Kulka János

.........Kulka János, a kétszeres Jászai Mari és Kossuth díjas magyar színművész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja. Számtalan arcát láthatta a közönség, színészi munkája mellett pedig időről- időre felemelte a hangját fontos társadalmi témák mellett, többek között sokat küzdött a melegek jogaiért, társadalmi elfogadásukért.

Bár a hazai színész világban jellemző a beskatulyázás, valahogy ez Kulka Jánosra nem volt érvényes. Legalább olyan jól működött a Szomszédok sorozat Mángenheim doktoraként, mint telt hátz előtt a III. Richár, Lear királyaként, vagy a Kontroll Ferijeként. Munkássága során a Színházi Addattárban 121 regisztrált bemutatót találunk, ezenkívül 20 mozifilmben és 13 tévéfilmben szerepelt, társadalmi szerepvállalása pedig szintén megkérdőjelezhetetlen.

(....)nem akartam Szegeden maradni. És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek."

1958-ban született, gyerekkorát Szegeden töltötte, már gyerekkorában is játszott a Szegedi Nemzeti Színházban h (III. Richárd, Édes fiaim, János király). Édesapja Kulka Frigyes európai hírű mellkassebész, tüdőgyógyász, egyetemi tanár volt, édesanyját Boleman Esztert pedig az leső tévébemondónőként tartották számon, de Kulka Eszter néven fordítóként, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjaként is tevékenykedett és dolgozott a Somogyi könyvtárban is. Kulka a művészi vonalat, színészi érzékenységét valószínűleg édesanyjától kapta, aki imádta művészeteket, szabadidejében rajzolni és festeni tanult. Nővére, Kulka Janina édesapja hivatását vitte tovább, aki a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének professzora lett. Bevallása szerint nem volt könnyű ilyen nagyságok gyerekének lenni, nagy megfelelési kényszer munkálkodott benne már gyerekkorában is, ami eztán továbbkísérte a színházi munkái során is. Csak ekkor már nem a szüleinek, hanem a szakmának és a közönségnek szeretett volna mindenáron eleget tenni.

102-story-160213-IMG 9814
Velvet

(...) csak jól szabad csinálni, sokkal jobban, mint mások, nem szabad rossznak lenni, meg kell felelni.

Kulka később bölcsész szeretett volna lenni, de végül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki, Kazimir Károly osztályában végzett 1981-ben. Először a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd 1985-től, a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, ahol nyolc évet töltött el. 1993-ban tért vissza Budapestre, a Radnóti Színház színészeként, majd 2003 és 2013 nyara között a Nemzeti Színházban játszott. 2013 augusztusától a Katona József Színház társulatának tagja. Az országos ismertséget az első magyar szappanopera, a Szomszédok Mágenheim doktorának szerepe hozta, amelyben összesen 14 évig szerepelt. Szerepek terén kegyes volt vele az élet, bevallása szerint szerencséje volt,  sosem volt úgymond kívánság szerepe, jöttek azok maguktól. 

,,Sem balek, sem lúzer nem vagyok."

Írta Orbán Viktornak szánt nyílt levelében, és ezzel nem lehet vitatkozni, ugyanis nemcsak kiváló színészi képességeinek köszönhette népszerűségét, emberként is megállta a helyét, és időről-időre kiállt különböző társadalmi kampányok, kérdések mellett, felszólalt a gyengébbek, a kiszolgáltatottabbak nevében. 2014-ben egy ország előtt vállalta fel homoszexualitását, majd ugyanebben az évben nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek (aki szavait válasz nélkül hagyta), miután Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában arról beszélt, hogy "megálljt kell parancsolni a szivárványos dekadenciának", és szembe kell helyezkedni "a színházi buzilobbival". A színművész levelében arra kérte Orbán Viktort, hogy nyilvánosan határolódjon el Kerényitől.

2015. novemberében szintén egy fontos projektben vett részt, a Menedék Egyesület által szervezett A Velkám Májgrentsz! Videósorozatában. A kampányt azzal a céllal hozták létre, hogy megkönnyítsék azok a Magyarországon élő bevándorlók helyzetét, akik a menekültkrízis hatására még nehezebben jutnak albérletekhez, a főbérlők ugyanis nem szívesen adják ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek.

A műsor keretein belül a színművész otthonába fogadta pár napra Amint, a hat éve Magyarországon élő afgánt. Mindemellett évek óta az Autisták Országos Szövetségének nagykövete: kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vett részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére, de többek között szerepelt Balla Vivienne divatfotós sorozatán is, amellyel a sérült gyermekek családjára helyezték a fókuszt.

Reggel próba, utána haza, kutyasétáltatás, egy óra alvás, utána előadás, néhány fröccs, haza, e-mail, ez-az, alvás. 

Több interjújában is említette, hogy hajlamos néha túlvállalni magát, de ez sosem jelentette azt, hogy két végén égette volna a gyertyát.  Az Argo című film forgatásai után maga is azt mondta, hogy kimerítette a több hónapos munka és vágyik egy kis pihenésre, de közben mégsem tud ellenállni a felkéréseknek, végtére is a színészet az élete.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek