A gyermekkori túlsúly egy életre tönkretehet

A gyermekkori elhízás számos felnőttkori krónikus betegség kialakulásáért felelős. Magyarországon pedig minden negyedik gyerek túlsúlyos...

Bár egy ideje az előfordulási arány stagnálást mutat, a gyermekkori túlsúly hazánkban mégis elég gyakori: jelenleg minden negyedik gyermek (!) számít elhízottnak. A kórképnek gyermek- és felnőttkorban egyaránt súlyos szövődményei lehetnek, így népegészségügyi hatása és költségvonzata is jelentős – írja az Egészségfejlesztés Folyóirat .

A gyermekkori elhízás nem egyformán érinti az egyes társadalmi rétegeket, azoknál a családoknál, ahol a szülők is túlsúlyosak, vagy a szülők alacsony iskolázottságúak, illetve rossz anyagi helyzetűek, nagyobb eséllyel lesz a gyermek elhízott.

Rövid és hosszú távú következmények

A gyermekkori elhízásnak mind gyermekkorban, mind felnőttkorban súlyos következményei vannak. A túlsúly és elhízás már gyermekkorban aláássa a fizikai, szociális és pszichológiai jóllétet és ismert kockázati tényezője a felnőttkori elhízásnak, valamint számos krónikus, nem fertőző megbetegedésnek:

Elhízott gyermekeknél normál súlyú kortársaikhoz képest a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 4-5-szörös, az asztma esélye 25 százalékkal nagyobb, de az ortopédiai problémák, a szorongás és a depresszió is jóval gyakoribbak. A túlsúlyos gyerekek fele, illetve a túlsúlyos serdülők 80 százaléka ráadásul felnőttkorban is elhízott marad. Csak hab a tortán, hogy mivel az elhízás gyermek- és serdülőkorban kedvezőtlen irányba változtatja a szív- és érrendszer struktúráját és működését,

az elhízott gyermeknek akkor is nagyobb esélye lesz a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségekre, ha időközben lefogy.

Mit lehet tenni?

Az elmúlt pár évben számos jelentős, a gyermekkori elhízás megelőzésére és kezelésére irányuló nemzetközi stratégia és ajánlás született. Ezen ajánlások közös eleme, hogy az eddigiekkel ellentétben többszintű, összehangolt, több támadáspontú beavatkozást javasolnak. Ezen intervenciók alapja az összehangolt és jól megtervezett lépések sorozata, melyben az egyes szereplők (pl. döntéshozók, várostervezők, étteremtulajdonosok, iskolaigazgatók, szülők stb.) szorosan együttműködnek a közösen meghatározott célok elérése érdekében.

Összefoglalva, a gyermekkori elhízás megelőzése terén talán már mutatkozik némi eredmény - a gyermekkori túlsúly előfordulásának gyakorisága stagnálni látszik -, de a siker érdekében nem elégséges csak az egészségügy szereplőinek az erőfeszítése.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek