Azért veszekedtek sokat, mert rosszul csináljátok

Megoldhatja a konfliktust, ha naptári beosztás szerint vitázol kedveseddel

Senki nem szereti a csatákat. Kell a fenének egy olyan kapcsolat, ahol napi szinten folyik a harc, de hát az se működik, hogy soha semmiről nem vitázunk. A konfliktus az egészséges párkapcsolat része, a konstruktív viták pedig inkább közelebb hoznak egymáshoz, mint eltávolítanak.

Na de milyen az egészséges konfliktus?

Az időzítésen múlik minden, derül ki a Time magazin által megkérdezett pszichológusok elmondásából.

Készíts menetrendet a veszekedéseknek! - Első hallásra bizarrnak tűnik, de nem ördögtől való gondolat. Ahelyett, hogy akkor estek egymásnak, amikor épp kitör a frász, miért is ne vitatkozhatnátok egy előre megbeszélt időpontban - kulturált, emberi módon?

Ez alatt nem azt kell érteni, hogy a jövő hét keddig muszáj jegelni a témát, de okos dolog nyerni pár órát, amíg szépen mindketten lehiggadtok. Jobb nyugodtan és átgondoltan tisztázni, hogy mi a baj, mint akkor állni bele a konfliktusba, amikor épp ég a ház. Ezzel a módszerrel remélhetőleg képesek lesztek normális módon tisztázni a nézeteltérést, tiszteletben tartva mindkettőtök álláspontját - magyarázza Deborah Grody klinikai szakpszichológus.

Gondold csak át szépen, miért akarsz nekiesni a másiknak

Van, hogy ugyanaz a veszekedés ismétlődik újra és újra, és bár a vita tárgya módosulni látszik, a probléma gyökere végig ugyanaz marad.

Vegyük például az “este fél 6-os problémát”: a pár egyik tagja egész héten arra vágyik, hogy kibeszélje a napját, a másik fél pedig semmi egyebet nem szeretne, csak lazítani. Az, aki beszélgetésre vágyik, mellőzöttnek érzi magát, amiért a másik egész héten kerüli a diskurzust.

Ahelyett tehát, hogy nap mint nap befeszültök, ki kell beszélni, hogy mi a perlekedés tárgya - így találhattok olyan kompromisszumos megoldást, ami mindkettőtöknek jó. Ha pedig kiújulnak a harcok, jobb, ha inkább tábort bontva elváltok, hogy mindketten megnyugodjatok - így amikor újra találkoztok, normálisan fogtok majd beszélni egymással.

Hogyan vitázzunk, avagy mit tegyünk, ha épp benne állunk a tűzviharban?

  • Figyelj oda! A vita hevében igyekezz megérteni, hogy mit mond a másik.
  • Kérdezz! Az információ soha nem jön rosszul.
  • Ha tévedtél, kérj bocsánatot, de nem akárhogy! Tanuld meg, mivel és hogyan tudod kiengesztelni a másikat. Nem csak a szeretetnyelvünk különböző, más-más módon tudjuk elérni, hogy valaki megbocsásson.
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek