyszerűbb épületektől, melyekben a korszak lakóinak többsége élt. A házban valószínűleg magasabb társadalmi státuszú, talán előkelőbb származású emberek laktak, akiket az emlékmű későbbi építői talán népük alapítóiként tiszteltek.

Habár az Avebury kőkör és a tőle 32 kilométerre található Stonehenge egyazon világörökségi helyszínhez tartoznak, előbbit korántsem részesíti a publikum olyan nagy figyelemben, mint kisebb méretű, de jóval híresebb társát. A régészek a jövőben szeretnék a délivel azonos nagyságú (mintegy 328 méter átmérőjű) kört is alaposabban megvizsgálni, hiszen lehetséges, hogy ennek belsejében is egy hasonló, a korszak elitjének otthont adó „luxusház” bújik meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra