Helló, hogy szolgál a pénzügyi egészséged? Most kiderül!

Kedvesnek lenni totál csőd, avagy az elfogadó személyiség rosszat tesz a pénzügyi egészségednek.

A jólelkű emberek nagyobb valószínűséggel kerülnek rossz anyagi helyzetbe, mint kevésbé szívélyes társaik - állítják egy nemrégiben megjelent tanulmány szerzői.

“Kíváncsiak voltunk, miért van az, hogy a melegszívű emberek valahogy kevésbé sikeresek anyagilag, mondhatni, nem szolgál túl jól a pénzügyi egészségük” - vázolja fel a kutatás apropóját Sandra Matz, a Columbia Business School kutatója.

Mi az a pénzügyi egészség?

A pénzügyi egészség (financial health) kifejezés azt írja le, hogyan kezeli valaki a pénzt, illetve anyagilag hogyan tervez a jövőre. Minden pénzügyi döntésnek és cselekedetnek hatása van a jólétünkre, a jelenben és a jövőben egyaránt. A pénzügyi egészség mutatja meg, mennyire tudod jól vezetni a napi pénzügyeidet, képes vagy-e átvészelni egy financiális sokkot, valamint hogy jó úton haladsz-e anyagi helyzeteddel kapcsolatos céljaid megvalósításában.

Érdemes időről időre megvizsgálni, hogy anyagilag is egészségesek vagyunk-e, sok árulkodó jele van ugyanis annak, ha a pénzügyeink sürgős kezelésre szorulnak.

Íme néhány támpont, hogy számot vess, mennyire táncolsz hónapról hónapra pengeélen - már ami az anyagi helyzetedet illeti:

  • Előfordul, hogy kölcsön kell kérned, hogy valahogy átvészeld a hónapot.
  • Otthon gyakran konfliktus forrása a pénz.
  • Van legalább egy teljesen kihasznált hitelkereted.
  • A hiteleid törlesztőrészleteinek összege meghaladja a havi bevételeid 30 százalékát.
  • Nagy gondban lennél, ha elveszítenéd a munkádat vagy a munkaképességedet.
  • Nem vagy biztos benne, hogy a jövő hónapban is ki tudod fizetni a hiteleidet.
  • Nem tudsz minden számlát időben befizetni.
  • Anyagi helyzetedhez képest túl sok és drága cuccod van.
  • Halmozódnak a halogatott anyagi kiadások a ház körül.
  • Egy-egy nagyobb kiadást csak hitelből tudnál megoldani.

Előzetes kutatások azt mutatták, hogy azok, akik elfogadó személyiséggel rendelkeznek, alacsonyabb bevételeket tudhatnak magukénak, a megértő emberek például rendre sokkal rosszabb hitelminősítést kaptak a bankoktól. A vizsgálat vezetői pedig arra voltak kíváncsiak, hogy ez más pénzügyi mutatók esetében is érvényesül-e, illetve hogy ezek a jóravaló, kedves figurák inkább a megengedő tárgyalási stílusuk miatt rendelkeznek szerényebb anyagi lehetőségekkel, vagy azért, mert a pénz kevésbé fontos érték a számukra.

Matz és társszerzője, Joe Gladstone, a University College Londonból több mint 3 millió résztvevőtől gyűjtött adatokat egy nemzetközi felmérésben, hogy utánajárjon a fenti kérdéseknek.

Jó fej vagy, csődbe mész

"Az eredmények azt mutatják, hogy az elfogadó attitűd bizony rossz pénzügyi helyzetbe sodorhatja az embert, beleértve az alacsonyabb megtakarításokat, a magasabb adósságot és a magasabb késedelmi kamatokat" - mondja Gladstone.

Mindez arra vezethető vissza, hogy ezek az emberek egyszerűen kevesebbet törődnek a pénzzel, ezért hajlamosak nagyobb kockázatokat vállalni, vagy jellemzően rossz anyagi döntéseket hozni.

Azért nem minden jó arcnak totális szívás az anyagi helyzete, ugyanis csak ott van szembetűnően erős kapcsolat a jóindulat és a rossz anyagi helyzet között, ahol a vizsgált személyek kevés bevétellel rendelkeztek. Érdekes adat még, hogy azok, akik már gyerekkorukban is jellemzően barátságosak voltak, később még nagyobb valószínűséggel kerültek csődközeli állapotba, legalábbis egy 25 éven keresztül vezetett longitudinális vizsgálat eredményei szerint.

“Kutatásunk hozzájárulhat a pénzügyi nehézségek kialakulásának megértéséhez. A kedvesség és a bizalom úgy tűnik, kissé költséges tulajdonságok, különösen azok számára, akiknek nincs elég anyagi eszköze személyiségük kompenzálásához" - sommázza a vizsgálatsorozat tanulságait Maltz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra