Libabőrös és izgatott leszel, ha ezt meghallod? Ez a magyarázat a furcsa jelenségre

GettyImages-916901082 (1)

Képzeld magad elé azokat a hatásokat, dolgokat, amiktől izgalomba jössz: egy tál a kedvenc ételedből, egy pohár jóféle alkohol, egy adrenalindús élmény, a kedvesed érintése… Greg Dukes filmrendező még egy fontos kiegészítést tett: a zene is libabőrössé és izgatottá tehet.

A franciáknak külön szava van a nekünk tetsző zene által kiváltott érzéki hatásra, ez a frisson, ami szó szerint azt jelenti, borzongani. Csakhogy itt nem a hidegtől leszel libabőrös, hanem az érzelmek hirtelen érkező hullámától és serkentő hatásától. Ráadásul nem is ritka jelenségről beszélünk: az emberek kétharmada tapasztalt már hasonló változást a kedvenc zeneszámai hallgatása közben.

Persze minden embernél más stílus váltja ki a jóleső borzongást, sőt, a hangulatunktól is függ, épp mire vagyunk érzékenyek. A bulizásnál teljesen józanul is szinte bódult állapotba kerülhet az, aki a kedvenc jókedvű dalát hallgatja, de a jazz, a gospel vagy a komolyzene is ugyanilyen hatással lehet otthon a szobában, vagy épp egy baráti társaságban. Érdemes kikísérletezni, milyen műveknél érezzük a libabőrt, milyen előadóknál élünk át akár katarzist – gondoljunk csak Orff Carmina Burana című kantátájára. Érezni, ahogy az elején felkelti az érdeklődésünket, majd egyre szenvedélyesebben visz magával tovább, mintha hullámzó vízként terelne a zenemű csúcspontja felé.

A zene örömet okoz, de mindenkinek más mértékben
A zene örömet okoz, de mindenkinek más mértékbenImage Source / Getty Images Hungary

Miért okoz ilyen különös örömet a zene?

Azt még a tudósok sem tudják pontosan megmondani, miként működik ez a fajta erős zenei hatás. Az egyik vezető elmélet szerint hasonlóan reagálunk, mint amikor lenyűgöz minket egy festmény, egy szobor vagy épp egy épület. Esztétikai szempontból szinte kielégülünk, és az ezzel járó boldogságot is megtapasztaljuk. Ezt főleg az agyban felszabaduló dopaminnak köszönhetjük. Ez – nem meglepő módon – például szexuális együttlét során termelődik hasonló mértékben. Fizikai hatásként ennek hatására jelenik meg a libabőr.

Ha ilyen ember vagy, könnyen hat rád a zene

Hogy ez mennyire erős, az az adott embertől is függ: mennyire kreatív elme, mennyire muzikális és felszabadult, mennyire hagyja, hogy a zene magával ragadja. A hallókéreg idegrostjai és az agy jutalmazóközpontja közti erősebb idegi kapcsolatok is szerepet játszanak. Ugyanígy fontos a magas érzelmi intelligencia, az intellektuális kíváncsiság, a magas szintű empátia, az élénk képzelet. Értelemszerűen a zenészek sokkal gyakrabban átélik ezt az élményt, komoly- és könnyűzenei területen egyaránt.

Nézzük csak meg egyszer a zenészek arcát, miközben játszanak: nemcsak átszellemültséget figyelhetünk meg, de a test önkéntelen ritmuskövetése, az arcizmok megfeszülése épp az élvezetről tanúskodnak. Nagyon sok zenész szerint a muzsika és a szex által kiváltott élmény nincs is olyan távol egymástól, mint azt az átlagemberek gondolják, s ennek megfelelően állítják össze dalaik szerkezetét, ívét is – Steven Tyler szerint például akár egyenlőségjelet is tehetünk az érzékiség és a zene közé. Egy próbát megér: keresd meg azokat a zeneszámokat, amelyek különleges érzéseket váltanak ki belőled, és add át magad az élménynek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra