Még a Globe Színház is Budapesten lép fel a héten

Június 19. Csütörtök

Nyár van, és az ha nem is túl gyorsan, de erre az időjárás is ráébred, ami azért szerencse, mert nem mi fogjuk megkönnyíteni a mai csütörtökjét. Kezdésnek ajánljuk Bősze Ádám zenei antikváriumát, a Lecture: Dare to be wise-t, és szólunk, hogy a napokban nyílt Végh Sarolta ékszertervező és Szombat Éva fotográfus kiállítása, a Tükröm, Tükröm is. Nem meglepő módon a kiállítás "közös eleme a tükör, mint a szépség egy kelléke, melyet szokatlan módon használnak fel alkotásaik bemutatására. A szépséget keresik, ki-ki a maga eszközével. Az ékszertervező munkái Budapest épületeinek egy-egy szép részletét tükrözi(k), a fotográfus az élet alapvető kérdéseire reflektál munkáival." Nem mindig csak a bulizás.  

10418140 10152478990128320 3828762288631949258 n
Szombat Éva / Facebook

Június 20. Péntek

A Slam Poetry rajongók legnagyobb örömére a mai napon a versengő előadói költészet műfaja színházi keretek között, komplett előadásként jelenhet meg. Az alkotók a slam poetry műfajában, új szövegként írják meg és adják elő Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának magukon átszűrt parafrázisát, amely felidézi a történet legfőbb pontjait, fordulatait. Maga a műfaj közvetlen rokonságban áll a színházzal, annak leginkább az antik, ó- és középkori megjelenési formájával, az akkori emberek mindenapjaiban betöltött szerepével. Az est egy verses, élőzenés színházi (divat) bemutató egy tucat slammerrel, Keszég László rendezésében, az Amoeba zenekar közreműködésével, a MOME jelmeztervező hallgatói által tervezett és kivitelezett jelmezekkel. 

1546249 795575110466787 5436102028043759241 n
Slam Poetry Magyarország

Június 21. Szombat

Ha korán bír ma kelni, nyolckor bekaphat egy falatot Mautner Zsófival, sőt Mementó recepteket hallgathat Alföldi Róbert tolmácsolásában, a Csillagos házak túravezetés előtt. És még mindig csak a kultúra, de miről is lehetne beszélni, ha egyszer ma van a Múzeumok éjszakája? Ha kimozdulna a városból egészen Zsámbékig mehet ahol este kilenckor például Rakétaindítás és célmegsemmisítés szimulációs program bemutató lesz, ami ha csak feleannyira vicces, mint amennyire annak hangzik, már jól járunk. Bármennyire is irracionálisan hangzik a Néprajzi Múzeum Szerelemszombatot hirdet, és arra buzdít mindenkit, hogy lazuljon velük.

Csillagos házak
Csillagos házakBődey János / Index

Aztán ha még ez sem volna elég, akkor ma megnézheti, mit gondol a mai Globe Színház a néhairól, hiszen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Shakespeare születésének 450. évfordulójának alkalmából fellép a londoni Globe a Hamlettel. 

486225367
Dan Kitwood / Europress / Getty

Június 22. Vasárnap

Itt az esély, hogy megnézze az idei cannes-i filmfesztivál programjában bemutatott két magyar rövidfilmet. A Toldi moziban héttől leadják A kivégzés és a Provincia című kisfilmeket, de ez aligha lehet elég program egyetlen estére, hiszen mindösszesen alig tesz ki háromnegyed órát. Azt mondjuk, nem állítjuk, hogy oda is ér a Városmajori Szabadtéri Színpadra, hogy megnézze, ha még nem látta, a Micsoda útjaink című előadást. A Cseh Tamás-dalokból összeállított est turnéfilm is egyben, de Mohácsi Cseh Tamást éneklő osztályához ezen az estén Csákányi Eszter és Kulka János is csatlakozik.

Június 23. Hétfő

Ma kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri rendezvénysorozata, ami egészen július közepéig tart. Ma este a Kiscsillag zenekar és vendégei lesznek a fellépők, mert arról persze nem beszélünk, hogy eshet is az eső. A koncert az irodalom, a színház és a stand-up comedy műfaji sajátosságaira épül, az előadást pedig egy novella részletei foglalják keretbe, amit Lovasi András írt.

BMA 8254 Kiscsillag
Borbás Mátyás

Június 24. Kedd

Fischer Iván Vörös Tehén című operáját júniusban a Vígszínházban láthatja a közönség. A mű októberi bemutatója hatalmas siker volt, híre bejárta a világsajtót, a New York Times címlapon számolt be róla, a brit Opera magazin hosszasan elemezte. Az Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezte produkciót ismét a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, vendég szólisták, színészek, énekesek, táncosok és a Színház-és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztálya adja majd elő.

vörös tehén
Gordon Eszter / Budapesti Fesztiválzenekar

Június 25. Szerda

Még mielőtt véget ér a színházi szezon belehúzunk, hiszen múlt héten mutatták be a Liliomot a Thália Színházban Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével, és Schell Judit nem Muskátnét játssza benne, mert az Udvaros Dorottya. Ezenkívül Molnár Piroska is szerepel Molnár Ferenc egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott drámájában, irány tehát a Nagymező utca.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek