Így regenerálódnak a giliszták

Harvardi kutatók egy féregfajta DNS-ét vizsgálták meg közelről, hogy rájöjjenek, miként képesek egyes állatok könnyűszerrel újranöveszteni elvesztett testrészeiket.

Az állatvilágban szép számmal akadnak olyan teremtmények, melyek bámulatos ügyességgel képesek regenerálni egyes sérült testrészeiket. A gyíkfélék például könnyen visszanövesztik leesett farkukat, a medúzák pedig akár azt is túlélik, ha félbevágjuk őket. A Harvard Egyetem tudósai egy nemrégiben publikált kutatásban – melyről a SlashGear számol be – férgeket vizsgáltak annak érdekében, hogy megtalálják ezen fantasztikus regeneratív képességekért felelős géneket.

Ki-be kapcsolódnak a regenerálódásért felelős gének

A kutatók a Hofstenia miamia elnevezésű csíkos féreg génállományát vették alaposabban szemügyre, mely testének jelentős részét képes pótolni egy esetleges sérülést követően. A kutatók sikeresen izoláltak egy nem kódoló DNS-szakaszt, mely az ún. early growth response (EGR) proteinek aktiválásáért felel. Ezek a gének számtalan különböző folyamatot irányítanak, pontosabban ki-be kapcsolják azokat az egyéb géneket, melyekre a féreg sejtjeinek a regenerációhoz szükségük van.

Képes regenerálni a sérült testrészét. Mi sem bánnánk, ha képesek lennénk erre
Képes regenerálni a sérült testrészét. Mi sem bánnánk, ha képesek lennénk erreArterra / Getty Images Hungary

A kutatók szerint ezen DNS-szakaszok szorosan bele vannak kódolva a férgek sejtjeibe, arra várva, hogy a megfelelő alkalommal működésbe hozhassák a regenerációs folyamatban szerepet játszó, említett géneket. Jelen kutatás volt az első, ahol a tudósok képesek voltak egy teljes DNS-szekvencia izolálására a vizsgált féregfaj esetében. Megfigyeléseik alapján a féreg genomjának mintegy tizennyolcezer különböző szakasza megy keresztül valamiféle változáson a regenerációs folyamat közben.

Az igazán különleges nem az, hogy ezek a folyamatok ki-be kapcsolhatók, hanem hogy ezek a gének az emlősök esetében, sőt az embereknél is megtalálhatóak. A kutatók most arra szeretnének rájönni, pontosan mi váltja ki az említett gének aktivizálódását a férgeknél, és ugyanez a „trükk” miért nem működik a mi esetünkben. Vajon, ha sikerülne valamiképp az emberi génállomány megegyező szakaszait aktiválni, képesek lehetnénk a szuperhősökhöz hasonlóan villámgyorsan felgyógyulni a súlyos sérülésekből? Ez egyelőre természetesen még sci-fi kategória, de legalább most már a folyamat genetikai hátterét értjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra