Látványos animációs idővonal az űrkutatás történelméről

Olvasási idő kb. 3 perc

Látványos és informatív animációs idővonallal rukkoltak elő az In Space We Trust nevű oldal készítői, akik az űrkutatás úttörői és kutatói előtt kívántak tisztelegni munkájukkal. “Igyekeztünk megmutatni az űrkutatás történelmének legfontosabb eseményeit: az első űrhajótól kezdve a bolygókon át a különféle égitestekre való leszállásig. Hisszük, hogy a világűr felderítése jelentős lépés civilizációnk fejlődésében” - olvasható a csapat oldalán.

awwwards-sotd-In-Space-We-Trust4
inspacewetrust.org

Az oldal néha kicsit lassan töltődik be, de érdemes rászánni az időt (és a hangot is bekapcsolni hozzá), mert látványos és érthető grafikai megjelenítésben kalauzolja végig az érdeklődőt az űrkutatás történetén, fontos évszámain, szereplőin és eseményein. Helyet kapott köztük többek között az űrkorszak kezdeteként és az első mesterséges holdként emlegetett Szputnyik-1 (1957. október 4.), az első mesterséges bolygóvá vált űreszköz, az 1959. január 2.-án fellőtt Luna-1, de megemlékeznek a (szomorú sorsú) Lajka hírnevének árnyékában méltatlanul elhalványult Belka és Strelka kutyáról is, ők voltak ugyanis az első olyan állatok, akik élve értek vissza a világűrből.

awwwards-sotd-In-Space-We-Trust-1
inspacewetrust.org

A hatvanas évek is tartogatott izgalmakat az űrrepülésben, 1961. február 12-én elkészült az NPO Lavocskin által kifejlesztett és felépített Venyera-1, az első szovjet űrszonda. A wikipédia.org szerint 2005. január 14.-éhez köthető a tudományos célú űrkutatás eddigi legnagyobb projektje, ekkor készült el ugyanis a Cassini-Huygens űrprogram szondája, amit Giovanni Cassini olasz származású csillagászról neveztek el, és ami 2005-2008 között a Szaturnusz bolygó környezetét vizsgálta, de eljuttattak egy leszállóegységet a Titán holdjának felszínére is.

awwwards-sotd-In-Space-We-Trust-3
inspacewetrust.org

Hasonlóképpen meghatározó mérföldkőnek számít az Európai Űrügynökség űrszondája, a Rosetta, melynek egyik fő célja az volt, hogy közelről vizgálja meg a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. 2014. november 12-én az űrszonda Philea leszállóegysége a Földtől 500 millió kilométerre sikeresen landolt is az üstökösön és rögzítette magát az égitest felszínéhez. Még több érdekességet ide kattintva talál.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek