Ez történik, ha afrikai őslakosok két hétig gyorskaján élnek

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a gyorséttermek által kínált ételek mennyire nem tesznek jót az egészségünknek. Egy 2015-ös tanulmány ennek kapcsán azt is bemutatta, milyen gyorsan képes a gyorsétel biológiai változásokat okozni a szervezetünkben.

A kutatásban 20 megrögzött hamburgerrajongó amerikait kértek meg, hogy cseréljék fel a napi étrendjüket 20 afrikai őslakoséval. A gyorsételen tartott afrikaiak szervezetében ezután meglepően gyorsan következtek be a vastagbélrák kockázatát növelő biológiai változások, de van azért egy jó hír is: a gyorséttermi kajáról lehozott amerikaiak értékei sokkal jobbak lettek.

"A hamburgerfüggő amerikaiak értékei 2 héten belül javultak, a magas rost- és alacsony zsírtartalmú afrikai diéta jelentősen csökkentette a rák kockázatának biomarkereit, jelezve, hogy valószínűleg soha nem késő belekezdeni az életmódváltásba" - nyilatkozta Stephen O'Keefe, a Pittsburgh-i Egyetem kutatója a The Age magazinnak .

A kísérlet ötlete abból ered egyébként, hogy a statisztikák szerint az afroamerikaiaknál 13-szor nagyobb eséllyel alakul ki vastagbélrák, mint dél-afrikai társaiknál. Azt előre lehetett persze sejteni, hogy a különbség az amerikaiak étkezési szokásaira vezethető vissza - ami jellemzően alacsony rosttartalmú, valamint magas állati fehérje-, és zsírtartalmú ételekből áll - arról azonban nem volt adat, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása mennyi idő alatt képes növelni a daganatos betegség kialakulásának kockázatát.

Rost és zsír

A 2 hétig tartó vizsgálatban 20 egészséges középkorú önkéntes vett részt, az amerikaiak alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételeket fogyasztottak, míg a dél-afrikaiak jó sok hamburgert és sült krumplit ettek, ami viszont alacsony rost- és magas zsírtartalmú étrendnek felel meg. A kutatók a kísérlet előtt és után azokat a biomarkereket vizsgálták, amelyek a vastagbélrák kockázatát jelzik, beleértve a nyálka és az epe jelenlétét a vastagbélben.

A felcserélt diéták figyelemre méltóan gyors, kölcsönös változásokat eredményeztek a rák kockázatának mutatóiban

- állapították meg a tanulmány szerzői. Bár ez egy kis mintán alapuló vizsgálat, az eredmények összecsengenek több hasonló kutatás tanulságával, amelyek mind a szegényes táplálkozás káros hatásairól szólnak.

A kutatók úgy becsülik, a bélrák az esetek egyharmadában elkerülhető lenne életmódváltással, egy korábban publikált tanulmány szerint olyannyira, hogy a zsírszegény étrendre való átállás már 5 (!) nap alatt pozitív változásokat hozhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra