A tüdőbetegséget okozó mikrobák köszönik, jól élnek a zuhanyrózsán

Fertőző zuhanyozás - kórokozókkal permetezzük tele magunkat tusoláskor

Az emberek zöme imád hosszú forró zuhanyfürdőt venni, nem is gondolnánk, hogy ilyenkor nemcsak vizet, de rengeteg baktériumot is zúdítunk magunkra - állítja egy most közzétett amerikai tanulmány.

A Colorado-i Egyetem kutatói a legmodernebb laboratóriumi módszerekkel vizsgálták a zuhanyfejekben élő mikrobák világát, és érdekes különbségeket találtak az Egyesült Államok és Európa között – tüdőbetegséget okozó kórokozókkal együtt:

A zuhanyrózsán éldegélő mikroorganizmusok általában ártalmatlanok, de akad közöttük néhány rossz fiú

- mondja a tanulmány vezetője, Noah Fierer. A legtöbb mikroba szerinte nem is okoz semmilyen emberi betegséget, így nincs szükség arra, hogy minden zuhanyzás előtt ipari szintű fertőtlenítést hajtsunk végre a fürdőben. A zuhanyfejen vígan elél azonban például egy tüdőfertőzést okozó baktérium, a Nontuberculous Mycobacteria (NTM) is, ami viszont komoly gondokat okozhat.

A kutatók az Egyesült Államokban és Európa több államában gyűjtöttek mintákat háztartási zuhanyozókból, összesen 656 biofilm minta DNS-ét vizsgálták meg, sőt, a zuhanyzáshoz használt vezetékes víz kémiai összetételét is elemezték.

Kórokozókban nem volt hiány

Az eredmények szerint a mikrobák néhány típusa, például a mycobacteriumok (ide tartozik a korábban már említett NTM is) nagyobb gyakorisággal fordultak elő az amerikai háztartásokban, mint Európában, ami a kutatók szerint a víz tisztítására használt vegyi anyagok különbségei miatt alakult így (az USA-ban klórral fertőtlenítik a vizet, aminek az NTM ellenáll). Itt, az öreg kontinensen ráadásul amellett, hogy kevesebb benne a klór, a csapvíz általában pH semlegesebb és vastalanabb, ugyanakkor keményebb és nitrátdúsabb is. 

A kutatók egyébként a fém zuhanyfejeken több NTM telepet találtak, mint a műanyagokon, ahol cserébe változatosabb mikrobiológiai ökoszisztémára akadtak. A csapat felfedezte továbbá azt is, hogy az Egyesült Államok olyan területein, ahol az NTM okozta tüdőbetegség a legelterjedtebb – Florida, New York és Dél-Kalifornia egyes részei - a zuhanyfej mikrobái között is több NTM volt megtalálható, a két dolog között pedig összefüggést is sejtenek. 

Nem kell persze pánikba esni attól, hogy baktériumok élhetnek a zuhanyrózsánkon, hiszen jószerével mindenhol előfordulnak a környezetünkben, a kutatás eredményei ráadásul csak korrelációs, nem okozati összefüggést mutattak. A kutatók azért remélik, hogy a jövőben képesek lesznek meghatározni azt is, hogy mi okozza ezt a feltűnő földrajzi változást a mycobacterium előfordulásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek