"Ami volt bennem, azt mind megírtam" - Kányádi Sándorra emlékezünk

A Kossuth-díjas erdélyi magyar költő életműve szinte kifogyhatatlan, a 89 éves korában elhunyt Kányádi Sándor a kortárs magyar költészet megkerülhetetlen alakja volt. Videóválogatással búcsúzunk tőle.

Kányádi Sándor a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja volt, színes életművének  jó részét a gyerekeknek írt versei tették ki, és harminc éven át, 1960 és 1990 között szerkesztette a Napsugár című gyereklapot. Később részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozásában és az ő ötlete alapján jött létre a Mesemúzeum és Meseműhely a budapesti Döbrentei utcában. Most öt olyan megzenésített verssel emlékezünk rá, amely bármelyik magyar otthonban, óvodában, iskolában felhangozhatott az elmúlt harminc, negyven évben.

"A vers az, amit mondani kell" - mondta a Nők Lapjának adott tavaszi interjújában Kányádi Sándor. Az erdélyi magyar költő sok-sok gyermekverset írt, amelyeket többen meg is zenésítettek.

1. Szalóki Ági például A két nyárfa című dalát a Kaláka együttessel énekelte el: 

 2. A Mi lennék című verset Halász Judit dolgozta fel: 

 3. A Kaláka együttes 40. ünnepi koncertjén a Heaven Street Seven játszotta el a költő egyik leghíresebb versének, a Valaki jár a fák hegyén-nek megzenésített változatát. 

 4. Koncz Zsuzsa a Nekem az ég című verset választotta: 

5. Személyes kedvenc és valószínűleg a legismertebb gyerekdal Kányádi Sándor tollából pedig a Szitakötő tánca

Kányádi Sándor a fent említett interjúban azt is mondta, hogy a költemények korszaka lezárult. "Ahogyan a gyerekek plüssállatokkal játszanak, plüssfilmeket, plüsshősöket néznek a televízióban, meg mindenféle vizuális eszközökön, ugyanúgy eljött a plüssversek igényének, gyártásának, forgalmazásának korszaka is. Ebben nemigen tudnék részt venni nyers düheimmel, kozmikus haragjaimmal, univerzális kétségbeeséseimmel. Ezek a plüssversek puhák, simák, ártalmatlanok, szőrből készültek! Nem okoznak fájdalmat, nem okoznak problémát, nem karcolnak, nincs titkuk, egyáltalán nincs is belsejük.

Nem akarom méltatlan helyzetbe hozni magam, ami volt bennem, azt mind megírtam."

Oszd meg másokkal is!
Mustra