A hatalmas óra az új jakuzzi - az 5 legmeghatározóbb trend

Olvasási idő kb. 3 perc

Az órabemutató intim műfaj. A széles közönséget vonzó divathetekkel szemben az óraszalonok - mint például a Geneva Time Exhibition vagy a Salon International de la Haute Horlogerie, meghívásosak. Budapest még nem jegyez ilyen rangos rendezvényt, de szerdán a Callasban részt vehettünk egy olyan eseményen, ami a legfrissebb óra-trendeket mutatta be - felső középkategóriás márkák és alsó középkategóriás celebek segítségével.

Mikor beléptem a Callasba, épp a Y.M.C.A. lounge-verzióját játszotta a dj, de ezt is sikerült még néhányszor alulmúlnia. Örökkévalóságnak tűnt az az idő, amit szocializációra és celebvadászatra szántak a rendezvény szervezői, de tíz lazacos falatkával, két pohár vörösborral és két cigivel később el is kezdődött a bemutató. Megpróbáltunk leszűrni valamiféle tanulságot az őszi óratrendekkel kapcsolatban. Kérdés, hogy az órákat illetően lehet-e egyáltalán szezonális trendekről beszélni, hiszen egy jobb órát az ember hosszú évekre vásárol. Trendek léteznek, de valamivel lomhábban váltakoznak, mint a ruhák, kiegészíők világában.

Óriások órái

Az első dolog, ami szembetűnik, a hatalmas méretek. A maximálisan elviselhető méretre hízlalt óraszerkezetek, hangsúlyos szíjakkal - szerencsére a túlméretezetés trendje többnyire egyszerűbb, tisztább vonalvezetésű daraboknál jelentkezik. És az is nagy szerencse, hogy ez a léptékváltás nem térben történik, viszonylag karcsú óraszerkezettel párosul.

Hibridek a piacon

Már nem csak az űrtechnológiából kölcsönzött fémek, mint például a titán jelentenek izgalmat, hanem pl. a kerámia vagy a szilikon különféle használati módjai. A bemutató tanulsága, hogy nem csak az meglepő anyagválasztás, hanem a legkülönfélébb alapanyagok párosítása is erős trendnek számít. Nem mellesleg olyan új megközelítéseket láthattunk, mint a bronzos csillogású fém (Michael Kors) vagy a kék üveg (Fossil).

Mélytengeri búvárok és dzsungelharcosok

Olyan praktikus fejlesztéseken túl, mint az izzadásgátló óraszíjak, továbbra is meghatározó az órák világában a túlzott intelligencia - mintha a potenciális vásárlót bármelyik pillanatban kidobhatnák a dzsungelben vagy több száz méter mélyre kellene merülnie az óceánban. Ez a jelképes teljesítményhajhászás bizonyos szempontból giccs - bizonyos szempontból a technológia fejlődését ünneplő karórák több évtizedes trendjének számít. Gondoljunk csak a híres Cartier modellre, a Tank Watch-ra, aminek formavilágát az első világháború fegyverarzenálja ihlette.

Az óra ékszer!

Viszonylag kevesen használják az órát időmérésre. Ma már ottvannak erre mobil eszközeink, vagy egyszerűen csak a képernyő sarkában lévő órára pillantunk. A férfiak és nők esetében is jellemző, hogy a karóra pusztán reprezentációra szolgál, státuszt fejez ki - vagy éppen aktuális öltözékünk kiegészítője, akárcsak egy táska vagy egy karkötő. A bemutatón számtalan órát láttunk kristályokkal körítve, amin semmi meglepő sincs - nem létezik olyan tárgy, amit ne vontak volna be Swarovskival. A bemutatón láthattunk egy fonott szíjas Armani-órát is, ami szép példája az ékszeres megközelítésnek.

Lányos fiúórák, fiús lányórák

Erős trendnek számít, hogy nők viselnek hagyományos fémszíjas Cartier-fazonú férfiórákat, de az uniszex darabokból sincs hiány. A bemutatón sok páros órát láttunk - ahol a férfi és női verzió alig valamiben különbözött. A metroszexuális férfi irányt képviselték a hatalmas fehér órák is - amelyek fehér inggel kombinálva igazán ütősek. A merész színek mellett jelen van a hagyományos fekete-fehér vonal is, amely azt a képzetet kelti, mintha az óra a csuklón viselt szmoking lenne.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek