Kiderült, hol a legjobb ma nőnek lenni

Mint minden évben, idén is rangsorolták, mely országokban a legjobb a nők helyzete világszerte. A listát továbbra is Svédország vezeti.

A US News & World Report évente összeállított listája azt vizsgálja, mely országokban valósult meg legjobban a nemek egyenlősége, hol élnek a legnagyobb biztonságban, illetve hol keresnek legjobban a nők. A nyolcvan országot tartalmazó lista idén sem tartalmaz túl sok meglepetést: a skandináv nemzetek egyértelműen uralják a mezőnyt, emellett Kanada és Svájc is az élbolyba tartoznak.

A skandinávok és Kanada az élen

A lista, melyet minden évben a március 8-i nemzetközi nőnap előtt hoznak nyilvánosságra, egy globálisan, több mint kilencezer nő részvételével lefolytatott közvélemény-kutatást vesz alapul. A felmérésben górcső alá vett országokat hatvanöt különböző tulajdonság mentén vizsgálták. Ezek alapján kilenc kategóriát hoztak létre a szakemberek, melyekbe beletartozott többek között a nők életszínvonala, a számukra biztosított állampolgári jogok, illetve az általuk betöltött vezető szerepek aránya. Ezt követően minden országot öt szempont alapján rangsoroltak. Ezek az emberi jogok érvényesülése és a nemek közötti egyenlőség szintje, a nők és férfiak fizetése közötti különbségek, a nőket illető társadalmi progresszió, valamint mennyire van garantálva az adott országban a nők biztonsága.

Skandinávia és Kanada az élen
Skandinávia és Kanada az élenUwe Krejci / Getty Images Hungary

A mezőny élén végzett tizenkilenc nemzet listáját Spanyolország nyitja, őket követi Japán, Olaszország, az Egyesült Államok és az Ír Köztársaság, majd Franciaország, az Egyesült Királyság, Belgium, Luxemburg, Németország, Új-Zéland, Ausztrália, Svájc és Finnország jönnek a sorban. Az előkelő ötödik helyen végzett Hollandia, ahol a vizsgálatok alapján a nemek közötti egyenlőség és az emberi jogok biztosítása a maximális, tízes pontszámot kapta, míg a fizetéskülönbség 6,9-es értéket mutatott. A dobogóról éppen lemaradt Norvégia – a világ egyik legjobb gazdaságával rendelkező országban szinte minden mutató a topon volt idén, melyek közül a bérek közti eltéréseknél kapott 9,9-es pontszám a legszembetűnőbb.

Bronzérmet akaszthatnak nyakukba a kanadaiak, a juharlevél országa ugyanis minden vizsgált tekintetben 9-es pont fölött teljesített, egyedül a fizetéskülönbségek esetében lett csupán 7,5-ös az eredmény. A második helyen végzett Dánia ellenben a maximális, 10-es pontszámot szerezte az említett kategóriában. A dobogó élén a svédek állnak, akik a társadalmi haladás tekintetében 10-es, a béregyenlőség mezején 9,9-es, az emberi jogok esetében 9,8-as, a nők biztonságának garantálásában és a nemi egyenjogúságban pedig 9,6-os osztályzatot érdemeltek ki. Magyarország egyébként a 47. helyen végzett a rangsorban, a térségből így csak a cseh, a horvát és a lengyel nőknek jobb, mint nekünk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek