Hogyan lehet a te kutyádból is okos eb?

Ne keseredj el, ha a kutyád fajtája nem került fel a legokosabbak listájára! Lehet, hogy a te kedvenced valami másban őstehetség, csak még nem jöttél rá, hogy mi az. A kutya tanítása mindig múlik azon is, milyen fajtát választottál.

Az első és legfontosabb, hogy kerülj képbe azzal kapcsolatban, hogy mire találták ki a kutyádat. Juhászkutyád van? Akkor arra tenyésztették, hogy szorosan együttműködjön veled. Beagle-öd vagy terriered? Ők az önálló vadászatra lettek kitalálva. Esetleg egy nagytestű pásztorkutya a ház őrzője? Ők szintén önállóak, de közben nagyon gazdis kutyák. Vizslát vagy retrievert vettél a gyerekek mellé? Jól választottál, mert ők nagyon embercentrikusak, hiszen eredeti munkájuk szerint a vadász irányításait kell követniük.

A kutya tanítása minden fajtánál mást jelent

Szóval mielőtt kitalálod, hogy a te kutyád lesz az engedelmességi versenyek bajnoka, gondold át, hogy valóban rendelkezik-e az ehhez szükséges képességekkel. Minden fajtának megvannak az erősségei, és akkor jársz a legjobban, ha ehhez igazítod az elvárásaidat. A beagle-ök például nagyon tehetségesek azokban a feladatokban, ahol az orrukat kell használni, így velük érdemes kipróbálni a személykeresést (mantrailing) vagy a szarvasgomba-keresést. Egy huskyval menj el futni (canicross) vagy biciklizni (bikejöring), ha rákap az ízére, egy élmény lesz vele sportolni. De egy kaukázusi juhászkutyától ne várd, hogy lelkesen elkísér majd téged egy étterembe, mert lehet, hogy éhesen mentek haza, ha tíz perc után még a pincértől is megvédi az asztalt. 

A köznyelv általában azt a kutyát nevezi okosnak, amelyik nyugodtan viselkedik, engedelmeskedik pár alap vezényszónak és behívható. Ahhoz, hogy mindenféle helyzetben nyugodtan viselkedjen a kutyád, az szükséges, hogy fokozatosan, lehetőleg már kölyökkorától szoktasd hozzá a különböző szituációkhoz. Ha városban tartasz kutyát, és szeretnéd vinni magaddal mindenhova (szerencsére ma már egyre több ilyen lehetőség van), akkor erre különösen nagy hangsúlyt fektess. Nem kell rögtön a mély vízbe dobni, inkább fokozatosan szoktasd, és eleinte mindig legyen nálad játék, amivel kizökkentheted, ha elbizonytalanodik, például amikor nem akar rálépni a csatornafedélre.

A kutya tanítása nem független a fajtától
A kutya tanítása nem független a fajtátólShutterstock

Az alap vezényszavakat megpróbálhatod jutalomfalatos megvezetéssel megtanítani neki, sok kutya ezeket könnyedén elsajátítja. De igazából akkor jársz a legjobban, ha elmész vele egy jó kutyaiskolába. Hogy miről ismered fel a jó kutyaiskolát? Arról, hogy nem csak ülni és feküdni tanítják meg a kutyát, hanem téged is megtanítanak arra, hogyan olvasd a kutyád jelzéseit. Sokkal könnyebb lesz azután, hogy megérted, mit miért csinál. Például lehet, hogy valójában nem is szereti, amikor a gyerek ölelgeti a nyakát, de ő ezt csak azzal jelezte, hogy amikor le akartad fotózni őket, akkor nem nézett oda. Ha megtanulod olvasni a testbeszédét, sokkal könnyebb dolgotok lesz, mert a kutyád érezni fogja, hogy jobban odafigyelsz rá, amit ő több figyelemmel fog meghálálni.

Taníts neki trükköket!

Ha szeretnél túllépni az egyszerű ül-feksziken, és villognál valamivel a barátaid előtt, akkor taníts trükköket a kutyádnak! A klasszikus pacsin és jelre ugatáson kívül megtaníthatod például a lábad között szlalomozni; kenguruként leülni és felemelni a mancsait; a földön hemperegni vagy épp úgy tenni, mint akit lelőttek. Taníthatsz neki hasznos dolgokat is, hogy vegye fel a kulcscsomót a földről vagy húzza le a zoknidat. A lehetőségek tárháza végtelen és számos trükktanítós videót találsz az interneten, ami segít eligazodni.

Öreg kutya nem vén kutya

Gyakran mondják, hogy az idősebb kutyák nem tudnak tanulni, de ez nem igaz. Tény, hogy már nem fog úgy az agyuk, mint a fiatalabbaknak és több gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy egy új dolgot megtanuljanak. Cserébe viszont nagyon lelkesek és nagyon élvezik a foglalkozást. A tanulással ráadásul jó eséllyel lassítjuk a demenciaszerű tünetek megjelenését. 

A kutya tanítása nem független a fajtától
A kutya tanítása nem független a fajtátólShutterstock

Persze figyelembe kell venni a testi adottságaikat. Egy idősödő kutyával már inkább ne álljunk neki akadályokat ugratni, de egyszerű trükköket nekik is taníthatunk. Játszhatunk keresős játékot is, amikor a kedvenc játékát vagy egy ennivalóval töltött zsákot eldugunk, és azt kell megkeresnie.

Fontos a tudatos választás

Tény, hogy nagyon sok kutyás sportban a border collie-k a legtehetségesebbek, mert a jó agyuknak és a testfelépítésüknek köszönhetően sok mindenre alkalmasak. De nem valók mindenkinek. Alapvetően az a legjobb, ha még azelőtt tájékozódsz a kutyafajtákról, mielőtt hazavinnél egy kis/nagykutyát, így megkímélheted magad a felesleges bosszúságoktól. Ne kinézetre meg toplisták alapján válassz magadnak kutyát, hanem az életmódod, a habitusod alapján. A világon több mint 400 kutyafajta létezik, a keverékekről nem is beszélve, így biztos, hogy találsz olyat, amelyik passzol hozzád.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek