Szeretheted vagy gyűlölheted, de a rózsaszín igenis csodákra képes!

A rózsaszín talán az egyik legvitatottabb szín, gyűlöljük vagy imádjuk, de senkit nem hagy hidegen.

A monda szerint a rózsát - amely eredetileg fehér volt - a tövisébe lépő Vénusz istennő vére festette rózsaszínre. Ezek után még kevésbé gondolnánk, hogy a Barbie baba hivatalos színe eredetileg a fiú újszülötteké volt, egészen az 1950-es évekig. Ezekben az időkben a kislányokat világoskékbe öltöztették, és az volt mögötte a koncepció, hogy a rózsaszín az erőteljesebb, hangsúlyosabb, a kék pedig a finomabb, lágyabb szín.

Aztán a tengerészkék térhódításával és a textíliák tömeges elérhetőségével ennek a szokásnak vége lett. Bárhogy is, a rózsaszín tényleg tud valamit, a közelmúlt kutatásai szerint például a nőknél forgalmazott rózsaszín tollakat és borotvákat 40 százalékkal lehet drágábban eladni, mint a “nem rózsaszín”, férfiaknak forgalmazott termékeket.

Milyen hatással van ránk a pink?

Ha magad elé képzelsz egy szép rózsaszín bármit (flamingót, virágot, plüssmackót, telefontokot, cukorkát, körömlakkot) máris megtelik a szíved-lelked boldogsággal - nem véletlenül.

Tudományos tény - Alexander Schauss, az American Institute for Biosocial Research kutatója volt az, aki rájött erre -, hogy a rózsaszín bizonyos árnyalatainak kifejezetten nyugtató hatása van.

Első, kissé bizarr kísérletében 153 egészséges fiatal férfit kért meg arra, hogy a jól megvilágított laboratóriumi helyiségben nézzenek egy-egy percig két kartonlapot. Az egyik kartonlap kék volt, a másik rózsaszín. Ezután a kísérletvezető arra kérte a férfiakat, hogy emeljék fel a karjukat a testük előtt, amit ő megpróbált visszanyomni.

Schauss meglepő eredményt kapott: két fő kivételével mindenki sokat vesztett az erejéből, miután a rózsaszín kartonlapot nézte, és szinte alig tanúsított ellenállást a karjára gyakorolt nyomással szemben, miközben a kék kartonlap nem csökkentette az erőkifejtés mértékét. Schauss nem volt rest, egy második kísérletet is elvégzett, hogy kiderüljön, az eredmény nem csak a véletlennek köszönhető-e. Ekkor már pontosan mérte az erőhatást, és 38 férfit kért meg, hogy szorítsanak meg egy rugós erőmérőt.

A rózsaszín megint ugyanazt művelte: a férfiak egytől egyig kisebb erővel szorították meg az erőmérőt, miután a pink kartonra meredtek.

A rózsaszín csodákra képes
A rózsaszín csodákra képesShutterstock

Pink magic

A szín erőteljes hatásából kiindulva Schauss javaslatot tett: a börtönfelügyelőknek rózsaszín cellákba kellene zárniuk a nehezen kezelhető foglyokat. Ezen felbuzdulva azután az Egyesült Államok Központi Haditengerészeti Büntetőintézetében és a washingtoni Seattle-ben két tiszt rózsaszínre festett néhány cellát. G. Baker altiszt és R. Miller kapitány, a létesítmény parancsnoka 7 hónapon át figyelték, ahogy a dühös, felindult elítéltek beléptek a rózsaszín cellába, majd 15 perccel később nyugodtan jöttek ki onnan.

Az 1980-as években a “kijózanító rózsaszín” ezért kisebb kulturális szenzációvá nőtte ki magát. Schauss egyszer csak azt vette észre, hogy megviselt pszichiáterek, fogorvosok, orvosok, tanárok, és szülők is élénk rózsaszínre festik lakásaik falát, a busztársaságok meg úgy törik le a vandalizmust, hogy járműveiket rózsaszín ülésekkel látták el.

A rózsaszínnek ezt az árnyalatát Baker-Miller rózsaszínnek vagy Schauss rózsaszínnek nevezik. Ha kíváncsi vagy más színek hatására vagy jelentésére, olvass például a vörösről!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek