Várja felkészülten az új X-aktákat!

A megszállottabb sci-fi és fantasy rajongók már biztos izgatottan várják január 24-ét, mivel az amerikai Fox csatornán ezen a napon debütál a kilencvenes évek egyik sikersorozatának, az X-aktáknak a folytatása. Az új szériát ezúttal is Chris Carter rendezi majd, és persze továbbra is David Duchovny és Gillian Anderson főszereplésével. Bár az ígéretesnek tűnő előzetesekből sok minden kiderül a hat részes produkció koncepciójáról, a hajtás után némi ismétlésképp végigvesszük, mégis mitől lett az X-akták az UFO-összeesküvésekben, paranormális elméletekben, kormánytitkokban és gyíkemberekben hívők és kételkedők egyik legmeghatározóbb alapműve.

Mi az X-akták?

A 1993-2001 közt futó, kilenc évadot megélt sorozat szlogenje, a „The Truth is Out There” szállóigévé vált az elmúlt évtizedekben (magyarul "Az igazság odaát van" formában lett ismert), de emellett két mozifilmet is leforgattak az alkotók X-akták: A film (1998) illetve X-akták: Hinni akarok (2008) címmel.

Az alaptörténet szerint az FBI ügynökei Fox Mulder és Dana Scully paranormális jelenségek után nyomoznak. Míg Mulder nagyon is hisz abban, hogy ezek mögött a jelenségek mögött a földönkívüli civilizációk földi kalandozásai állhatnak, addig Scully teljes realistaként mindig a tudományos magyarázatot keresi.

Muldert elsősorban az tette UFO-hívővé, hogy 12 évesen szemtanúja volt annak, mikor húgát elrabolták az „idegenek”. Később, oxfordi pszichológiai tanulmányait követően került az FBI-hoz, ahol gyilkossági esetek után kezdett az okkultizmussal és a paranormális tevékenységekkel foglalkozni. A tudományos és orvosi háttérrel rendelkező Scully ügynök viszont törvényszéki patológusként jóval szkeptikusabban kezeli az eseteket, mint társa. Tehát míg Mulder általában meg volt győződve arról, hogy valamilyen földöntúli magyarázata van a bűncselekményeknek, addig Scullynak mindig van egy óvatosabb, racionálisabb magyarázata és rálátása az ügyre. Ez a kettőjük között lévő ellenmondás a sorozat sikerének egyik titka, a kritikusok szerint ugyanis nagyon jót tett a karaktereknek. Az már csak bónusz, hogy ráadásul a kémia is jól működött a két színész között. 

Mi ihlette a sorozatot?

A Fox csatorna állítása szerint a sorozat készítőjére, Chris Carterre amellett, hogy több paranormális esetet megvizsgált a munkálatok során, olyan fiktív inspirációk is hatással voltak, mint Alfred Hitchcock 1955-ös sorozata, a Presents, az 1963-1965 között leadott sci-fi sorozat, a The Outer Limits, vagy az ABC csatorna 1974-1975 között adott fantasztikus sorozata, a chicagói újságíró kalandjairól szóló Kolchak: The Night Stalker. Szintén fontos hatással volt rá az 1991-es A bárányok hallgatnak, ami az X-aktákhoz hasonlóan valóban az FBI ügynökök munkájáról szól, így nem véletlen az sem, hogy annyi hasonlóság van Scully és az Oscar-díjas filmben látott Clarice Starling (Jodie Foster) karaktere között. A végső lökést az adta Carternek, amikor megtudta, hogy világszerte körülbelül négymillió ember állítja, hogy látott már földönkívülit vagy rabolták már el UFÓk az élete során.

A wikipédia.org felhívja a figyelmet arra az érdekességre is, hogy a sorozat forgatókönyvírói egy úgynevezett alternatív földi őstörténetet hoztak létre az ügynökök nyomozásai során tapasztalt földönkívüli tevékenységek magyarázatául. Tehát a sztori szerint a sorozat egyetlen civilizált földönkívüli fajának a kolonisták számítanak, akik a Föld eredeti őslakosai, de a jégkorszak után kénytelenek voltak elhagyni a bolygót.

giphy (2).gif
giphy.com

Visszatérő karakterek: Walter Skinner

Mulder és Scully mellett számos érdekes szereplője volt a sorozatnak, ilyen például az FBI igazgatóhelyettese, Walter Skinner, aki a két ügynök elkeseredett főnökét alakította. Szegény Skinner elkeseredése érthető, hisz folyamatosan meg kellett küzdenie a felső vezetőség nyomásával (felettesei többször is megkérdőjelezték az X-akták ügyosztály működésének hasznosságát és értelmét), de sokszor nem értett egyet Mulder nyomozási stílusával és elméleteivel sem. Mindezek ellenére mindvégig egy megbízható szövetségese volt a főszereplőknek.

A Magányos Harcosok

Visszatérő motívuma volt a sorozatnak az összeesküvés-elméleteket gyártó hackertrió, a Magányos Harcosok, azaz Byers, Frohike és Langly akik számos esetben Mulder szaktanácsadóiként tűntek fel. Nevük a John F. Kennedy meggyilkolását vizsgáló Warren-bizottság azon következtetésén alapszik, miszerint Lee Harvey Oswald volt az egyedüli felelőse a merényletnek. Bár a Magányos Harcosoknak (The Lone Gunmen) 2001-ben volt egy rövid életű spinoffjuk, nagyon csodálkoznánk, ha viszontlátnánk őket az új részekben.

tk3s 19980101 alb a90 321811
20Th Century Fox / Northfoto

A cigarettázó férfi

A cigarettázó férfit alakító William B. Davis a sorozat visszatérő karaktere volt, nemcsak az első évadtól a nyolcadik évadig bukkant fel a produkcióban, de megjelent az utolsó részben és az X-akták: A jövő a tét című mozifilmben is. A titokzatos, rosszindulatúnak tűnő cigarettázó férfi a szerepe szerint a Szindikátus, azaz az összeesküvők fontos tagjaként harcolt azért, hogy még véletlenül se lásson napvilágot a Szindikátus és a földönkívüliek közötti megállapodás. Ennek érdekében szinte bármire képes volt, elferdítette a valóságot, visszatartotta a fontos információkat vagy éppen megölte azokat, akik veszélyt jelentettek a küldetés számára.

John Doggett és Monica Reyes

A sorozatkészítők profin alkalmazták a jól bevált trükköt, miszerint ha a történetben egy ajtó bezárul, az számos új lehetőséget is jelent a jövőre nézve. Így lépett a képbe a nyolcadik évadtól John Doggett, akit az idegenek által elrabolt Mulder megtalálásával bíztak meg felettesei. Az ügynök annak ellenére eredt az eltűnt Mulder nyomába, hogy felső utasításra semmilyen hasznos információt nem kapott az elrablással kapcsolatban. Doggett későbbi társa, Monica Reyes különleges ügynök Scullyt váltja a sorozatban, aki szülés miatt távozott az X-aktáktól. A számmisztikában hívő Reyes korábban Doggett fiának az eltűnési ügyén dolgozott, akkor ismerkedtek össze az ügynökkel.

giphy (1).gif
giphy.com

Érdekességek

Az izgalmas epizódokban és nem mindennapi összeesküvés elméletekben gazdag sorozathoz számos meglepő történet is kapcsolódik:

- A sorozatban használt FBI jelvényekre nem a Federal Bureau of Investigation van rányomva, hanem a Federal Bureau of Justice. Erre a cserére azért volt szükség, mert bűncselekménynek számít FBI igazolványt hamisítani.

- A cigarettázó férfit alakító színész, William B. Davis már leszokott a dohányzásról, mikor megkapta a láncdohányos szerepét, ezért az általa szívott cigaretták gyógynövényesek, nikotin- és dohánymentesek voltak.

- Az első évad „Évák” című epizódjában Sally Kendrick saját magát klónozza a felsőbbrendű emberkutatások érdekében. A két klón szerepére az Olsen-ikreket akarták felkérni, de a gyermekmunkát szabályozó szigorú amerikai munkajogi törvények miatt a kanadai Krievins ikrek lettek végül a befutók.

giphy (3).gif
giphy.com

 - A „Home” című epizódot csak saját felelősségre ajánlotta a csatorna. Ezt a részt egyébként Charlie Chaplin egyik önéletrajzi története ihlette. A még vándorszínészként dolgozó Chaplin ugyanis útja során egyszer egy olyan családnál kapott szállást, ahol egy minden végtaját elvesztett fiút tartottak az ágy alatt.

- Az első évad „Tűz” című részében több utalást tesznek a Sherlock Holmes történetekre. A híres nyomozópárosra utalva például Mulder Watsonnak, Scully pedig Sherlocknak nevezi társát, de szó esik benne Sir Arthur Conan Doyle sírkövéről is.

giphy (4).gif
giphy.com

- A sorozatot eredetileg Vancouverben forgatták, de David Duchovny nem szeretett volna ennyire távol lenni akkori feleségétől, Téa Leonitól, ezért hiába volt megfelelőbb az erdő Kanadában, a forgatást áttették Los Angelesbe.

- A negyedik évad 13. „Never Again” című részében van egy beszélő tetoválás, ami Jodie Foster hangján szólal meg.

- A sorozaton dolgozott a Breaking Bad (itthon: Totál szívás) rendezője és forgatókönyvírója, Vince Gilligan is, akinek későbbi munkáira érezhetően nagy hatással volt az X-akták. Gilligan egyébként többször is beleírta barátnője, Holly Hartwell Rice nevét a sorozatba. Mint például; Holly ügynök, Hollyville, Holly Rice, Hartwell kórház, Hartwell seriff, Rice ügynök, Holly benzinkút.

giphy (5).gif
giphy.com
Oszd meg másokkal is!
Mustra