Kocsmajálistól Peter Gabrielig

Május 1. Csütörtök

Már megint itt van a majális, menjenek a szabadba és ne foglalkozzanak azzal, hogy a meteorológia szoros emberfogásban a kereskedelmi tévékkel napok óta próbálja bemagyarázni, hogy szar idő lesz. Még ha ne adj isten igazuk is lenne, akkor is elég egy meleg pulcsi, egy gumicsizma és egy esőkabát (gyengébb idegrendszerűeknek esernyő), és már lehet is vonulni sörvirslizni a szabadba, és persze örülni a sok új munkahelynek, ami nincs. Itt is van rögtön a Kocsmajális a Dürerparkban, ami egy szabadtéri főzőverseny a Városliget mellett, az RCKO.fm allstarz tolják a zenét, a kocsmák főznek, az emberek mulatnak, és a cukorkák nem mérgezettek. Különben tök mindegy, mit csinál, elég kimennie valami nagyobb térre és emlékeztetni fogják rá, hogy ma buli van. Az Akváriumban például a Quimby lép fel, a Budapest Park meg egyenesen Emir Kusturicát hozza el nekünk estére. Aki tesz erre az egészre, annak meg ott van a Toldi és a Bitches With Issues

Az előző évi kocsmajális
Az előző évi kocsmajálisFacebook / Kocsmajális

Május 2. Péntek

Eh, dehogy lehet pihenni ma, majd holnap max, két napot még bírnia kell az embernek, és nincs is, ami jobban felkészít a péntekre, mint egy jó kis ingyenes Kávékoncert a Lumenben. Clayton Thomas bőgőzik, Áron Porteleki dobol és Rubik Ernő Zoltán zongorázik, de csak este fél tizenegytől. Aztán Mary Popkids lemezbemutató koncert lesz az Akváriumban, ami "egy őrült házibuli fényinstallációval és illusztris vendégekkel", ha esetleg lázba hozza, ne késsen el, mert az Index Év Dalával fog nyitni a future pop-ot játszó zenekar. Aztán ott van a Supernem, akik a Barba Negra Track-ben csinálják a fesztivált, csak hogy ne legyen olyan könnyű dönteni. 

Mary Popkids
Mary PopkidsAdrián Zoltán / Index

Május 3. Szombat

Kicsit lazítunk a gyeplőn és kezdésnek Tommy Vig koncertre küldjük a Budapest Jazz Klubba, mert az öreg elég jól tolja. Ha nem ennyire határozottan vágyik a jazzre, akkor ott van az A38-on az Egy Kiss Erzsi Zene, de ha okvetlen szeretne a Dívány szerkesztőségének közelében mulatni, akkor szólunk, hogy ma kezdődik a kétnapos Óbuda Napja. Mert Óbudán negyvennyolc órások a napok, és?

Egy Kiss Erzsi Zene
Egy Kiss Erzsi Zenea38.hu

Május 4. Vasárnap

Ha már hosszú napok, most szólunk, hogy végre itt egy újabb mozisznoboknak való zseniális megmérettetés a Toldiban: Lars von Trier Birodalmának lehet nekivágni a déli órákban, hogy aztán éjfél körül kitámolyoghasson onnét a tudattal, végignézte mind a nyolc részt egyben. Persze csak ha sikerül.

Május 5. Hétfő

Héttől a Nyitott Műhelyben nem annyira meglepő kísérletet tesz Kornis Mihály a spontán szellemességre, azaz Stand up Kornis Mihály! "Az lesz, ami a papíron van, azzal a világraszóló különbséggel, hogy rögtönözni fogok, aznap döntöm el azt is, olvasok-e, és mit, az a célom, hogy a közönség tátott szájjal figyeljen és a végén ne akarjon hazamenni." Szerintünk ennél több sokkal nem kell hétfő estére. 

1799006 259641540869654 1103279238 o
Facebook / Kornis Mihály

Május 6. Kedd

Na, hát nincs is miről beszélni, eljött a nap, amire már vagy október óta várunk, ma 2004 után ismét fellép Peter Gabriel Budapesten. Ha csak fele olyan jó koncertet nyom, mint tíz éve, mi már boldogok vagyunk, és nem is igen tudjuk elképzelni, hogy van más lehetőség is, de megemlítjük biztos, ami biztos, hogy ma kezdődik a Bodoku, azaz a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál, ahol nemzetközi filmválogatással, számos hazai premierrel, magyar versenyprogrammal, workshopokkal és rengeteg kiegészítő programmal, koncertekkel várják a műfaj szerelmeseit. A Gabriel meg ilyen lesz:

Május 7. Szerda

És még egy fesztivál kezdődik a héten, méghozzá a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Tháliában. Az idén már harmadszor megrendezett eseményen öt nap alatt tíz előadást láthat a közönség kezdve a Kassai Thália Színház és az Aradi Kamaraszínház előadásaival. Előbbi a Portugált, utóbbi Rudolf Hess tízparancsolatát játssza. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra