Egyedi ruhák mellé egyedi történet: 5 különleges bolt Budapesten

Nem mindenki szereti, ha szembe jön vele az utcán valaki ugyanolyan nadrágban, pólóban, cipőben, mint amilyen éppen akkor rajta van. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülésére számtalan lehetőségünk van. Ott vannak a turkálók, az eBay, a vintage-boltok, a WAMP, vagy megvarrattathatjuk akár a varrónőnkkel is (egy valamirevaló vidéki nőnek van fodrásza, kozmetikusa és varrónője is) a megálmodott kreációt. Ha Ön mégsem egy valamirevaló vidéki nő, és nem a XIX. századból érkezett a mai budapesti valóságba, és mégis inkább csak vásárolna, akkor ez a lista Önnek szól! Kérdezősködtünk, utánajártunk a legizgalmasabb boltoknak, és nem várt adalékokkal is gazdagodtunk közben. Így állt össze egy olyan lista, ami az egyedi választékú, különleges történetű boltokat gyűjti egy csokorba.

Karmazsin
Karmazsin

1. A Bolt

A 2007 októbere óta műhelyként, majd üzletként működő Bolt története is érdekes, a kínálat pedig pazar (nyitás után nem sokkal a Tejben-vajban blog le is tesztelte az üzletet). A helyet Majoros Zita, az üzlet tulajdonosa álmodta meg, kezdetben tervezőirodának használta két grafikussal és egy építésszel, majd ahogy telt-múlt az idő, irodából bolttá alakult, ahol az ott dolgozók munkáit meg is vásárolhatjuk. A ruháktól a kiegészítőkön, párnákon, babákon, füzeteken, könyveken, naptárakon keresztül számtalan kincsre bukkanhatunk. A Boltban fellelhető cuccokat kizárólag magyar dizájnerek, tervezők többségében saját kezükkel készítették, de mindezek ellenére teljesen elérhető árakon lehet hozzájuk jutni.

Cím: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10.

Honlap: www.boltmuhely.hu

A Bolt első székhelyén, a Kertész utcában
A Bolt első székhelyén, a Kertész utcábanVelvet

2. Antifactory

Ahogyan arról már áprilisban beszámoltunk, számos lakásbolt nyílik sorra Budapesten. Az Antifactory Vintage Home Shop idén áprilistól várja vevőit. Az üzlet két tulajdonosa, Stefánkovits Fanni és Haliti Diána már a gimiben álmodoztak egy közös boltról. Mertek nagyot álmodni ők is. Stefánovits és Haliti a lakásboltban is lakik, hűen üzletük nevéhez. A kínálat tetemes részét bolhapiacon vadászott kincsek, nagyszülőktől örökölt ruhák, saját régi ruháik teszik ki. A két lány azt tervezi, hogy a lakásboltot alkalmanként galériává is alakítják, ötvözve a képzőművészetet a divattal. Amennyiben ellátogatnak a Antifactoryba, akkor ne lepődjenek meg a lányok segítőkészségén, kedvességén, és azon sem, ha egy-egy bizarrabb ruhadarabbal a kezünkben távoznak.

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8. kapucsengő: 55

Nyitva tartás: hétfőtől szerdáig 16-tól 20 óráig, csütörtökön és pénteken 14-től 19 óráig

Honlap: www.facebook.com/antifactory

Stefánkovits Fanni és Haliti Diána a lakásboltjukban kapható ruhákban.
Stefánkovits Fanni és Haliti Diána a lakásboltjukban kapható ruhákban.

3. Karmazsin

Szerján Krisztina, a Karmazsin egyik tulajdonosa elmesélte, hogyan és mikor nőtt ki a földből az üzlet: „A Karmazsin családi vállalkozásként indult. Anyukámmal találtuk ki 2010 áprilisában, hogy szeretnénk egy vintage-boltot csinálni. Fokozatosan alakult ki a bolt koncepciója, de azt már a kezdetektől tudtuk, hogy csak egyedi, különleges ruhákkal, ékszerekkel akarunk foglalkozni.” Egyedi készítésű ékszereket és különleges vintage ruhákat árulnak a kezdetben családi vállalkozásként indult kis üzletben, később csatlakozott hozzájuk Németh Rita is. Ha ez nem lenne elég, akkor érdemes azt is megjegyeznünk, hogy Kriszta és Rita a kollekció egy részét saját kezűleg állítja elő. Rita inkább az ékszerkészítésben utazik (egyetemi tanulmányai mellett beiratkozott egy ötvös tanfolyamra is), Kriszta textiltervezőként a ruhaszakosztályt vezeti, varr is és válogat is. A bolt másik specialitása az a nagyon jól felépített és kidolgozott internetes jelenlét, melynek révén nagyon sok emberhez eljutottak az utóbbi időben. Facebook-oldalukon folyamatosan hirdetnek akciókat, játékokat, és egy-egy ilyen megmozdulással több száz új rajongót (és potenciális vásárlót) szereznek az üzletnek.

Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 19.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 11-től 20 óráig, szombaton 12-től 18 óráig

Honlap: www.karmazsin.com

Németh Rita és Szerján Krisztina a Karmazsin előtt
Németh Rita és Szerján Krisztina a Karmazsin előtt

4. Siberia

A különleges történetű boltok sorából még véletlenül sem hiányozhat az Anna Zabojeva által megálmodott Siberia. A Sibéria az a bolt és műhely, ahol olyan cipőket vehetünk, amiket kézzel készítenek a helyszínen, és mindegyik egyedi darab. A szolidabbaktól az egészen vadakig, minden szerepel a palettán, amit csak el tudunk képzelni, de még az is, amit nem. Anna Zabojeva 2006. december 30-án indult el stoppal Magyarországra Oroszországból. 2007. január 1-jén ért Budapestre, hogy tiszta lappal új életet kezdjen egy új országban, új álmokkal. Beiratkozott a MOMÉ-ra, de ott – elmondása szerint – nem elégítették ki a szakmai érdeklődését tanárai, ezért autodidakta módon fogott neki a cipőgyártásba. Az ő története egy igazi sikertörténet, alig akad olyan Budapesten élő, tanuló, dolgozó fiatal, aki ne hallott volna róla, vagy legalább a boltjáról. Aki még nem, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi videót.

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 19.

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10-től 22 óráig

Honlap: www.pleasemachine.net

5. Szputnyik

Divat a múltból, stílus a jövőből – hirdeti a cégtábla. Az üzlet neve Murakami Haruki Szputnyik, szívecském! című könyvéből ered, a boltban pedig kapható minden olyan stílus, amit egy valamirevaló hipszternek kötelező viselnie. A határ a stílusos és az ízléstelen között igen vékony, de ezt döntsék el Önök, a Szputnyik blogján a kínálatot is megtekinthetik. „Nem diszkriminálunk a stílusok között – miért ne passzolhatna egy 80-as évekből származó öv egy egyedi tervezésű, új ruhához? Igazán különleges, színes, bohém dolgokra lelhetnek a hozzánk betérők: vintage, retro, disco, egyedi, használt és új, minden, ami stílusos... Célunk egy olyan hangulatos közeg megteremtése, ahol vásárlás közben lehet szórakozni, és ahonnan végül mindenki a maga Szputnyik Szívecskéjével térhet haza.” – meséltek a boltról annak megálmodói –Szekeres Ingrid és Lengyel Vanda – az Est.hu-nak. De honnan jött az ötlet? A lányok – a Karmazsin tulajdonosaihoz hasonlóan – mertek álmodni egy nagyot, és ez a nagy álom valóra is vált. A ruhákat Magyarországról, Ausztriából, Németországból szerzik be, igen sokat időznek a bolhapiacokon is, ahol igazi kincseket találnak, amiket kicsit átszabnak-varrnak, és már teszik is ki a Szputnyik polcára. A magával ragadó, steril, ám mégis kaotikus enteriőr kialakítását Szekeres Ingrid végezte, formatervezői tanulmányainak hatása könnyen tetten érhető a bolt minden szegletében. Az árak ugyan nem a főiskolás/egyetemista vagy épp a pályakezdői pénztárcákra vannak szabva, de érdemes ide is ellátogatni, ha már egyszer ilyen szép neve van az üzletnek.

Cím: 1074 Budapest, Dohány u. 20.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 11-től 20 óráig, szombaton 11-től 17 óráig

Honlap: www.szputnyikshop.hu

Amennyiben tudomásuk van igazán megkapó történetű boltokról, írjanak nekünk, hogy folytathassuk sorozatunkat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra