Pucérkodj sokat, ha el akarod fogadni magad!

Ezt tanácsolja Whitney Thore, az Így kerek az életem című műsor sztárja, aki a hírnévről és a vágyairól is mesélt nekünk.

Három év telt el azóta, hogy Whitney Thore egy csapásra híres lett annak a videónak köszönhetően, amit a 1075 KZL rádiócsatornánál dolgozó munkatársai töltöttek fel az internetre, és amiből végül folytatás is készült. A gyorsan jött internetes hírnévnek meglett az eredménye, saját műsort kapott, és a My Big Fat Fabulous Life, amit itthon az Így kerek az életem címmel ad a TLC, már a negyedik évadnál tart. Néhány külföldi újságíróval együtt lehetőséget kaptunk arra, hogy telefonos interjút készíthessünk a többszázezeres követő táborral rendelkező lánnyal, aki nem fél használni az a szót, hogy fat, azaz kövér.

De kicsoda is valójában Whitney Thore?

1984 áprilisában született a észak-karolinai Greensboróban. Miután színház szakos hallgatóként lediplomázott, Dél-Koreába költözött, hogy gyereket tanítson angolra, majd amikor visszatért az Egyesült Államokba, a 107.5 KZL rádióadó reggeli műsorának lett a munkatársa. Élete komoly fordulatot vett, amikor a Jared and Katie in the Morning stábja a Youtube-oldalukra feltölött egy videót róla A Fat Girl Dancing címmel. Mindez 2014 februárjában történt, és a TLC egy évvel később már műsorára is tűzte az Így kerek az életem című sorozatot, amiben  Whitney Thore mindennapjait ismerhetjük meg.

És még egy fontos tény, ami nélkül nem lenne teljes a kép: Whitney Thore a főiskoláig nagyon vékony volt, majd policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáltak nála, és a betegség miatt több mint kilencven kilót hízott. A súlygyarapodás miatt felhagyott a táncolással, és évekig küzdött depresszióval. Ez már persze mind a múlt, mert rájött, csak egyszer élünk, és ki kell használni a rendelkezésünkre álló időt attól függetlenül, hogy mit mutat a mérleg. Az ismertséget kihasználva pedig útjára indította saját kezdeményezést, és No Body Shame Campaign keretében olyan embereken igyekszik segíteni, akik önértékelési problémákkal küzdenek. 

Mennyire nehezíti meg az önelfogadást az, hogy az egész világ fogyókúrázik, és próbál mindenki fittebb lenni?

Megbékéltem a külsömmel. Ugyan sokan úgy gondolják, hogy minden túlsúlyos emberben ott lakozik egy sovány ember, aki alig várja, hogy kiszabadulhasson, de ez nem így van. Persze nehéz magabiztosnak maradni, ha az egész világ fogyókúrázik, ezzel mindennap meg kell küzdeni. Az a fontos, hogy hű maradjak önmagamhoz, és ne befolyásoljon mások véleménye.

Milyen hátrányai vannak a túlsúlynak, hogyan bánik a társadalom veletek?

Azt gondolják rólunk, hogy buták, lusták, csúnyák, értéktelenek vagyunk. Felmérések szerint a túlsúlyos nőket könnyebben kirúgják, és az álláskeresésben is hátrányt szenvednek. Persze az egészségügyi intézmények sem biztos, hogy technikailag fel vannak készülve a túlsúlyos beteg fogadására. Egyszer el kellett mennem egy MRI-vizsgálatra, és nem volt olyan gép, amibe befértem volna. Az orvosok sem igazán foglalkoznak velünk, bármi bajunk van, azt mondják, fogyjunk le, és nem járnak utána, hogy pontosan mi okozta az adott problémát. Ez pedig sok kövér ember életébe kerül.  

Szerinted miért lett ilyen fontos kérdés a testsúly, a külső? A divatvilág a felelős, vagy más tényezők is szerepet játszanak ebben?

Szerintem ez mindig jelen volt a történelem során, főleg a nők szempontjából. Nagyon szomorú, hogy a testsúlynál, alkatnál és egyéb külső jellemzőknél is vannak trendek. Természetesen a divatvilág is hibás abban, hogy a nők külseje központi téma lett, de szerintem a hímsovinizmus, a nőgyűlölet sokkal többet nyom a latban. Ha nőkre majd nem tárgyként tekintünk, akiken a férfiak szívesen pihentetik a szemüket, hanem teljes értékű emberként, akkor egyre kevésbé lesz majd fontos, hogy ki hogyan néz ki. 

Mit lehetne még tenni az ellen, hogy az embereket negatív megkülönböztetés éri a súlyuk vagy más miatt?

Ha kevesebb lenne a médiában a diétával, fogyással kapcsolatos téma, meg persze az is, ha máshogy reklámoznák a termékeket. Ott van például Fat Hair (zsíros haj) nevű hajápoló termékcsalád, és a csomagolásra az van rá írva, hogy nulla kalória van benne. Ezt miért kell ráírni egy samponra vagy hajbalzsamra? Mindennap találkozni ilyenekkel, és nem is vesszük észre, hogy mi vesz minket körül. A másik dolog, ami segítene az az, ha több kövér ember szerepelne a tévében, és senki nem foglalkozna azzal, hogy túlsúlyosak, senki nem viccelődne vele, nem lenne beleszőve a történetbe, hanem azt gondolnánk, jé, itt egy nő, aki történetesen duci. Remélem a műsorom segít abban, hogy elinduljunk ezen az úton. 

A plus-size modellek egyre népszerűbbek. Mit gondolsz erről?  

Ez komoly előrelépés, de még van hova fejlődni. Nagyon jó, hogy Ashley Graham szerepelt a Sports Illustrated címlapján, de azért ő nem igazán képviseli az igazán túlsúlyosakat. Nem szerencsés, ha a divatvilágban történő események alapján próbáljuk mérni, hogy társadalom hogyan viszonyul a plus-size nőkhöz, hiszen ez a szakma a külsőségekről szól, és ezzel is csak azt erősítjük, hogy a nőknél csak az esztétikum számít. Nagyon sok molett és kövér nő szeretne modellkedni, de szerintem nem ez az út, amin haladniuk kellene. Persze semmi baj nincs azzal, ha valaki erre a pályára akar lépni, ahogyan azzal sem, ha valaki kövér és nem gyönyörű, hanem helyette más értékei vannak.

Szerinted a társadalom másként viszonyul a túlsúlyos férfiakhoz mint a túlsúlyos nőkhöz?

Igen, a férfiakat jobban elfogadják. Elég bekapcsolni a tévét, megnézni egy filmet és így tovább. Rengeteg kövér pasi van, akit nem figuráznak ki a súlyuk miatt. Ennek talán az az oka, hogy a nőkkel szemben elvárás, hogy szépek legyenek, jól nézzenek ki, a férfiakkal szemben viszont nem. Persze a plusz kilók mindkét nem számára kihívást jelentenek, de a nőknek nehezebb. Talán emlékszünk még arra, hogy Lady Gagát mennyien lekövérezték a Super Bowl után csak azért, mert volt egy kis pocakja. Ez soha nem történt volna meg egy férfival.

Amellett, hogy még mindig a külsejük alapján ítélünk meg másokat, milyen olyan fontos társadalmi kérdések vannak, amivel mindenképpen foglalkoznunk kell?

Szerintem a legfontosabb problémák, amik ellen fel kellene vennünk a harcot, az a nőgyűlölet, a homofóbia és a rasszizmus. Ezek összefüggnek, és mind egyformán fontosak.

Milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járt az, hogy híres lettél?

Nagyon sok negatív és pozitív hozadéka van annak, ha sokan ismernek. Nehéz megbirkózni a sok kritikus megjegyzéssel, amit napi szinten kapok, és a randizást sem könnyíti meg, hiszen a pasik mindent tudnak rólam. Ami a pozitív oldalt illeti: a műsorom segített elfogadni önmagam, megmutattam, hogy a túlsúlyos emberek ugyanolyanok mint bárki más. Mi is viccesek, okosak vagyunk, vannak családtagjaink és barátaink, akik szeretnek. Ez a sok jó dolog pedig ellensúlyozza a rosszakat.

Vannak olyan mozzanatai az életednek, amiket nem szeretnél megosztani a közönséggel, a követőiddel?

Igen, nagyon személyes és intim pillanatokat, ilyen volt például az, amikor azt hittem, hogy várandós vagyok. Ez nagyon nehéz, hiszen a felkavaró, személyes pillanatokat tulajdonképpen kétszer éled át: forgatás közben és akkor, amikor pár hónappal később lemegy a tévében.

Mi volt a leggonoszabb és a legmegindítóbb hozzászólás, amit kaptál?

A legrosszabb? Nos, tonnaszám érkeznek ilyen kommentek. Mindennap megkapom, hogy jobb lenne, ha megölném magam. Szerencsére a megindító hozzászólásokból sincs hiány, és nem könnyű kiválasztani a sok csodálatos történet közül a kedvencemet. Talán egy meleg libanoni tinédzser sztoriját emelném ki most. A szülőhazájában nem nézik jó szemmel, ha valaki saját neméhez vonzódik (bár az utóbbi pár évben tapasztalható némi előrelépés - a szerk.), és azt írta, hogy a táncos videóim nagyon sokat segítettek abban, hogy ne veszítse el a reményt. Azért is érintett meg annyira a története, mert neki más, sokkal komolyabb problémával kellett szembesülnie mint nekem, mégis meglátott bennem valamit, amiből erőt tudott meríteni.

Írtál egy önéletrajzi könyvet I Do It with the Lights On: And 10 More Discoveries on the Road to a Blissfully Shame-Free Life címmel. Mit jelent a szégyenmentes élet számodra? 

Ahogyan most élek: szabadon, magabiztosan. Olyan emberek vesznek körül, akik szeretnek, és a testem nem akadályoz meg semmiben. Nincs olyan dolog, amit ne próbálnék ki csak azért, mert kövér vagyok, és ez szerintem nagyon fontos.

Van bármi a külsőddel kapcsolatban, amin változtatnál?

Alapvetően elégedett vagyok magammal, de szeretném, ha dúsabb lenne a hajam. A PCOS miatt kevesebb és vékonyabb lett, ez pedig még mindig nagyon zavar. 

Van saját tánckurzusod és tévéműsorod, írtál egy könyvet, kiadtál egy fitnesz-DVD-t is. Mivel szeretnél még foglalkozni? Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék még több motivációs előadást tartani. Imádok utazni, és jó lenne más országokba is ellátogatni. Szeretek szemtől-szembe találkozni az emberekkel, megismerni a történeteiket. Ez a hosszú távú célom, és szívesen írnék még egy könyvet, meg persze szeretnék családot alapítani.

Ki a legnagyobb példaképed? 

Az édesanyám. Remélem, hogy olyan leszek mint ő, ha felnövök, már ha egyszer felnövök.

Whitney Thore 5 tippje az önelfogadáshoz 

1. Ne akarj tökéletes lenni, ne akarj megfelelni a társadalom elvárásainak, tanuld meg elfogadni magad!

2. Vedd körül magad olyan emberekkel, aki támogatnak, mert egyedül nehéz lesz magad az első ponthoz tartani! 

3. Gondold át, hogy milyen külső és belső értékeid vannak. A tested egy eszköz, nem az a fontos, hogyan néz ki, hanem az, hogyan működik. Keress egy olyan mozgásformát - legyen szó akár a táncról, jógáról vagy bármi másról -  amivel segít megteremteni a pozitív kapcsoltaid a testeddel.

4. Bár nehéz, de próbáld ellenállni társadalmi nyomásnak, például ha legközelebb valaki megjegyezést tesz a súlyodra, akkor ne hagyd magad, állj ki magadért!

5. Ez lehet, hogy viccesen hangzik majd, de próbálj meg minél többet meztelenkedni otthon, muszáj megismerni a tested. Régen én sem szerettem pucérkodni, de most már nem tudom abbahagyni. Ez nagyon sokat segített abban, hogy megtanuljam szeretni magamat olyannak, amilyen vagyok. 

Blogmustra