Irány az orvos, ha ilyen szagú a vizeleted

GettyImages-1319783730

Legtöbbször ügyet sem vetünk a mosdóban a kisdolgokra, hiszen, ha minden rendben van, aligha történik bármi figyelemre méltó. Ám vannak napok, amikor a vizelet szaga megváltozik, ami azt jelenti, valami változás történt a testünkben.

Jó esetben a vizeletnek nincs, vagy csak enyhe szaga van, hiszen csaknem 95 százaléka víz. A többi összetevő főként a vese által kiszűrt salakanyagokból, például kalciumból, nitrogénből, káliumból áll. Ha az arány megváltozik, a vizelet szaga szokatlan és erős lesz. Nézzük, hogyan lehet kiszimatolni, mi okozza, ha a szokásostól eltér a vizelet szaga.

Nem mindegy, mennyit iszol és mit eszel

A fentiekből következik, hogy ha kevesebb folyadékot fogyasztunk, a vizeletben lévő víz százalékos aránya lecsökken, és a kiszűrt „hulladék” meghatározóbb szerepet kap az összetételben, ami erősebb szagot eredményez.

Ha keveset iszunk, megváltozik a vizeletet alkotó összetevők aránya
Ha keveset iszunk, megváltozik a vizeletet alkotó összetevők arányaelenaleonova / Getty Images Hungary

De nem csak attól függ a vizeletünk szaga, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. Döntő tényező az is, hogy mit eszünk. Ugyanis a legtöbb esetben a vizelet erős, szokatlan szagát nem valamilyen betegség, hanem az elfogyasztott ételek, vitaminok és gyógyszerek okozzák. 

Bűnös lehet a bűzös B-vitamin

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetükből adódóan olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyektől megváltozik a vizelet szaga. Ilyen például a spárga, a kávé, az aszalt gyümölcs, az alkohol, az édeskömény, a kelbimbó, a fokhagyma, a vöröshagyma és a vitaminok.

Ez utóbbiak közül a vízben oldódó B-vitaminok befolyásolhatják igencsak érezhetően a vizelet szagát.

Ennek az az oka, hogy a szervezet nem tárolja azt a B-vitamint, amire nincs szüksége. A multivitaminban lévő B-vitamin sem kivétel ezalól, gyakran attól is bűzös lesz a vizelet.

Miért rothadt szagú a vizelet?

Azok az élelmiszerek, amelyek a szervezetben kénvegyületekké alakulnak, rothadt szagúvá teszik a vizeletet. Ezt a szagot általában a romlófélben lévő káposztához vagy a romlott tojáshoz hasonlítják, és leggyakrabban a spárga, a fokhagyma és a vöröshagyma fogyasztása után lehet érezni.

Már egy kevés spárga elfogyasztása is szagossá teheti a vizeletet
Már egy kevés spárga elfogyasztása is szagossá teheti a vizeletetDronG / Getty Images Hungary

A spárgára kifejezetten igaz, hogy a vizeletnek büdös, kénes szagot ad, miután a benne lévő sav kéntartalmú vegyületekké alakul. De különösen jellegzetes aromája van a pisinek a kávé vagy a kelbimbó fogyasztása után is. 

Betegségre is utalhat a vizelet szaga 

Nem minden egyedi vizeletszag magyarázható egyszerűen az étrenddel. Néha a kellemetlenség figyelmeztető jele lehet valamilyen egészségügyi problémának vagy betegségnek. Ha egy csipetnyi ammóniát észlelünk a vizeletben, az bakteriális húgyúti fertőzés jele lehet.

Ilyenkor a vizelet zavaros vagy akár kissé véres is lehet, a pisilés fájdalmassá válik, és folyamatos vizelési ingert érzünk. Kísérő tünete lehet a betegségnek még a láz és a mentális zavartság.

Az erős ammóniaszag utalhat májproblémákra is, ilyenkor kísérő tünet, hogy a bőr és a szemfehérje besárgul, a vizelet pedig nemcsak büdös, hanem sötét színű is lesz.

Kellemetlen, szúrós szagot áraszt a vizelet akkor is, ha a salakanyagok és az ásványi anyagok felhalmozódnak a vesében, melyek kemény kövekké alakulnak. A vesekőképződést hasi fájdalom és akár véres vizelet is kíséri.

Édes illatú vizelet

A vizelet szagát semmilyen étel nem változtatja édeskéssé. A gyümölcsös illat cukorbetegségre utalhat
A vizelet szagát semmilyen étel nem változtatja édeskéssé. A gyümölcsös illat cukorbetegségre utalhatOscar Wong / Getty Images Hungary

A cukros vagy gyümölcsös illatú pisi a cukorbetegség vagy a hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint figyelmeztető jele lehet. Ilyenkor az édes illat a szervezetből kiürülő felesleges glükóznak vagy cukroknak köszönhető.
A túl magas vércukorszint jele lehet továbbá a fáradékonyság és az állandó szomjúság.

Nem feltétlenül kell megijedni

Ha rövid időre megváltozik a vizeletünk szaga, nincs ok az aggodalomra, hiszen ez csak egy üzenet arról, hogyan működik a szervezetünk, milyen életmódot folytatunk. Ha zavaró a változás, akkor azon úgy segíthetünk, ha sok vizet fogyasztunk.

Ám ha tartósan megmarad a kellemetlen a szag, és egyéb tünetek is kísérik, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra