És mi lesz, ha tényleg nyerünk a lottón?

A pénz nem boldogít, de határozottan megkönnyíti az életet: kutatók mondják meg a tutit a milliókról.

Melyikünk ne álmodozott volna róla, hogy egyszer csak megnyeri a főnyereményt? De mi lesz utána?

Néhány napja elvittek több mint egymilliárd dollár összegű lottónyereményt az amerikai Mega Millions nevű szerencsejátékban – írja a USA Today. Az azért jó sok pénz, nem? Ennek apropóján néhány szakember összeszedte, mit tudunk arról, hogyan változik meg a nyertesek élete a 6 bűvös szám hatására.

Csőd csőd hátán

Lottónyertesekről szóló rémtörténetekkel tele a padlás. Van, akinek teljesen tönkrement az élete, van, aki elszórta az egész pénzt és koldusbotra jutott, mások szétosztogatják mesés nyereményüket.
A csoportosan lottózók elosztási vita miatt egymásnak esnek a bíróságon, mert bár teljesen abszurdnak tűnik, de bizony, vannak olyanok, akik ilyenkor vérszemet kapnak, és előállnak azzal, hogy nekik több pénz jár a közös nyereményből, mert eredetileg többet adtak a közösbe. Ilyenkor a gyakorlat az, hogy a nyereményhez senki nem fér hozzá addig, amíg a pereskedés tart.

Azok is járhatnak így, akik tök egyedül játszottak. Ilyenkor előkerülnek a rokonok, barátok és ismerősök, akik azért követelnek pénzt a bíróságon, mert maguk is látták a nyertes lottószelvényt feladás előtt, esetleg meg is érintették azt.

Sztereotípiák és horrortörténetek ide vagy oda, marad a kérdés: mi lesz a lottónyertesekkel? A mesés nyeremény misztériuma megihlette a tudósokat is, legutóbb Anna Hedenus és Bengt Larsson végzett kutatásokat a témában.

Pénzen nem lehet boldogságot venni, de...

A pénz nem boldogít, de határozottan megkönnyíti az életet, vagy, ahogy Woody Allen mondja:

a pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.

De van az úgy, hogy nem mindenkinek tesz jót, ha sokat nyer. Anna Hedenus 14 interjúban vizsgált svéd lottónyerteseket, vajon mennyire felelnek meg az eszeveszett őrült módjára pazarló győztes sztereotípiájának. A várakozásokkal ellentétben pedig azt találta, hogy sok svéd nyertes, tanulva elődjei rémtörténeteiből mindent elkövetett azért, hogy megőrizze hidegvérét akkor, amikor hozzájutott a mesés vagyonnal felérő összeghez.

Ha homlokon csókol Fortuna, mindent azonnal le- és kicserélünk?

Új kocsi, új ház, új feleség, új gyerek, új ország, új identitás, új minden, amihez már illik felvenni egy lakájt is – így működik a nagy nyertesek élete? Nem egészen. Ha szétnyered magad a lottón, úgy tűnik, nagyjából ugyanaz maradsz, aki addig is voltál, csak egy picivel magasabb anyagi színvonalon élsz, mint előtte. Bengt Larsson 2011-ben legalábbis azt találta, hogy a nyertesek többsége nem fordul ki teljesen önmagából, miután megnyerte a lottót, sőt nagyjából ugyanazt az életmódot folytatta, mint korábban, csak többet költekezett.

Ide a bankot!

Larsson összehasonlította ezenkívül azokat, akik egy összegben kapták meg az egész nyereményüket, és azokat, akik havi részletekben jutottak a pénzhez. Beszámolója szerint pedig azok, akik a teljes összeg felett rendelkezhettek, jellemzően takarékoskodtak és befektettek, míg azok, akik havi részletekben kapták meg a nyereményüket, hajlamosabbak voltak azt elkölteni.

Nem mindenki int be azonnal a főnökének

Ha kihúzzák végre a számaimat, akkor jöhet Monte-Carlo, kezdésnek, természetesen magángéppel, és luxus, luxus, luxus, ahogy a csövön kifér: világ körüli út, hat cseléd... Nem, nem gondolja magát automatikusan mindenki az angol királynőnek, mert megüti a főnyereményt. Bármilyen furcsa, a lottó nyerteseinek jelentős része ugyanazokban a munkákban marad, amit korábban végzett – Anna Hedenus és munkatársai 2009-es kutatása legalábbis erről számol be.

A nyertesek kevesebb mint 12 százaléka hagyta ott ugyanis azonnal a munkáját, a résztvevők 24 százaléka pedig fizetés nélküli szabadságra ment. Azok közül, akik folytatták korábbi hivatásukat, 16 százalék csökkentett munkaidőben tette ezt, közel kétharmaduk azonban semmin sem változtatott – ami tényleg őrülten magas, szinte hihetetlen arány. 

Mit lehet tudni a magyar nyertesekről?

Magyarországon a nyertesek kilétét általában homály fedi, de azért akadnak kivételek. 2008-ban az egyik kereskedelmi televízió kamerája elé állt például egy vidéki házaspár, akik 2004 nyarán több mint 250 millió forinttal lettek gazdagabbak. Az addig 84 ezer forintból élő négyfős család házakat és autókat vásárolt, de a pénzt nem herdálta el. A kis település lottózóját (ahol a szelvényt feladták) is megvásárolták, és azóta ők működtetik, az asszony pedig visszament korábbi munkahelyére, egy szociális otthonba.

„Az eddigi legnagyobb összegű magyar lottónyereményt, 5,2 milliárd forintot 2003 novemberében húzták ki. Két évre rá Lottón nyertem – egy lottómilliárdos igaz története címmel jelent meg egy könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet szerzője azt állította, ő nyerte meg a pénzt, könyvében pedig leírta mindazt, ami a nyeremény felvétele után történt vele és akkori feleségével. A vidéken élő diplomás, művezetőként dolgozó mérnök, a könyvben Istvánként szereplő férfi és párja, Zsuzsa élete egy csapásra megváltozott: az addig egy szakadt Opel Astrával közlekedő férfi kétszázezer eurós Ferrarit vett, és a legelképesztőbb tettekre képes, hogy egy kiszemelt budai villához hasonló házat építtessen magának. Felbérelt egy helikopterpilótát, hogy a villa fölé emelkedve fotókat készítsen az ingatlanról, csakhogy a helikopter az úszómedencés kertbe zuhant, István pedig kénytelen volt 40 millió forint készpénzt adni a tulajdonosnak, hogy az eltekintsen a feljelentéstől. A sztori szomorú véget ér: Istvánról időközben kiderül, hogy halálos beteg. Egy németországi magánklinikán hunyt el.

Fecni ikszekkel
Fecni ikszekkelShutterstock

A kiadóhoz a kéziratot – halála előtti kérésének megfelelően – a felesége juttatta el, aki később a Magyar Televíziónak adott e-mail-interjúban elmondta: először nagyon nehéz volt levetkőzniük a régi szokásaikat.

„Aki sokáig élt szerényen, az nehezen szokja meg a hirtelen gazdagságot. Csináltunk egy listát, hogy mire szeretnénk az első időben költeni. Nekem a gyereknemzés volt a legfontosabb, amire akkor már csak mesterségesen volt bármi esély. Elkezdtünk egy komoly beültetési programot. Persze a családnak is adtunk a pénzből. Telefonkönyvből és minden ismeretség nélkül kerestünk ingatlanügynököt, ügyvédet, autókereskedőt. A ház megvásárlásával kezdtük, de ez a könyvből kiderül, hogy sajnos többször kudarcba fulladt. Sok pénzt fordítottunk jótékonyságra, erről István a könyvben nem beszél, de talán én már csak büszkeségből is megemlíthetem” – írta az állítólagos feleség.

Az, hogy István története igaz-e vagy sem, s a könyvet valóban a lottómilliárdos írta-e, nem tudni, de tény, hogy a szerző teljes honoráriumát egy rákalapítványnak ajánlotta fel. A Szerencsejáték Zrt. szóvivője akkor úgy nyilatkozott: több olyan dolog is van a könyvben, amit csak az tudhat, aki már nyert ekkora összeget, vagy pedig valaki elmondta neki – írja a HVG

Nyertesek és vesztesek

Bár szakemberek szerint a milliárdos összegeket nyerő lottózók komoly traumaként élhetik meg szerencséjüket, elég sok az olyan pozitív példa, ahol a nyertesek fel tudnak nőni a nagy pénzzel járó feladatokhoz, és kellő tudatossággal, felelősen kezelik a tényleg nem mindennapi helyzetet.

Nem úgy, mint a szerencsétlenül járt Callie Rogers, aki 16 éves korában nyert 2 millió fontot a lottón. A brit lány azonnal őrült költekezésbe kezdett: vásárolt mindjárt négy házat (egyet magának, kettőt szüleinek és egyet a nagymamájának), luxusautókra, luxusnyaralásokra herdálta el a pénzt. Élete azonban megváltozott: lelki válságba került, kétszer próbált meg öngyilkos lenni. 22 éves korára majdnem minden fillérét elköltötte, ma takarítónőként dolgozik és a szüleinél lakik. „Bárcsak sosem nyertem volna a lottón! Ilyen fiatalon nem tudtam mit kezdeni azzal a nyomással, ami a hatalmas vagyonnal jár. Tönkretette az életemet” – nyilatkozta nemrég.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek