Leáldozott a derékig csúszó szoknyának

bringa-divat-fokuszHatalmasat fejlődött a biciklis kultúra. Erre a divattervezők is reagáltak, akik vízhatlan anyagokkal kísérleteznek és még a gumibelsőkből és lánszemekből is biciklis szereléseket kreálnak - CM 2009 divatbemutató.


Az idei őszi Critical Mass zárásaként, miután több ezren körbebástyáztuk a Városházát, a Merlin Színház felé vettük az irányt a Cyclechic blog biciklis divatbemutatójára. A divatblog mindössze fél éve működik, és koppenhágai anyaszájtjának mintájára  olvasói fotókon keresztül igyekszik bemutatni az itthoni bicikliséletet- és divatot. A blog célja, hogy „a biciklizést kiragadja a sport- és hülyegyerek hobbiközegből”- magyarázza Halász Áron, a blog egyik szerkesztője, akit a Merlinben rendezett divatbemutatójuk előtt kerestünk meg. A bloggercsapat fontosnak tartja a teljes biciklis közönséget lefedni a fővárosi bringásoktól a tanyasi kerekezőkig, a „pucsítós lányoktól és izomfiúktól” az öreg bácsikig. Egyetlen kritériuma van annak, hogy valaki felkerüljön a blog oldalaira: legyen összhangban a biciklijével.

bringa-divat

A Merlin előtti, lelazult emberek, a hatalmas biciklihalmok, az emeleti reflektorok fénycsóvái alatt összegyűlt tömeg pontosan ezt a harmóniát sugározta kedd este. A legkülönfélébb emberek gyűltek össze itt és a kora esti demonstráción. „Mindenki lehet biciklis”- mondja a koppenhágai blog szerkesztője, Mikael Colville-Andersen. „A bicikli egy eszköz, ami elvisz A-ból B-be. Nincs olyan, hogy biciklis: ember van.” Szerinte a bringadivat  többé már nem egy szűk szubkultúra ismertetőjegye, hanem a popkultúra, a mindennapok része.

{morfeo 4}

Hatalmas robbanás történt

Tavaly ősszel a Moszkvics nevű helyen összezsúfolódva tartották az első divatbemutatót, ahol a modellek maguk a tervezők voltak, a nézők pedig az ismerősök és a budapesti bringás élet magja. Az idei divatbemutató már csak nyomokban hasonlított erre. Kerro Zsuzsi, a Serin márka megalkotója és a BAD - vagyis bicycle art and design - nevű tervezőcsoport vezetője szerint “hatalmas robbanás” történt az elmúlt években a biciklikultúra terén. Egyre több biciklis márka próbálja megnyerni magának a városi bringásokat. A BAD mögött álló Serin, Musu, Felvarrom, Rota Budapest, bagaboo, és Cangira márkák az összefogásban hisznek, együtt aknázzák ki a magyar biciklis divatban rejlő lehetőségeket. Emellett önös érdekek is vezérlik a tervezőket, hiszen együtt könnyebb betörni egy olyan piacra, ahol egy atombiztos lakat és egy pehelykönnyű bukósisak még mindig luxusnak számít.

 

A kérdés, hogy alapvetően más-e a biciklis szerelés, mint az utcai ruházat. A Cyclechic divatbemutatóján mindkettőre láthattunk példát. Az est első felében a nem feltétlenül bringabarát Adidas, Puma, Levi's, C&A, F&F, Kipling, Vagabond, és Mexx márkák laza, streetwear összeállításaiban pózoltak a biciklizésben láthatóan kevéssé gyakorlott modellek és egy pár ismert budapesti biciklista. A sok farmer-póló párosítás mellett a decens öltöny és a flitteres partiszerkó ugyanúgy helyet kapott, mint a rózsaszín, szuperszexi kezeslábas, személyes kedvencünk, és az Adidas vadító, Stella McCartney leggingsei.

 

A második felvonásban a BAD tervezőinek őszi bringás szerelései következtek. A szembetűnő kerékpáros motívumokon (küllők, lánctányérok, kerekek), újrahasznosított anyagokon (gumibelsők, láncszemek) túl itt már olyan pluszok is megjelentek, amelyek Kerro 'Serin' Zsuzsi szerint a kényelmes és főleg négy évszakos biciklizéshez elengedhetetlenek: derékmelegítők, magasított derekú nadrágok, vízlepergető anyagok, sildes sapkák, fényvisszaverők a táskákon, ruhákon. A biciklis tervezők legkedveltebb ruhadarabja minden bizonnyal a buggyos háremnadrág, amiből láthattunk is sokat a legkülönfélébb színekben és mintákkal. Emellett megjelentek még a szoknyák, a táskából előbújó pulóverek, a vízhatlan U-lakat tartók és a hűvös, őszi napok kedvenc darabja: a macifüles polár kapucnis mellény.

 

Elkerülni a köldökig érő dekoltázst

Egyelőre még nem nagy az átfedés a Cyclechicre felkerült szerelések és a divatbemutatón látott összeállítások között, a bringás ruhák növekvő népszerűségét példázza viszont, hogy városszerte egyre gyakrabban futnak bele a BAD tervezői saját termékeikbe, egy-egy színes Cangira táskába, mintás Serin sapkába, vagy éppen a Musu háremnadrágjaiba - meséli a hirtelen jött népszerűségen merengve Kerro Zsuzsi.

brindas-divat2

Azért, hogy a kínálat mellett a bringások is szót kapjanak, két aktív biciklist is megkérdeztünk a látottakról. Kata közintézményben dolgozik, így a legtöbb harsány összeállításban legfeljebb az épület küszöbéig jutna el. De mivel biciklibarát munkahelye van, munkakezdés előtt le tud zuhanyozni, amiért sok kerékpáros irigyelheti. Kata úgy gondolja, biciklis divatbemutató nélkül is meg lehet oldani a városi bringaöltözetet egy-két trükkel: leggingsekkel, hosszú pólókkal, kényelmes, laza nadrágokkal és lapos cipőkkel.

 

Betonpanda szerint ne légy ormótlan!

Imola, a Betonpanda divatblog szerzője szerint reggeli ruhaválasztásnál a nyakig felcsúszó szoknyákat, a köldökig dekoltált felsőket és a háton csúszkáló táskákat kell kerülni. Bukósisakos biciklisként a “szofisztikált frizurák eleve ki vannak zárva”, amit viszont nyer az ember, az a biztonság. Betonpanda a sok bringaszerelésre jellemző domináns futár-stílt  (például ormótlan, bumfordi táskák) nehezményezi vagy a biciklis ruhadarabok sokszor „barkácsolt” jellegét, hiszen sok tervező úgy tanulta a varrást, mint a városi bringázást, autodidakta módon, saját örömére.

Ahogy a lányok is vallják, nyáron még könnyű trükközni és gyakorlatilag mindegy, miben kerekezik az ember városszerte a kánikulában. A hűvös esték, fagyos reggelek és esős délutánok közeledtével azonban egyre inkább kell egy puha derékmelegítő, a fejünkre vízlepergető sapka, felsőtestünkre a meleg, lélegző rétegek. Ezeket pedig hiába keressük a C&A és a Mexx üzleteiben.

 

Kapcsolódó linkek:

Egyre többen jönnek rá, mire jó a bicikli, és egyre többen ismerik fel, hogy a kukásmellényen és a bringás nacin túl is van stílus. Ez az oldal róluk, rólad, a sikkesen, avagy chic-esen bringázókról szól. | Cycle chic

Egyedi futárzsákok, oldaltáskák, divattáskák kis szériában, illetve egyéni megrendelés alapján. | Bagaboo

Vízálló, zárható bringástáskák olyanoktól, akik saját tapasztalatból tudják, milyennek kell lennie a jó szütyőnek | Cangira

Divat, zene, rosszindulat | Betonpanda

 

Ha ez bejött, nézd meg a Critical Massról szóló jegyzetünket is:

Biciklik zárták körül a városházát, sőt, a levegőbe is felemelkedtek, mégis kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a kritikus tömeg még nincs meg és a morál továbbra is sántít. | A kritikus és a tömeg – Critical Mass 2009

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra