Így használd jobban mosogatószivacsot

A konyhában és fürdőszobában használt téglatest alakú kis műanyagszivacsokról legtöbbünknek talán SpongyaBob figurája ugrik be, most azonban összeszedtünk öt olyan alapvető tényt, melyet érdemes tudnunk mindennapi életünk ezen apró kiegészítőjével kapcsolatban.

Legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy egy annyira hétköznapi tárgynak a használata, mint a mosogatószivacs, nem is olyan egyszerű, mint hinnénk. Néhány apró tipp segítségével megtanulhatjuk, hogyan bánjunk a leghatékonyabban négyzet alakú „barátainkkal”. Az Apartment Therapy szerzőjétől ehhez kapunk néhány tanácsot.

1. Az anyag számít

Válogassuk meg, milyen anyagból készült szivacsot használunk. Az edények elmosogatására, konyhai felületek tisztára suvickolására, vagy éppen kiömlött folyadék eltávolítására a cellulózból készült szivacsok a legmegbízhatóbbak – állítja Nancy Bock, az American Cleaning Institute fogyasztótájékoztatási alelnöke –, hiszen ez a szénhidrátalapú szerves anyag kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, és még a nehezebb feladatokkal is megbirkózik. Mindemellett eléggé olcsón hozzá lehet jutni.

Egyéb feladatokra, mint például a tepsibe ragadt ételmaradék eltávolítására, vagy a keményebb felületek megtisztításához ideálisabbak a nejlonalapú törlőszivacsok, míg a falakra lerakódott koszt legkönnyebben úgy szedhetjük le, ha a szivacsra melamintartalmú tisztítóhabot öntve töröljük le azokat. Bock szerint érdemes elolvasni a csomagoláson található használati utasítást, hogy tudjuk, az adott feladatra mennyire alkalmas a vásárolt termék.

2. A színek jelzésként szolgálnak

Sokan nem tudják, de a szivacsok nem véletlenül készülnek különböző (zöld, rózsaszín, sárga stb.) színekben. Az eltérő színek célja, hogy az ember ezek alapján csoportosítva különválogathassa a különféle helyiségek, a vécé, a fürdőszoba, a konyhai mosogató stb. takarítására, illetve a különböző feladatokra szolgáló szivacsokat egymástól. Így nem kerülnek át a kórokozók egyik helyről a másikra, és mindig pontosan tudjuk, hogy egy adott szivacsnak hol van a helye.

3. Nem szabad túl sokáig használnunk őket

Az átlagember jóval több ideig használ egy-egy szivacsot, mint ameddig azt szabadna – vélekedik Bock, aki azt tanácsolja, hogy néhány hetente mindenképp cseréljük ki szivacsainkat újakra, hiszen ennyi idő elteltével már túl sok kosz és baktérium gyűlik fel bennük, ami igen ártalmas lehet. Különben sem egy drága holmiról van szó.

De jó, hogy színesek!
De jó, hogy színesek!Shutterstock

4. A szivacsokat is tisztítani kell

Ne felejtsük el egy-egy használat után saját kézzel megtisztítani szivacsainkat a rájuk rakódott ételmaradéktól és kosztól, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Emellett érdemes legalább hetente öt percre beáztatni őket egy klóros tisztítószerből és vízből álló oldatba. Olyan helyen a legmegfelelőbb tárolni szivacsainkat, ahol sok levegő éri őket, ezáltal hamar megszáradnak, ugyanis minél tovább maradnak nedvesek, annál jobban képesek elszaporodni bennük a baktériumok.

5. Ne higgy a „mikrós trükkben”

Sokan azt állítják, hogy ha az ember két percre mikrohullámú sütőbe teszi a szivacsot, az azt átjáró hőtől eltűnnek a benne maradt baktériumok. Ez nem teljesen igaz, ugyanis az újabb kutatások szerint habár a mikrosütő vagy mosogatógép képes a bacilusok hatvan százalékát eltávolítani egy szivacsról, a megmaradt kórokozók csak jobban megerősödnek, és sűrűbb arányban terjednek el annak felszínén. Legyünk tehát elővigyázatosak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek