Kováts Adél és Kuna Károly a XII. POSzT fődíjasai

A hazai színház.szcéna egyik legjelentősebb eseményén, a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Legjobb női főszereplő díját Kováts Adél, a Legjobb férfi főszereplő díját Kuna Károly vihette haza Israela Margalit Trió című darabjában nyújtott munkájáért. Idén is átadták a Legjobb rendezés, a Legjobb női és férfi mellékszereplő díjait is.

Kováts Adél
Kováts Adélnaplo-online.hu

A Legjobb előadás díját mind a szakmai, mind a közönség zsűri döntése alapján Székely Csaba Bányavirág című előadása nyerte Sebestyén Aba rendezésében. „Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb. Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, barátja, szomszédjai, Mindenki a maga módján. A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak” – foglalta össze a darab írója, Székely Csaba a Bányavirágot.

A Bányavirág a Yorick Stúdió előadásában
A Bányavirág a Yorick Stúdió előadásábanszinhazkolonia.hu

A Legjobb rendezés díját Mohácsi János nyerte a William Shakespeare műve alapján általa és Mohácsi István által újraértelmezett Szentivánéji álom című darab rendezéséért, melyet a szombathelyi Weöres Sándor Színházban mutattak be. A Legjobb női mellékszereplő Csonka Szilvia lett ugyanebben a darabban nyújtott alakításáért. A Legjobb jelmezért járó díjat Remete Krisztina kapta, aki szintén a Szentivánéji álomban feltűnt jelmezei miatt nyerte el a díjat.

Legjobb férfi mellékszereplő díját Mészáros Tibornak ítélte a szakmai zsűri Molière: Scapin, a szemfényvesztő című darabjában nyújtott alakításáért.

Szintén a POSzT-on adják át a Fidelio díjait is a színész zsűri döntése szerint. Az általuk megszavazott Legjobb 30 év alatti színésznő díját Pálmai Anna nyerte Bessenyei György: A filozófus valamint Torsten Buchsteiner: Nordost című darabjában nyújtott játékáért.

A filozófus a Katona József Színházban
A filozófus a Katona József SzínházbanDömölky Dániel

A Legjobb 30 év alatti színész díját Pál András érdemelte ki, aki Israela Margalit Trió című művében játszott alakításával hívta fel a figyelmet magára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra