Ezek a kutyafajták azok, akik lakásban is jól érzik magukat

A városi kutyatartás egyre népszerűbb, sokan a természet közelségét vagy a családtagok hiányát próbálják egy kutyával pótolni. De nem minden kutyafajta alkalmas arra, hogy egy 40 négyzetméteres lakásban éljen, egy bernáthegyivel például kicsit körülményes lenne. Helyette ajánlunk pár fajtát, amelyek nem túl nagyok és nincs nagy mozgásigényük, ezért városi körülmények között is jól érzik magukat.

A kutyatartási kultúra rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, és a kutya házőrzőből társsá, sokak számára családtaggá lépett elő. Ezzel együtt az udvarról beköltözött a négy fal közé és a városokba is, Budapesten például 22 százalék a kutyatartók aránya. A kutyák szempontjából nézve ez annyiban jó, hogy sokkal közelebb kerülnek a gazdájukhoz, ám nem minden fajta alkalmas arra, hogy városi környezetben éljen, mert jellemzően kevés és korlátozott a lehetőség a szabad kutyafuttatásra, és nagy a népsűrűség.

Alapvetően sokféle fajtát lehet lakásban tartani, a legfőbb szempont az, hogy a gazdának mennyi ideje van a kutyára. Ha valaki aktív életet él, és rendszeresen jár futni, mellette pedig van még ideje naponta többször 1-1,5 órákat sétálni, akkor egy hatalmas mozgásigényű vizslát is gond nélkül lehet városi körülmények között tartani. Ám ha kevesebb időnk van, akkor jobban fontoljuk meg, hogy mit választunk. Mozgásigény szempontjából nem feltétlenül a méret döntő, mert hiába kistestű egy terrier, ha közben nagyon pörgős.

Lakáskutyák esetében nem elhanyagolható az sem, hogy mennyi gond van a szőrével. Egy nem vedlő vagy egy rövidszőrű fajta a legjobb, bár vedléskor az utóbbi is komoly mennyiségű szőrt ott tud hagyni maga után. De egy hosszabb szőrű kutyával egy esős séta után is több gond van, mert nem elég egyszerűen csak áttörölni, a sár jobban beleragad az ujjai közé, és egy golden retriever zászlós farka és a hasa is elég koszos tud lenni ilyenkor. (Nekem néha egyszerűbb volt lezuhanyozni a lábait, mint törölgetni és kefélni.)

A fajta választásánál így ne a külső megjelenés vagy a médiában látottak alapján ítéljünk, hanem először vegyük figyelembe a lehetőségeinket; azt, hogy mit szeretnénk vagy nem szeretnénk a kutyával csinálni (a következő 10-15 évben), majd ezek alapján keressük meg az alkalmas fajtát, vagy fogadjunk örökbe egy jófej keverék kutyát.

Következzenek tehát azok a fajták, amelyek városi tartásra alkalmasak!

Francia bulldog

A francia bulldog népszerűsége hazánkban évek óta töretlen. Jelenleg is ez a legtöbbet törzskönyvezett fajta a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége adatai szerint, és sajnos a szaporítók is ontják magukból a bulldogszerű kutyákat. A népszerűség oka vélhetően pont az, hogy a fajta abszolút alkalmas a lakásban tartásra. Kistestű, emberszerető, és nincs nagy mozgásigénye. Ugyanakkor röfög, szuszog és horkol, így nem feltétlenül érdemes erőltetni az egy légtérben alvást. A nyomott orr és a tömzsi test miatt sajnos számos egészségügyi probléma előjöhet ennél a fajtánál, ezért különösen fontos, hogy alaposan nézzük meg, honnan vásároljuk a kölyköt.

Boston terrier

Szintén közkedvelt a városi kutyatartók körében a boston terrier, mely sokban hasonlít a francia bulldoghoz, ám annál atletikusabb és energikusabb. Kistestű, rövidszőrű, vidám és jól tanítható fajta, mely akár sportolásra is alkalmas lehet. Ugyanakkor a horkolás, valamint a megrövidült koponyából fakadó betegségek sajnos rájuk is jellemzőek.

shutterstock 457373464
Shutterstock

Whippet

Az agarak egykor az arisztokrácia kedvencei voltak, a kisebb testű agárfajták pedig ma már egyre népszerűbb városi kutyák. Szeretnek futni, de a hiedelmekkel ellentétben nincs olyan extrém nagy mozgásigényük, és a nap nagy részében szívesen elheverésznek a kanapén. Nagyon elegáns megjelenésű kísérők, de a hideget nehezen bírják, így télen valószínűleg kabátra lesz szükség, és otthon is szívesen bújnak a takaró alá. A vadászösztönük erős, és más kutyákkal is szívesen kergetőznek, amit a másik kutya nem minden esetben tolerál jól, ezért erre érdemes odafigyelni. Sportolásra alkalmas fajta, de az engedelmességi verseny nem neki való.

shutterstock 1026765073
Shutterstock

Uszkár

Az uszkárt többféle méretben is tenyésztik (toy, törpe, közép és óriás), így mindenki megtalálhatja a leginkább neki valót. A fajta egyik legnagyobb előnye, hogy nem vedlik, cserébe viszont rendszeresen kutyakozmetikába kell vinni, hogy ápolt legyen a szőre. Szereti az embereket, és jól tanítható, együttműködő fajta, eredetileg vízi vadászkutya volt. Mozgásigénye közepes, sportolásra is alkalmas fajta.

shutterstock 349382258
Shutterstock

Milyen fajtát ne tartsunk lakásban?

Semmi esetre se akarjunk társasházban nagytestű pásztorkutyát tartani, ilyen például a kaukázusi juhászkutya, a moszkvai őrkutya vagy a kuvasz. Ezek a fajták a kutyák világában óriásoknak számítanak, így már önmagában a nagy méretük miatt sem túlzottan alkalmasak a lakásban tartása. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy ezeknek a fajtáknak térre van szükségük, mert területőrzésre tenyésztették ki őket. Az pedig nem túl ideális, ha mondjuk séta közben a futtatót a saját területének tekinti, és senkit nem enged be oda.

Oszd meg másokkal is!
Mustra