Mihez kezdj a zöldhulladékkal, ha nem viszik el a kukások?

Nem mindenhol problémamentes a zöldhulladék számára kijelölt zsákok elszállítása, aminek nem ritkán az utcán terjengő bűz az első nyoma. Mutatjuk, mihez kezdhetsz a fűnyírás után keletkező nyesedékkel, gallyakkal és más zöldhulladékkal, ha a kukásautóra hiába vársz!

Műanyag zsákokban aszalódó lomb? Szeméthegy a kert végében? Csökkenő lelkesedés a le nem bomló elemek láttán? Tüntesd el egyszerűen a zöldhulladékot! Bemutatjuk a legújabb nyugati trendeket, melyek követésével szép és takaros marad a kerted, és a kukásautóra sem kell többet várnod!

Fűnyesedék

Ahol van gyep, ott hétről hétre keletkezik egy jó adag fűnyesedék, amivel kezdeni kell valamit.

  • Ha szeretnéd nyom nélkül eltüntetni a kaszálékot, akkor egy mulcsozó fűnyíró a tökéletes választás. A nyíráskor apró darabokra vágja a fűszálakat, ami észrevétlenül azonnal vissza is hullik a gyepre, és egy természetes zöldtrágyaként viselkedik: takarja a fűszálak alatt a talajt, ezért kevesebbet kell öntözni, de a lebomló mulcs a műtrágyát is kiváltja, az apró szálak pedig a megfelelő levegőzést sem gátolják meg. Így nincs az a kellemetlen dilemma, hogy mit kezdj a fűnyesedékkel, mert máris ott landolt a gyepen!
  • A fűnyesedék máshol is jó szolgálatot tesz talajtakaróként, ezért ha pont nincs mulcsozó fűnyíród, akkor a levágott füvet terítsd szét, hogy kicsit megszáradjon, és fedd le azzal a talajt a zöldségágyásban, vagy terítsd a bokrok, fák tányérjába.

A fa részei

Falevél

  • Ha a kerted tele van gyümölcsfákkal, akkor a lomb gyűjtésére érdemes lehet külön lombkomposztálót tartani, amit a DIY-típusok a világon mindenhol csirkehálóból barkácsolnak. Minden ősszel dagadhat ebben a lomb, és ha semmit nem csinálsz vele, 2-3 év alatt akkor is csodás komposztfölded lesz. És igen, komposztálható a diólevél is, 9 hónap után ugyanúgy táplálja majd a növényeidet, mint a többi falevél!
  • A lomb eltüntetésére vannak komposztáló zsákok is nagy lyukú jutavászonból. A zsák elég levegőt biztosít ahhoz, hogy a levelek bomlásnak induljanak és bármilyen sufni mögé el lehet rejteni, amíg komposztföld lesz belőle.
Lombkomposztáló házilag
Lombkomposztáló házilagShutterstock

Ágak-bogak

  • A tavaszi, őszi metszéseknél minden évben keletkeznek kisebb-nagyobb ágak. Ha van elég hely a kertben, akkor készíthetsz ezekből száraz sövényt, amit nem nagy munka összerakni és hosszú távon rengeteg vessző kerülhet bele. Egy ilyen sövénnyel mindig kéznél lehetnek az ágak a BBQ-hoz és a borsó megtámasztásához is.
  • Kis kertnél viszont még mindig az ágdarálás a legjobb megoldás, ami talán az egyik legidegesítőbb kerti tevékenység, de az így keletkezett ágdarabok gyorsan komposztálódnak. Használhatod mulcsként a fűszerkertben, ágyásszegélyeken, kerti utak takarásánál vagy akár a fák tányérjánál is.
  • Arra gondoltál már, hogy a hagyományos kerti sövény alatt is el lehet rejteni ágakat és leveleket?

Rönkök

  • Egy fa kivágásakor a rönkök is komoly gondként nehezedhetnek a kertre, de könnyen megpendíthet benned kreatív húrokat is: a fa törzséből készülhetnek kerti bútorok, felhasogatva tűzifaként tudod hasznosítani, egy pad alatti farakás stílusos bogártanya, kifúrva pedig méhecskehotel is lehet!
  • Zöldséges konyhakertben egy magaságyás is sok zöldhulladékot el tud nyelni a készítésekor: rétegezhetsz benne nagyobb rönköket, ágakat, de bármi mást is tehetsz bele, amit egyébként a komposztra is dobnál.
Stílusos bogártanya rönkből
Stílusos bogártanya rönkbőlShutterstock

Egyéb kerti és konyhai hulladék

  • Még mindig a hagyományos komposztáló a legjobb megoldás a kerti hulladék eltüntetésére. Majdnem mindent elnyel, és az odafigyeléssel készült, aranyat érő komposztföldet visszaforgathatod a talajba, így megtartod a kertben az ásványianyag-körfogást is, kiiktatod a műtrágyákat, és mindig lesz értékes talaj akár a cserepes növényekhez is. Ideálisan 2-3 részből áll a komposztegyüttes: az elsőbe megy a friss hulladék, a második érlelődik, a harmadikat pedig használhatod, de persze egy darab komposzt is több a semminél, baktériumtrágyákkal beoltva pedig még gyorsabban lezajlik a folyamat.
  • A hagyományos nyitott komposztáló igényel némi odafigyelést: megfelelő levegőztetést, nedvességtartást, ideális “zöld-barna alapanyag” arányt, de ha nincs kedved ezzel bűvészkedni, akkor válassz az alternatív komposztmegoldások közül! Diszkrét megjelenése miatt kisebb kertekbe is jó a zárt komposztáló, amibe azon túl, hogy beleteheted ugyanazokat a dolgokat, mint a nyitott komposztálókba, kerülhet még főtt konyhai étel is. Rizs, tészta, halcsont, főtt hús, kenyér - ezek általában a kommunális szemétben landolnak, mert a kertben odavonzanák a patkányokat, de ebben a zárt rendszerben nem kell ettől félni!
  • A Bokashi egy japán fejlesztés, egy kétlépéses komposztáló rendszer. Először egy konyhai tárolóban egy hozzáadott baktériumos starterrel 2 hét alatt fermentálja, vagyis előkomposztálja a konyhai maradékokat - húsos és tejes alapanyagot is. Egyszerre két tárolót is érdemes használni, mert amíg az egyikben fermentálódik, a másodikban újragyűlhet a konyhai maradék. A fermentálás után mindent a hagyományos komposztra lehet dobni, vagy földbe ásni, hogy befejeződjön a komposztálódási folyamat, ami ezek után nagyon gyorsan megtörténik majd.
  • Ha nincs szükséged komposztföldre, mégis tennél annyit a környezetedért, hogy a kerti hulladéktól - akár a kutyapiszoktól is - rövid úton megszabadulnál, arra is van megoldás! Áss egy lyukat, tedd rá az erre a célra fejlesztett hulladékgyűjtőt, és itt nincs forgatás, nincs ürítés: minden elbomlik a talajban.
  • A gilisztakomposzt főként urbán környezettudatos találmány, amiről már többször is volt szó a Díványon, magad is készíthetsz ilyet, és már Red Dot Design-os darab is elérhető belőle! A konyhai maradékok, zöldségrészek mellett még a gyomok is a giliszták martalékává válhatnak, a végeredmény pedig a feketearany-komposzt és gilisztatea, amivel akár a szobanövényeidet is táplálhatod!

További zöld tartalmakat és konyhakerti tippeket találsz a Konyhakertész blogon !

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek