Nagyot mentek a nők 2017-ben

Valami egészen elképesztő teljesítményt tettek le az asztalra a nők ebben az évben világszerte, és még a világűrben is. Nézd meg velünk újra, micsoda év volt ez a nők számára!

Adele kettétörte a Grammy-díját, hogy megoszthassa Beyoncéval, Peggy Whitson amerikai űrhajós három rekorddal tért vissza a Földre, kitört a Harvey Weinstein-botrány, amelynek kapcsán eddig soha nem látott női összefogás bontakozott ki a világon. 

A nemzetközi Marie Claire gyűjtése szerint egész januárban kezdődött, amikor négy új női szenátor (mindegyik Demokrata párti) esküdött fel az amerikai alkotmányra, így a január 3-án hivatalba lépett 115. szenátus minden eddiginél több nővel indult neki a hivatali időszaknak. Még szebb a dologban, hogy megnégyszereződött a színes bőrű nők száma az amerikai politikai vezetésben.

Miközben itt-ott még valószínűleg pukkantak a pezsgők a nők politikában betöltött szerepét ünnepelve, egy nappal később, január 4-én a NASA bejelentette, hogy Jeanette Epps repülőmérnök lesz az első afro-amerikai nő a Nemzetközi Űrállomáson, ahová 2018 májusában lövik majd fel egy űrrakétában többedmagával együtt. Epps várhatóan hat hónapot tölt majd az űrben. Hajrá Jeanette, szorítunk!

Eppsnek egyébként lesz kit követnie: szeptemberben ugyanis három rekorddal tért vissza a Földre egy másik női asztronauta, Peggy Whitson is. Egyrészt ő az első nő, aki kétszer is irányította a Nemzetközi Űrállomást, másrészt 60 órát sétált az űrben, amit előtt még egyetlen nő sem tett meg, és a nők közül ő töltötte a legtöbb napot - egészen pontosan 600-at - az űrben.

Koncert a nők jogaiért

Még mindig csak január közepe volt, amikor egy csak nőkből álló afganisztáni zenekar fellépett a davosi Világgazdasági Fórumon. A harminc fiatal nőből álló zenekar összes tagja egyforma piros hidzsábban lépett a színpadra, koncertjükkel pedig az afgán nők helyzetére akarták felhívni a figyelmet. Többek között például arra is, hogy már önmagában a koncert miatt is halálos fenyegetéseket kaptak, karmesterük azt is elmondta, hogy nagyon fél hazamenni a szereplés után.

Január 21-én, Donald Trump beiktatásának másnapján becslések szerint mintegy 5 millióan vonultak utcára, hogy a női jogokért, egy sokszínű társadalomért tüntessenek. A Women's March jegyében Washington, New York, Austin, Boston és Oakland utcái megteltek tüntetőkkel, és a demonstárció minden idők legnagyobb amerikai tüntetésévé nőtte ki magát. A menet jelképe, az ún. pussyhat a tüntetés szimbóluma lett.

A milánói divathéten a Women's March szimbolikus rózsaszín sapkáját viselik a modellek
A milánói divathéten a Women's March szimbolikus rózsaszín sapkáját viselik a modellekAntonio de Moraes Barros Filho / Getty Images Hungary

Aztán, hogy ne mindig csak Trumpról legyen szó, februárban a Grammy-díjátadás tartogatott óriási meglepetést. Nem mindennapi módon köszönte meg ugyanis Adele brit énekesnő az öt Grammyjét, köztük a 25 című albumért járó kis arany gramofont, ugyanis egyszerűen kettétörte azt, hogy így ossza meg Beyoncéval, akinek szerinte a díj járt volna a Lemonade című albumért.

Nem sokkal később, február 26-án Viola Davis elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, és ezzel ő lett az első afro-amerikai nő, aki Emmy-, Oscar-, és Tony-díjat is kapott.

Nő vezeti a Boeinget!

Aztán március 3-án felszállt az Air India légitársaság egyik gépe, amelynek teljes személyzete nőkből állt, a légi forgalmi irányítóktól a földi kiszolgáló személyzeten át. Pár hónappal később, júliusban a 30 éves Anny Divya pilóta vezette a Boeing 777-est, és így ő lett a világ legfiatalabb női pilótája. A repülés kétségtelenül az egyik legérdekesebb téma, itt a Díványon például 2017 egyértleműen a légiutaskísérők éve volt, ahogyan a témában megjelent cikkeink népszerűsége is mutatta. 

Nem semmi!

Aztán Hollywood történetének legalacsonyabb bevételét hozó nyarán épp egy szuperhősnős film, a Wonder Woman robbantotta fel a kasszákat: Petty Jenkins filmje a bemutató hétvégéjén 100,5 millió dollárt (26,1 milliárd forintot) hozott csak az Egyesült Államokban, majd később, miután világszerte bemutatták, 821 millió dollárt (213 milliárd forintot) fialt.

Gal Gadot
Gal Gadot

És a szomszédban mi újság?

Nemcsak Amerikában küzdenek a nők jogaiért, hanem tőlünk nem is olyan messze, itt Európában is. Nagy-Britanniában például Megan Couto a Buckhingam-palota őrségváltásának első női vezetője, de azért ennél jóval jelentősebb, hogy júniusban hivatalba lépett Szerbia történetének első női miniszterelnöke. Ana Brnabics ráadásul még nyíltan vállalja homoszexualitását is. Wow!

Aztán jött a #metoo és mindent vitt

Októberben elindult egy soha nem látott lavina az amerikai filmiparban, ami aztán később Európába, és Magyarországra is elért. Miután a New York Times és a New Yorker cikkeiben több A-listás hollywoodi színésznő is őszintén beszél arról, amiről eddig vagy csak pusmogtak vagy amire csak finoman utaltak a filmiparban; arról, hogyan zaklatott fiatal, védtelen nőket Harvey Weinstein. A nagy hatalmú producer, akinek a nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Szerelmes Shakespeare vagy Az angol beteg, pillanatok alatt bukott meg.

A botrány aztán akkor vett új irányt, amikor Alyssa Milano amerikai színésznő metoo hashtaggel posztolt egy bejegyzést a Twitterén, amivel arra hívta fel a nőket, hogy álljanak ki, és mondják el ők is, ha szexuális erőszak áldozataivá váltak valaha, valamilyen formában. A bejegyzés soha nem látott összefogást hozott világszerte a nőkért, a női jogokért. A BBC szerint a #metoo-t október óta hatmilliószor használták az emberek a Facebookon és a Twitteren.

Mi itt a Díványon a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Follinus Anna költő történetén keresztül mutattuk be, mit él át, aki zaklatás áldozata lesz.

Helló magyar nők, veletek mi újság?

Az üvegplafon azonban csak nem akar összetörni, 2017-ben a világ leggazdagabb embereinek kilencven százaléka még mindig férfi, és úgy tűnik, hogy a nemek között tátongó gazdasági különbség alig akar csökkenni.

shutterstock 535961026
Shutterstock

Sőt egyes országokban, (mint például nálunk) ennek a képzeletbeli ollónak a szára egyre szélesebbre nyílik. Általános probléma, hogy a nők kevesebbet keresnek mint a férfiak, kevésbé jutnak felsővezetői pozíciókba, és még mindig nagyon alacsony a női politikusok, döntéshozók aránya.

Hazai vizekre evezve sem jobb a helyzet, sőt Magyarország sereghajtója az európai államoknak, ha azt vesszük, hogy a parlamentben és a kormányban itt a legkevesebb a női politikusok aránya (magyar országgyűlésben jelenleg a képviselők kevesebb, mint 9 százaléka nő - a szerk.). Ez pedig azt mutatja, hogy női egyenjogúság terén is elég gyengén teljesítünk, amiből egyenesen arányosan következik, hogy a nők gazdasági helyzete is jóval rosszabb mint a férfiaké.

Helló 2018, gyere változtass ezen!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek