Mit néz a magyar a moziban?

Ókori kaszabolást, farkatlan delfineket, parajelenségeket, Wayne Rooney és Tilda Swinton hermafrodita szörnygyermekét, Woody Allent, és természetesen ki nem maradhatna a szórásból az egész emberiséget elpusztító vírus.

A filmforgalmazók listája szerint a következő filmeket nézték a legtöbben Magyarországon november 10. és 16. között:

1. Halhatatlanok 3D (amerikai fantasztikus akciófilm)

A történet röviden: Heraklion királya, Hyperion és hadserege az egész ókori Hellászt lángba borítja, hogy rátaláljon a rég elveszett epiruszi íjra. A király az íjjal letaszíthatja az isteneket az Olümposzról, akár még a világ ura is lehet. Hyperion és légiói pusztítanak rendesen. Egy Thészeusz nevezetű fiatal kőfaragó bosszút esküszik, miután Hyperion feldúlja a faluját, és megöli az édesanyját. Phaedra, a papnő látja a jövőt, és miután találkozik Thészeusszal, meggyőződésévé válik, hogy a férfi az egyetlen, aki véget vethet a pusztításnak. A nő segítségével Thészeusznak sikerül maroknyi csapatot összegyűjtenie, és elindul, hogy megvívja csatát, mire másra, az emberiség megmentésére. A Halhatatlanokban nem fog csalódni senki sem, aki szerette a 300-at, de ahogy a kritika írja:

„A Halhatatlanok jó példa arra, hogy dizájnelemekkel nem lehet aládúcolni egy történetet, legyen az bármilyen egyszerű. Ha nincs egy épkézláb cselekmény, pár fordulat, legalább kicsit élvezhető párbeszédek, megette a fene az egészet, még a görög istenek is a fejükre esnek. Singh életművében eddig ez a 4/10-es film a leggyengébb darab, remélhetőleg nem ugrál fel a jövőben meggondolatlanul mindenféle gyanús vonatokra.”

A film november 10. És 16. között  34.963 nézőt vonzott, ezzel 51.962.310 Ft bevételt produkálva.

2. Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (amerikai akció-vígjáték)

A történet röviden: Ben Stiller és Eddie Murphy a főszereplői ennek az új akcióvígjátéknak, melyben néhány lúzer melós bosszút akar állni a Wall Street-i svindleren, aki átverte őket. Miután egy Central Park-i luxus lakóház alkalmazottai rájönnek, hogy a milliárdos tulajdonos ellopta a nyugdíjukat, kitervelik a tökéletes bosszút: visszalopják, amit elvettek tőlük.

Nem csak az a bámulatos ebben, hogy Ben Stiller még mindig színészként keresi a kenyérre valót, hanem az, hogy a heti statisztikai adatok alapján 27.668 ember kíváncsi a mai napig a játékára és úgy eleve az akcióvígjátékokra hazánkban, ami miatt a mozik 33.828.165 Ft-ot tettek zsebre.

3. Lopott idő (amerikai sci-fi)

A történet röviden: A nem túl távoli jövőben az idő lesz az új pénznem. Az emberek 25 éves koruk után nem öregszenek tovább, így a gazdagok akár örökké élhetnek, míg a szegények minden percért harcolnak.

Az egymástól jól elválasztott világok egyikében a huszonötnek kinéző, mindenre ráérő gazdagok múlatják végtelen fiatalságuk napjait, a másik oldalon, a gettóban pedig kétségbeesett, kapkodó harc folyik minden percért. Itt nincsenek szabályok.
A múló időt a karba épített óra jelzi, egy különleges, a két csuklót összeérintő kézrázással viszont aki akarja, átadhatja másnak a saját perceit. Akinek eltelik az utolsó pillanata, és nem szerez még időt, az meghal.
Egy gettóbeli srác (akit Justin Timberlake alakít) váratlanul rengeteg időt kap egy ismeretlen időmilliomostól, ezért gyilkossággal gyanúsítják, és ő kénytelen menekülni. Túszul ejt egy fiatal, jómódú lányt, akit magával is cipel, és akivel természetesen  egymásba is szeretnek, ami jól felforgatja a rendszer működését.

Az egykori 'N Sync-es Justin Timberlake melodrámájára egy hét alatt 22.397 ember váltott jegyet a magyar mozikban, 26.728.250 Ft bevételt gombolva le a magyarról. Gratulálunk Justin!

4. Éjfélkor Párizsban (spanyol-amerikai romantikus vígjáték)

Woody Allen legújabb filmjében egészen elképesztő módon nem Scarlett Johansson alakítja a főhősnőt, hanem a Szerelmünk lapjaiból nagyon jól ismert Rachel Mcadams (Inez), párja pedig nem más, mint a csupanyál Owen Wilson (Gil).

A sztori röviden: Gil és Inez jegyesek, akik üzleti okokból Párizsba látogatnak, de időközben kiderül, hogy a nem egészen egymáshoz valók. Gil esetleg Párizsban szeretne élni, es komoly íróvá válni, míg Ineznél ez szóba sem jöhet. Ha ez nem volna elég, Gil ráadásul szeret esőben sétálni, míg Inez nem. A történetben a fordulatot az hozza, hogy Gil felfedezi, hogy pontban éjfélkor Párizs egy bizonyos pontján egy fiákerbe szállva időutazásban vehet reszt, amely visszaröpíti az általa kedvelt 1920-as évekbe. Beszélget Hemingwayjel, Gertrude Steinnal, remekül mulat.  A film tanulsága: Gil rájön, az "aranykor" (20-as évek) mindenki számára mást jelent, és bármennyire kényelmes is a tagadás és a menekülés, a jelennel egyszer csak szembesülni kell. Romantikus filmecske happy enddel, ahogy illik.

Woody Allen legújabb filmjére egy hét leforgása alatt 11.430-an váltottak jegyet. Az éjfélkor Párizsban 13.815.941Ft-ot hozott a konyhára.

5. Tintin kalandjai 3D (amerikai-új-zélandi-belga animációs film)

A Tintin-képregények 70 nyelven több mint 200 millió példányban keltek el eddig, és évente 2 millió új kötet talál gazdára. A legendás Hergé műve először 1920-ban, egy brüsszeli újságban látott napvilágot, és a folytatások ötven éven át tartották izgalomban az egyre népesebb rajongótábort. A Tintin-történetek végül 23 albumba gyűjtve váltak igazán népszerűvé: Hergé 1983-as halála előtt még azt mondta, ha valaki megfilmesíti művét, örülne, ha az Steven Spielberg lenne. Ha nem is élte meg, de összejött neki.

„Spielberg ügyesen átvette azt, ami a fantasztikus rajzokon kívül jó az igazi Tintinben: a részletes környezetfestést, az aránylag összetett, egzotikus cselekményt, a fasza mellékszereplőket és a sűrűn durranó poénbombákat. Majd az egészet átengedte az Indyszűrőn. A legjobb, vagyis egyszerre vicces és izgalmas jelenetek ennek megfelelően az egzotikus környezetben történő üldözések és a majdnem-járműkatasztrófák. A hidroplán lezuhanása és a nagy sólyomüldözés bőven állják a sarat bármelyik Spielberg-játékfilmből vett vonatkozó csúcsjelenettel. A viccek is jók általában, néha egyenesen szuperek, az alkoholista kapitány önostorozása animációs filmben szokatlanul árnyalt, vagyis árnyaltan fergeteges karaktert teremt. Haddock hatására azt is elfelejti az ember, hogy cserébe Tintin tökéletesen semmilyen, még egy kalandos rajzfilm főszereplőjéhez képest is. A Tintin az a film, amit teljesen felesleges 3D-ben nézni, próbáltam mind a kettőt és a különbség kábé annyi, mintha csont józanul vagy egy kis kupica pálinka után néznék: némi káprázat és árnyalatnyi, jelentéktelen térhatás a bónusz. A kevés hardcore rajongó gyűlölni fogja nyilván, a többieknek viszont nem is annyira rossz élmény. Felnőtteknek gyerekek nélkül is bőven nézhető. A kisebb gyerekek, úgy 8-9 éves korig viszont egy kukkot sem értenek a cselekményből, ami nem akkora baj, egy lendületes Spielberg-üldözés az bárkinek ugyanazt jelenti: jó nagyra tátott szájat és félpercenként feltörő, önfeledt nevetést.”- olvashatjuk a kritikustól, annak ellenére is, hogy a főhőst kifejezetten utálja: "egy kifejezéstelen, rosszul animált lárvaarccal bámuló, pengeszájú Wayne Rooney. Sőt, Wayne Rooney és Tilda Swinton hermafrodita szörnygyermeke."

9.486 ember nézte meg egy hét alatt, ezzel 12.761.404 Ft bevételt hozva a konyhára.

6. Delfines kaland 3D (amerikai családi film)

Az igaz történet alapján készült egészestés családi mozi Winter, a szerencsétlenül járt delfinborjú történetét dolgozza fel. A delfin egy mélytengeri csapda áldozata lett, és egy 11 éves kisfiú menti meg, pontosabban csak félig, mivel delfinünk uszonyát amputálni kell. Ne sírjon még senki, mert hát ez egy családi film, így a flúgos orvos szerepében tündöklő Morgan Freeman készít az állatnak egy pótuszonyt.

"A Delfines kalandot Amerikában imádták a nézők – a kritikusok kevésbé –, sokan a legjobb eddigi állatos családi mozinak tartják. Ennek egyik oka, hogy odaát a film a bátorság, az erő és a bizakodás szimbóluma lett a fogyatékkal élők és az egészségesek számára egyaránt. Bárhogy is, az egész családnak kellemes, látványos (térdimenzióban élvezhető) és tanulságos hétvégi mozizást kínál."– olvashatjuk a kiritikában.

A filmre csak 4789-en voltak kíváncsiak, a bevétel 6.599.745 Ft volt egy hét alatt.

7. Kémkölykök 4D (amerikai akció-vígjáték)

A másfélórás moziből megtudhatjuk, hogy Jessica Alba, pontosabban az általa alakított Marissa a legszuperebb kémmami. A sztori és a film nem agysebészeknek és mégcsak nem is művészmozi-töltelékeknek készült.

Marissának mindene megvan: híres riporter férj, egy gyerek a híres férjtől, és két idegesítő mostohagyerek. Az első igazán zseniális csavar a filmben az, hogy a család nem is sejti: Marissa egy igazi kém volt még a GYES előtt.

Az exkémnő élete világa fenekestül felfordul, mikor visszahívják régi állásába egy rettentő gonosz bűnöző miatt, aki természetesen a világuralom megszerzésére tör. A fenyegetés közeledtével a két idegesítő mostohagyereket is kénytelenek bevonni a buliba, az pedig, hogy a srácok rádöbbennek, unalmas mostohájuk egykor szuperügynök volt, elég jó bevágodási faktort jelent a mostohának. 
"Két veterán kémkölyök, valamint néhány elképesztő kütyü segítségével talán képesek lesznek megmenteni a világot és összehozni családjaikat"- írja az ismertető.

Alba mamira és a bosszantó tudálékos mostohagyerekekre 4725-en voltak kíváncsiak, a heti bevétel: 6.475.560 Ft.

8. Fertőzés (amerikai sci-fi dráma)

A némi jóindulattal B kategóriába beszuszakolt dráma összedobása során a legnehezebb feladat a csupacsillag szereplőgárda felépítése lehetett. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Jennifer Ehle, és Laurence Fishburne is feltűnik a katasztrófamoziban.

A film receptje nem olyan bonyolult: a főhős a mutálódó vírus, ami elpusztíthatja az egész világot.
Egy családanya távol-keleti üzleti útjáról hazaérve rosszul lesz. Előtte egy házasságon kívüli viszony miatt valahol az USA-ban megszakította az útját. Ő az első beteg: amerre járt, a megállíthatatlan fertőzés újabb gócai alakulnak ki. Előbb csak a Távol-Keleten és az USA-ban, majd a világ egyre több pontján. A betegség gyorsan támad, és persze nincs ellene gyógyszer.
"Néhányan azonban nem adják fel a harcot: megpróbálnak gyorsabbnak lenni a láthatatlan ellenségnél, hogy akár saját életük kockáztatásával is mentsék azt, aki még menthető. Önfeláldozó orvosok küzdenek a vírussal, az üzleti érdekekkel, a lelkes amatőrökkel, az idővel. Miközben ők is ki vannak szolgáltatva a betegségnek"- csábítja az ismertető a nézőket, de november 10. és 16. között csak 2488 embert sikerült megfertőzni (bocs), a bevétel 3.051.040 Ft volt.

9. Egy nap (amerikai romantikus dráma)

Bestseller-feldolgozás a gigantikus szájú Anne Hathawayjel, valamint a Kurt Cobainből és Paul Mccartney-ból összephotoshoppolt Jim Sturgess-szel a főszerepben.

A film húsz év július tizenötödikéit mutatja meg: Emma (Hathaway) és Dexter (Jim Sturgess) sorsának alakulását követheti nyomon a néző évről évre, legfőképp, ahogyan barátságukból szerelem szövődik. Miután együtt töltik egyetemi diplomaosztójuk napját (igen, ez az első, 1988. július tizenötödike), Emma és Dexter között olyan barátság szövődik, amely élethosszig tart. Emma szentimentális fruska, aki jobbá akarja tenni a világot, Dexter pedig egy laza műmácsó, aki az egész világot zsebre akarja vágni.

Kapcsolatuk kulcsfontosságú pillanatait a következő két évtized július 15-ei napjainak bemutatásából ismerhetjük meg, legyenek éppen együtt vagy külön. Megismerjük baráti viszonyaikat és különböző vitáikat, látunk csókot és könnyet eleget, van itt minden, ami egy romantikus filmben szokott lenni. A történet során a főszereplőpáros persze jellemfejlődik és rájön, hogy amit annyi ideig kerestek, és amire olyan régóta vágynak, valójában végig az orruk előtt volt. "Amint kiderül számukra, hogy egészen pontosan mit is jelentett az a bizonyos 1988-as nap, megismerik a szerelem és az élet valódi természetét"- csábítanak mozizásra a közhelyekkel zsúfolt ismertetővel.

A filmet 2243-an nézték meg, 2.804.065 Ft-ot hozva a konyhára.

10. Parajelenségek 3. (amerikai horror)

"Soha egyetlen horrorfilmre sem ültek be annyian az első hétvégén, mint a Parajelenségek című film harmadik részére", írja a Deadline Hollywood. A házivideósra vett, áldokumentarista stílusban készült horror a hétvégén 54 millió dolláros bevételt produkált, ami minden idők legjobb nyitánya a műfajon belül"- olvashattuk nemrégiben.

Egészen elképesztő módon a mai napig működik az, hogy veszünk egy ötletet, csinálunk abból egy laza horrort, majd másodszorra is megrágjuk a sztorit, és zavarbaejtő módon, a harmadik nekifutásra is összeáll ebből a katyvaszból egy működőképes horror, amit aztán el lehet adni, mert veszik, mint a cukrot. Nem csak a tengerentúlon, hanem kis hazánkban is.

A sztori tényleg pofonegyszerű: két kislány felkelti az alvilágot, ezt követően tehát a dokumentumfilmes-kézikamerás iskolának megfelelően 83 percen keresztül mutogatnak nekünk rossz felbontású képeket, amiken különböző árnyékokat láthatunk. Videokamera-szerelőknek ajánljuk, másnak nem.

Mégis 2310-en nézték meg egy hét alatt, ezzel 2.634.580 Ft-ot termelt a film.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek