Fejleszthető az akaraterő? Naná! Mutatjuk, hogyan!

Hidd el, hogy bármire képes vagy, és vasakaratod lesz!

Úgy tartja a mondás: Ahol akarat van, ott út is van! avagy: Aki tenni akar, az mindenre talál megoldást, aki pedig nem akar tenni, az mindenre talál kifogást. De vajon valóban így van ez?

A válasz az önbizalomban keresendő, egy nemrég készült tanulmány szerint szárnyakat kap az akaraterő, ha hiszel magadban, vagy abban, amit csinálsz. Az Illinoisi Egyetem kutatói 1100 amerikai és 1600 európai felnőtt akaraterejét vizsgálták, az európaiak között 775 svájci és 871 német volt.

Az amerikaiak kevésbé hisznek magukban, mint a németek

A szerzők azt találták, hogy az amerikaiak hajlamosabbak azt hinni, akaratuk és lelki erejük véges, az európaiakra pedig inkább az energetikusság volt a jellemző.

A legfontosabb az, hogy mit gondolunk az akaraterőnkről

– mondja a tanulmány vezetője, Christopher Napolitano pszichológiaprofesszor.

„Ha elhisszük, hogy kifogyhatunk a lelkierőnkből, nehezebben bírjuk a megpróbáltatásokat. Ám ha képesek vagyunk korábbi erőfeszítéseikre erőforrásként tekinteni, megsokszorozzuk energiánkat és sokkal magabiztosabbak leszünk. Viselkedésünket végső soron az akaraterőnkkel ápolt viszonyunk határozza meg, az, ahogyan ezzel kapcsolatban érzünk és amit erről gondolunk, hiszünk. Ha tehát képesek vagyunk megváltoztatni saját képességeinkről kialakított hiedelmeinket, akaraterőnkben is rengeteget fejlődhetünk" – teszi hozzá Napolitano.

Vizsgálatából pedig úgy tűnik, ehhez a fejlődéshez bizony az önbizalom növekedésén keresztül vezet az út. Arról, hogy miként fejlesztheted magabiztosságodat, itt írtunk korábban:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek