Ezért veszélyesebb, ha későn fekszel, mint ha korán kelnél

GettyImages-931095694
Olvasási idő kb. 5 perc

Fontos üzenetet küldtek a kutatók egy új tanulmányban az éjszakai baglyoknak. Azt találták ugyanis, hogy a késői lefekvők és a késői ébredők életmódja kevésbé egészséges, ráadásul esetükben nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulásának.

Megannyi alvással kapcsolatos kutatás világított már rá, hogy a korán kelők egészségesebbek és boldogabbak, ahogyan sokan vizsgálták azt is, hogy a rendszertelen pihenés és a kialvatlanság kedvezőtlenül hat az egészségünkre. Legutóbb egy olyan vizsgálat látott napvilágot, amelyben azt találták a kutatók, hogy a korai vagy késői lefekvés jobban megzavarhatja a belső óránkat, ami káros következményekkel járhat a szív- és érrendszer egészségére.

Nagyobb az esély a cukorbetegségre

Most a Brigham and Women's Hospital kutatói tettek egy felfedezést, amelyet az Annals of Internal Medicine című lapban publikáltak is. Az alvással kapcsolatos legfrissebb tanulmányukban azt állapították meg, hogy a későbbi alvási és ébrenléti idővel rendelkező emberek életmódja kevésbé egészséges, így náluk nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata is, mint azoknál, akik korán térnek nyugovóra. 

A későn fekvő és kelő embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség
A későn fekvő és kelő embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegségKarl Tapales / Getty Images Hungary

Összetett vizsgálat

A tanulmány 63 676 nővér, a Nurses' Health Study II 2009 és 2017 között gyűjtött adatait összegezte, amelyben vizsgálták az étrend minőségét, a felmérés résztvevőinek a súlyát és testtömegindexét, az alvásidőzítését, a dohányzási szokásait, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, a családban előforduló cukorbetegséget és azt, hogy a vizsgált személyek magukat „bagolynak vagy pacsirtának” tartják-e.

Nagyobb eséllyel alakult ki a diabétesz

A résztvevők nagyjából 11 százaléka számolt be arról, hogy későn fekszik le, és körülbelül 35 százalékuk válaszolt úgy, hogy minden reggel meghatározott rend szerint ébred. A megkérdezetteknek körülbelül a fele „köztes” címkét kapott, tehát se nem „reggeli”, se nem „esti típus”, lefekvési és ébredési szokásai valahol a kettő között változnak.

Az viszont teljesen egyértelműen kiderült, hogy – mielőtt az életmódbeli tényezőket vizsgálták volna – a későn elalvás a cukorbetegség kockázatának 72 százalékos növekedésével járt.

Amikor pedig már az életmódbeli tényezőket is figyelembe vették, az a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét 19 százalékkal növelte. Míg a legegészségtelenebb életmódot folytatók 25 százaléka volt későn fekvő, addig a legegészségesebbek közül csupán 6 százalék.

Károsabb szokások 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy azok, akik este későn térnek nyugovóra, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt – akár nagyobb mennyiségben is –, az étrendjük rossz minőségű, jobbára keveset alszanak éjszakánként, dohányoznak, és a súlyuk, a BMI-indexük és a fizikai aktivitásuk is az egészségtelenebb tartományba esik.

A tanulmányban részt vevő Tianyi Huang epidemiológus szerint a kronotípus vagy cirkadiánpreferencia az egyén által preferált alvási és ébrenléti időzítésre utal, és részben genetikailag meghatározott, így nehéz lehet megváltoztatni.

A kutatás szerint a későn fekvőknek a testsúlyuk és a BMI-indexük is magasabb
A kutatás szerint a későn fekvőknek a testsúlyuk és a BMI-indexük is magasabbLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

További kutatásokat terveznek

A tanulmány készítői úgy vélik, hogy a mostani eredmények összefüggésekre utalnak, de a pontos ok-okozati összefüggést még nem tudják meghatározni. Lehetséges ugyanis, hogy más tényezők is hozzájárulhatnak az egyén szervezetének napi ritmusát meghatározó kronotípusához, az egészségtelen szokásokra való hajlamhoz és a cukorbetegség kockázatához.

A kutatók éppen ezért azt tervezik, hogy nagyobb, változatosabb populációkban vizsgálják majd a kronotípus genetikai meghatározóit, valamint a cukorbetegség mellett a szív- és érrendszeri betegségekkel való összefüggését.

A Brigham's Channing Division of Network Medicine munkatársa, Sina Kianersi kutató szerint, ha meg tudják határozni az ok-okozati összefüggést a kronotípus és a cukorbetegség vagy más betegségek között, az orvosok jobban személyre szabhatják a megelőzési stratégiákat betegeik számára.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek