Jött a díler egy óriási szívószállal és egy csomó fehér hóval

Ilyen egy fehér karácsony egy függőnek, mert a függőség nem tart szabadnapot. Ez így van az aktív használat idején és a felépülés éveiben is.

Nem számít, milyen nap van, a függőnek az ünnepek alatt is minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy hozzájuthasson az életmentő szerhez. Bármi áron. Sajnos a függőség nem megy szabadságra, a test és a beteg lélek követeli ilyenkor is a jussát. Ezért a karácsony az aktív szerhasználók számára a szokásosnál is nagyobb kihívás. Ilyenkor ugyanúgy kell használni, csak épp nehezebb. 

Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultáns, szenvedélybeteg segítő sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain), nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 15 éve él szer és alkoholmentesen, felépülésben.

24291604 10156176523491015 7165578652838794830 o
Mariel Clayton

Legújabb cikkében elmeséli, hogyan teltek a karácsonyok, amikor még aktív szerhasználó volt, és tippeket ad arra, hogyan ne essen vissza, az, aki már felépülésben él. 

Itt a Karácsony, az ünnep, ami oly sokaknak örömet és megnyugvást hoz, ám a függők közül sokan félelemmel mennek neki. Miért? A függők általában diszfunkcionális családból jönnek, ezeknél a családoknál a karácsony mindig érzékeny téma. Ezekben a családokban az ünnep vagy nem volt megtartva, vagy olyan hangulatú volt, amit jobb elfelejteni, nem átélni újra. A kijózanodás során sem lesz minden egyből tökéletes, a régi emlékek visszajönnek, felkavaróak tudnak lenni. Az a tapasztalat, hogy a felépülés, ha lassan is, de meghozza az ünnep intimitását. 

Mik voltak az én tapasztalataim?

Az ünnepek alatt a drogozásom korai szakaszában, amikor még otthon laktam, meg kellett magamat valamennyire tartóztatnom. Ez nagyon feszültté tett. Ilyenkor többet voltak otthon a szüleim, titkolózni kellett, nehezebben juthattam hozzá a “napi betevőhöz”. Már előre szorongtam ezektől a napoktól. Ilyenkor több napnyi adagot kellett jó előre beszereznem, és ha sikerült is eleget szereznem, az is frusztrált, hogy nem használhatom el idő előtt az összeset. Baszhatom, ha elfogy a cucc karácsonykor. A szüleim is egyre feszültebbé váltak, mi lesz, hogy lesz? Mennyire lesz a “gyerek” beállva? Puskaporos volt a hangulat már napokkal korábban. Állandóan vizslattak, koslattak utánam, amivel teljesen kikészítettek, ingerült lettem, ettől persze ők is kiborultak, tapintható volt a feszültség. Ezek az alkalmak mindig veszekedésbe, kiabálásba, sírásba torkolltak.

20171124 190348
Bajzáth Sándor

Később, amikor már nem otthon éltem, karácsony táján sokkal erősebben tört rám a bűntudat, a bánat, az önsajnálat, a magány érzése, tök depressziós voltam. Valahogy ilyenkor jobban szembesültem avval, hogyan élek. Érzékenyebb voltam, idegesített, hogy mindenki a kibaszott szeretetről, összetartozásról és Jézusról beszél. Kapják be! Nekem meg az járt az agyamban, milyen cuccot sikerül szereznem, meg hogy mennyire nyomorult vagyok, hogy nem láttam ezer éve a lányomat, hogy megint egyedül leszek, jobb esetben hozzám hasonlóan nyomorult drogos haverokkal, de ha elmegyek a szüleimhez, akkor karácsony este is azon fognak pörögni, hogyan nézek ki, mit csinálok magammal, és hogy én valószínűleg nagyon be fogok baszni náluk, és össze fogunk veszni, és apámnak szorítani fog a szíve és anyám ki fog készülni. 

Mi volt a receptem az érzéseim kezelésére? A jól bevált módszer: még a szokásosnál is jobban betépni, hogy ne tudjak, ne érezzek, ne fájjon.

Már józanul

A felépülés során sem könnyűek sokszor az ünnepek. Ezt az időszakot sok esetben a felfokozott érzelmi állapotok jellemzik, ami akár veszélyes is lehet a józanságra nézve. Nagy örömök, nagy csalódások, sértődések. Ilyenkor újra szembesülünk avval, amiket elkövettünk. Jönnek újra az ismerős nehéz érzések. Magány, irigység, elégedetlenség, mi lett volna ha… Félelem az intimitástól.

Az érzés, hogy nem érdemlem meg a szeretetet… A felépülés kezdeti szakaszában még sok függő nagyon magányos, hiszen nincs még új párkapcsolat, talán még a családdal sem rendeződött a viszony. Ezek a napok érzelmileg mindig sokkal megterhelőbbek pozitív és negatív értelemben egyaránt.

Én a használat idején annyi negatív élményt halmoztam fel, hogy még a felépülésben is évekig komoly félelmekkel, érzelmi megterheléssel jártak ezek a napok. 

facebook 1512196905099
Mariel Clayton

A szeretetet, az intimitást, a meghittséget elfogadni, elhinni, hogy szerethető vagyok, az nagyon komoly nehézségeket jelentett még nagyon-nagyon sokáig. Például ajándékot adni viszonylag könnyen ment, de kapni, azt elfogadni, na az nem. Már jó korán szorongani kezdtem, amikor láttam a páromon, hogy készül, hogy kifejezetten nekem készül, titkolózik. Belül az volt, én ezt nem érdemlem meg. Ez rettenetes ellenállást váltott ki bennem, kifejezetten negatívvá váltam, elrontottam az örömét, váltig hangoztattam, hogy utálom a meglepetéseket, nekem ne készüljön senki!!!

Ez arra volt jó, hogy utána újra olyan szarul érezhessem magam, mint anno. Megcsináltam magamnak mesterségesen ugyanazokat a szar helyzeteket és érzéseket, mint amiket korábban már átéltem, hiszen ez volt az ismerős...

Ezek miatt a dolgok miatt még évekig józanul is kifejezetten nehezek voltak a karácsonyok. Mára ez már megváltozott, most várom ezt a pár napot.

Veszélyforrások lehetnek a céges előkarácsonyok is. Ezek gyakran a teljes lerészegedésről szólnak. Itt az a kérdés, elmenjünk-e, vagy mentsük-e ki magunkat. Ha elmegyünk, hogyan utasítsuk vissza, ha alkohollal/droggal kínálnak?

Egyik kliensem mesélte a „Fehér Karácsony” esetet, amikor a díler jött őt és a feleségét felköszönteni egy óriási szívószállal és tetemes mennyiségű fehér hóval, azaz kokainnal.

Mit tegyünk?

Fontos szem előtt tartani, hogy az absztinenssé vált felépülő függő ugyanúgy függő az ünnepek idején is. A függőség akkor is ott “izmozik”, nyomja kinn a fekvőtámaszt, résen kell lenni. A függőség betegsége akkor is ugyanúgy jelen van, így a felépülésben sem lehet “szabadságra menni”.

Mariel-Clayton-Room-Two-Sustenance-736x750
Mariel Clayton

Veszélyes lehet akár a több nap semmittevés nélkül is. Ilyenkor felborul a szokásos napi rutin. Továbbra is gyakorolni kell azokat az egyszerű dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy józanok maradjunk.

  • Az absztinencia legyen az első helyen, ne használjon az illető! Azt a bizonyos első kortyot nem szabad meginni. 
  • Jogában áll a kínálásokra nemet mondani. 
  • Kitérhet a számára nehezen kezelhető szituációk, emberek elől. Ha úgy érzi, hogy az ünnepek alatt valamelyik meghívás a józanságára veszélyes lehet, jogában áll visszautasítani, kimenteni magát.
  • Ne maradjon egyedül. A függő rossz társaság magának, könnyen becsavarják a saját negatív gondolatai.
  • Szellőztesse a fejét, menjen gyűlésre. Az anonim önsegítő csoportok az év minden napján, így az ünnepek alatt is működnek pont azért, mert használni is minden nap kellett korábban.
  • A magányos függők gyakran együtt ünnepelnek, közös vacsorákat, programokat szerveznek. Ha vannak sorstársak, hasznos lehet velük külön programot szervezni. 
  • Legyenek hívható telefonszámai, lehetőleg józan függők, akiket lehet hívni, ha nagy a szükség. Ha ilyen szám nincs, a lelki segély szolgálatok ilyenkor is fogadják a hívásokat. Ebben az időszakban megnő a túladagolások, öngyilkossági kísérletek aránya is. Ne szégyelljen segítséget kérni!
Oszd meg másokkal is!
Mustra