Kifelé a vaginákból

Múlt héten két új dallal jelentkezett az orosz punkbanda, a Pussy Riot., és már megint sokkal több mindenről szólnak, mint azt gondolnánk.

Straight Outta Vagina, vagyis "Egyenesen a vaginából" címmel jelent meg pár napja a politikailag is igen aktív orosz punkegyüttes, a Pussy Riot új dala. A címével is sokat sejtető alkotás egyrészt a nők testéről olyan könnyedén ítélkező patriarchális társadalomnak, másrészt pedig konkrétan a rasszista, homofób, nőgyűlölő, szexuális predátor Donald Trumpnak szól be. Ő mindemellett ráadásul – a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan – Vlagyimir Putyin közismert rajongója, akinek rendszerét az orosz lányok a börtönt is vállalva kritizálták.

Az új dal refrénje arról szól, hogy senki nem lehet olyan ostoba, hogy lealacsonyítja a női testet, hiszen mindenki abból jön. A dal és a klip is egyfajta önfelszabadító himnusz, amely vegyíti a punk és a hip-hop elemeit, egyébként bőven az utóbbi felé dőlve. A szokásos maszkot viselő lányok különféle, általában a patriarchális társadalmi kódokhoz köthető helyet forgatnak fel a filmben, például férfivécét, öltözőt és templomot. A klip végén egy Patriarchy is boring feliratos transzparenst látunk, ez azonban egyelőre csak vágy, hiszen még mindig versenyben van a világ legfontosabb politikai hivataláért egy olyan ember, aki nyilvánosan zaklat nőket és lányokat, és minderre még büszke is.

Grab them by the Pussy Riot

A republikánus elnökjelölt egyik legnagyobb botránya az a néhány hete kiszivárgott felvétel volt, amelyben Billy Bushsal értekezik arról, hogyan „markolna picsán” házas nőket. A szexuális zaklatás fogalmát bőven kimerítő, ordenáré párbeszéd 2005-ben zajlott, amikor Trump – ahogyan a Saturday Night Live című szatirikus politikai kabaréban elég frappánsan megfogalmazzák – fiatal és bohó 59 éves volt. Bármilyen hajmeresztő ugyanis, Trump gyakorlatilag azzal érvelt, hogy „éretlen” volt, illetve ez csak a szokásos öltözői férfibeszéd (locker room talk) volt, amivel nemcsak saját magát ássa még mélyebbre, de egy svunggal alázza meg a nők mellett az összes normálisan gondolkodó férfit is, akik számára nem ez az átlagos öltözői macsóság.

Képernyőfotó 2016-11-01 - 20.00.15.png

Az elmúlt hetekben legalább 12 nő jelentkezett azzal, hogy Donald Trump szexuálisan zaklatta őket, és ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. A nőket rendszeresen becsmérlő, verbálisan vegzáló, testmérteket firtató Trump esete nagyon világosan mutatja meg, hogy még mindig milyen mérgező a jelenlegi közbeszéd, ahogyan azt is, hogy a verbális zaklatás és erőszak strukturálisan ugyanaz, mint a fizikai.

Az ellenséges, bántó megjegyzések nem pusztán prosztóságot, hanem egy egész világképet modelleznek, amelyben a nők a férfivágyak kiszolgálói, értékük pedig szexuális vonzerejükön keresztül mérhető. Nem véletlen, hogy Donald Trump támogatói jelentős részben férfiak, sőt: jelentős részben olyan fehér férfiak, akik nem tudják feldolgozni a változó világot, amelyben a bőrszín és társadalmi nem privilégiuma egyre kevésbé egyértelmű, amelyben – adott esetben – egy nő lehet a nyugati világ legfontosabb politikusa. Trump egyébként Hillary Clintont is rendszeresen megalázza, a harmadik elnökjelölti vitán azóta is emlegetett módon például nasty womannek, vagyis mocskos nőszemélynek nevezte (a nastynek van egyfajta szexuális töltete is). Szerencsére azóta folyamatosan jelennek meg kiállások is nyilatkozatok arról, hogyan megy majd szavazni a sok mocskos nőszemély. Feltehetőleg nem Donald Trumpra.

Unokák és princípiumok

Persze hímsoviniszta közbeszédért nem kell az Egyesült Államokig menni, hiszen jelenleg sajnos Magyarországon nagyjából ez az egyeduralkodó. Itt egyelőre remény sincs arra, hogy ne pocakos, pöffeszkedő kiskirályok és megkeseredett házmesterek mondják meg, mit jelent nőnek lenni, és ez miféle viselkedésmintákkal érhető el. Emlékezetes, hogy tavaly decemberben Kövér László unokákat szülő megjegyzése után Kovács Ákos is nagyot ment a női princípiummal, és bár akkor egy pillanatra úgy festett, hogy lealacsonyító kijelentéseik valódi ellenállásba ütköznek, érdemi változás azóta sem történt (a miniszterelnöknek pedig vélhetően azóta is a Fehérvári huszárok dicsőségét megéneklő dalocska a kedvenc nótája).

De említhetnénk Lengyelország megrázó példáját is, ahol középkorú, fehér férfiak éppen azt szeretnék törvénybe emelni, hogy a nőknek egy halott, vagy életképtelen magzatot is meg kelljen szülniük. Pedig 2016-ban az abortuszt a katolikus vallásra hivatkozva teljesen betiltani éppen, hogy nem életvédelem, hanem szimplán álszent, barbár sötétség, amely nemhogy megszüntet, hanem előállít problémákat. Mindemellett növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, hiszen egy középosztálybeli, városban élő nő valószínűleg könnyebben vesz egy repülőjegyet, mondjuk Bécsbe, a legközelebbi abortuszklinikára, mint egy olyasvalaki, akinek esetleg még a megfelelő védekezésre sem telik.

Képernyőfotó 2016-11-01 - 20.00.21.png

Ezek az esetek mind azt mutatják, hogy még mindig mennyire aktuális a Pussy Riot felvetése, hogy ugyanis: úgy szó szerint, mint metaforikusan mindenki onnan jött elő egyszer, vagyis érthetetlen, miért nem ünnepeljük jobban. És a Pussy Riot igazán tudja, miről van szó, hiszen maguk is a saját bőrükön érezték, milyen egy autokrata, paranoiás, soviniszta vezető áldozatának lenni: a háromból két tag közel két évet ült börtönben azért, mert egy 2012-es performanszban kritizálták Putyin rendszerét. Ironikus módon az indok akkor is vallási volt, legalábbis a papírforma szerint: az egyik ideológia jól a másik alá csúszik. A dal címe utalás a tavalyi év egyik sikerfilmjére, a Straight Outta Comptonra, amely a keleti parti hip-hop szcéna sztárjainak a kaliforniai Comptonban eltöltött kamaszéveit dolgozza fel. Az utalás azért sem véletlen, mert a dalban közreműködik az ugyancsak kaliforniai Desi Mo nevű rapper, aki természetesen: lány. A Straight Outta Vagina tehát a hip hoppal kapcsolatos előítéletek felszámolására is kísérletet tesz.

Make the world great again

Szintén a múlt héten jelent meg a Donald Trump hírhedt jelszavával azonos című, Make America Great Again című daluk, amely voltaképpen a Straight Outta Vagina párdarabja. A dalhoz forgatott videó a republikánus jelölt győzelmének rémületes disztópiáját mutatja meg. A narancssárga Trump-egyenhajat viselő rendőrök „outsider”, „fat pig” vagy éppen „pervert” feliratú billoggal látják a nőket, a kismellűeket megbüntetik, és persze mindenkit kitoloncolnak, aki nem fehér bőrű.

A Nagy Testvér, vagy Az éhezők viadala világa bekúszik a mindennapok mediális képei közé. Ami ott, Amerikában egyelőre csak rémálom – gyűlöletkeltés, hadováló vezető, szervilis rendőrség – nálunk már megvalósult. A Pussy Riot arról énekel, hogy ezen csak úgy lehet változtatni, ha mindenki beismeri azt, hogy a saját testével kapcsolatban saját maga dönt, és ha ez nem így van, akkor az rendszerszintű hiba. Az Egyesült Államok első női elnöke elég sokat tehetne ebben az ügyben, talán Kelet-Európáig is elérve. Reméljük a legjobbakat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek