A Google miatt már múzeumba sem kell járnunk

Immár ezer múzeum, archívum és intézmény gyűjteményét tárja az internet népe elé a népszerű keresőprogram által létrehozott felülete és alkalmazás, a Google Arts and Culture, amely 1000 múzeum, archívum és intézmény műalkotásait és műtárgyait tárja a művészet és kultúra iránt érdeklődök elé. De a legjobb dobás, hogy ennek segítségével akár az időszámításunk előtti 200 évig bezárólag kereshetünk akár a legextrémebb szempontok alapján. Például azokat a műtárgyakat ahol macskák jelennek meg, vagy a piros szín bukkan fel az Absztrakt Expresszionizmus jegyében készült művekben.

De vajon pótolhatja a műtárgyakkal való közvetlen találkozás élményét a monitoron megjelenő kép? Népszerűsíti a modern technika a múzeumba járást vagy éppen ellenkezőleg: leszoktat róla? 

A Google ebben nem kíván állást foglalni, az ő céljuk, hogy az internet segítségével a világ kulturális kincsei mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. És a kulturális kincseket őrző múzeumok a jelek szerint felismerték, hogy nem veszítenek látogatókat azzal, ha online is meg lehet nézni a gyűjteményüket, sőt épp ellenkezőleg: akit kíváncsivá tettek, az nagyobb eséllyel megy el hozzájuk, hogy személyesen, az eredeti műveket is megnézze.

 A 2011-ben alapított Google Kulturális Intézet jelenleg több mint hetven országból ezernél is több partnerrel rendelkezik. Az online tárlat mintegy hatmillió műtárgy, fotó, videó, kézirat és más művészeti, kulturális és történelmi dokumentum digitalizált változatát tartalmazza. Magyarországról tíz intézmény gyűjteménye tekinthető meg online formában: a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház, az OSA Archívum, a Holokauszt Emlékközpont, valamint a Kiscelli Múzeum, amelynek gyűjteményéből több izgalmas darabot közzétettek, így például az 1910-es évek híres kurtizánjának, Mágnás Elzának a meggyilkolásáról szóló dokumentumot.

shutterstock 427051129
dennizn / Shutterstock.com

Az online tárlatok indításának tendenciája nem most kezdőtt. Pár hónapja beszámoltunk róla, hogy a New York-i Solomon R. Guggenheim Alapítvány is digitálisan megtekinthetővé tette több mint 575 művész 1600 alkotását. A Guggenheim.org oldalon a Collection Online menüpontban a fotók mellett a művek adatai és pontos leírása is megtalálható.

Nézz a mobilomba, megmondom, ki vagy!

A Google tervei között szerepel, hogy a világ összes múzeumában bevezeti új, műalkotás-felismerő (Art Recognizer) funkcióját, amely révén a látogatónak csak a kiállított műtárgyra kell mutatnia telefonja kamerájával, hogy információkhoz jusson az adott műalkotásról. Jelenleg három intézményben, a londoni Dulwich Képgalériában, a Sydney-i New South Wales Művészeti Galériában, valamint a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában érhető el a szolgáltatás.

De nem muszáj felkerekednünk még akkor sem, ha egy kis városnézéshez támad kedvünk. A Google Cardboard vagy más virtuálisvalóság-nézők segítségével bárki könnyedén fedezheti Róma utcáit, Buenos Aires, New York, London, Portugália vagy Kalifornia legmenőbb utcai rajzait, de akár időutazásra is indulhat, hogy bepillantson a 2500 éves ógörög Zeusz-templomba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek