Elhunyt Frederik Pohl, a hícsík atyja

Szeptember másodikán elhunyt Frederik Pohl, a Nebula-, és Hugo-díjas amerikai sci-fi író, aki novemberben lett volna kilencvennégy éves. A blogjára kitett közlemény szerint légzési nehézségek miatt hétfőn reggel kórházba került, ahol nem tudták megmenteni az életét.

"Az 1977-ben megjelent Átjáró című regénye a fogyasztói társadalmak illúziógyártó gépezetének, az ebben őrlődő emberi érzelmek mély tragikumának lenyűgözően kíméletlen, s ezzel együtt is szórakoztató leírása, ami a hard sf tudományosságát ötvözi az új hullám befelé forduló, elemző emberközpontúságával, amellett, hogy rendkívül szórakoztató, humoros kalandregény is.  A történetnek folytatásai is születtek, amelyek bár sokak szerint nem tartották az Átjáró színvonalát, nem mehetünk el ama tény mellett, hogy Frederik Pohl az élő legendák közé tartozott.  Pohl, mint a klasszikus sci-fi nagy öregje, kortársa, Arthur C. Clarke halála után magára vállalta a feladatot, hogy - egyfajta tisztelgésként a Clarke-életmű és a szerző előtt-, befejezze annak utolsó regényét, A végső bizonyítást" - olvasható a Galaktika hivatalos közleményében.

Frederik Pohl
Frederik Pohl

És hogy mekkora ember is volt valójában Frederik Pohl, jól szemlélteti egyetlen kiragadott bejegyzés a blogjából, amelyben elmesél egy vacsorát az Encyclopedia Britannica szerkesztőségével: "Ahogy az emberek beestek az eseményre, az első ismerős arc, amit megláttam, Isaac Asimovhoz tartozott. Ő se látott senki más olyat, akivel szívesen egy asztalhoz ült volna, úgyhogy kialakult hármas csapatunk. Aztán, amíg Isaac kereste a fal mellett felhalmozott kötetekben a bejegyzéseit (mármint nem azokat, amiket ő írt, hanem azokat, amelyeket valaki más írt bizonyos Asimov, Isaac címmel), besétált Carl Sagan, egyedül, ugyanúgy nem ismert senkit a vendégek tömegében, mint mi, így nagyon boldog volt, hogy meglátott minket."

Egy másik idézet szerint Frederik Pohl azt vallotta, nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de persze rajtunk, illetve bizonyos embereken múlik, hogy mi történik majd. "Nem jutottunk volna el a Holdra, ha John F. Kennedy nem dönt úgy, hogy megcsináljuk. Persze előbb vagy utóbb úgy is megtörtént volna, de mégis az ő döntése vezetett oda, hogy a Holdra lépjünk. Ugyanez a helyzet az atomenergiával" - nyilatkozta Pohl a Vice magazinnak. Hozzátette, soha nem tudhatjuk, ki lesz az, aki olyasvalamit művel, ami megváltoztatja a jövőt, de ettől persze a lehetőségek tárházát be lehet mutatni. Az interjú szerint Pohl, aki 12 évesen kapott rá az írásra, egyébként soha nem gondolta, hogy "főállású író" lesz, sőt majd pénzt keres vele.

Két hónappal ezelőtt egy másik népszerű sci-fi író, Iain M. Banks is elhunyt. Pár héttel halála után egy kisbolygót neveztek el róla.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek